0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

случайно научих/от една моя препатила приятелка/, че след извънматочна бременност, 3 месеца след операцията задължително трябва да се направи цветна снимка и още същия месец да се правят опити за забременяване. това помагало да се "отпушат" тръбите, тъй като точно в този период започват сраствания. при мен се случи така, че точно преди три месеца ми правиха лапароскопия поради извънматочна бременност, но моя доктор не ми каза, че трябва да правя нещо след операцията, за цветна снимка изобщо не е ставало дума. въпросната моя приятелка е успяла да забременее успешно така и сега си има едно прекрасно малко момиченце. тя обаче ми подчерта, че доктора я "осветил по въпроса" след като са му платили след операцията на ръка. аз на моят доктор освен стандартната такса от 800 лева за избор на екип, нищо друго не съм му плащала-все пак 800 лева са си достатъчна сума според мен. за съжаление незнам дали това не е причината доктора да замълчи за тази "малка подробност". моля някоя от вас ако е запозната по въпроса да се включи. нямам време а явно трябва и да търся друг по-отговорен лекар.

Re: цветна снимка след извънматочна бременност???
« Отговор #1 -: Април 21, 2009, 12:43:14 pm »
Съветвам те, щом си преживяла извънматочна бременност, задължително да направиш ЦС, за да се провери проходимостта и състоянието на другата тръба /или двете тръби, ако са ги запазили при лапарото/.
« Отговор #2 -: Април 21, 2009, 12:56:20 pm »
запазиха и двете тръби, но нали при самото лапаро по принцип се пуска пак контрастно вещество, поне така ми обясни доктора. той твърди, че другата тръба ми била идеална, но мен ме притеснява това, че от самата лапароскопска намеса пак ставали сраствания и за това било необходима цветната снимка 3 месеца след лапарото

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #3 -: Април 21, 2009, 13:00:28 pm »
Може и да има някаква логика, но според мен не е необходимо (и това "светване" не е било заради сумата на ръка), ако се забави бебето, да - направи си нова цветна снимка в свястна клиника. След лапароскопия не би трябвало да имаш сраствания.
Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #4 -: Април 21, 2009, 13:29:17 pm »
Ами щом са ги проверили при лапарото, тогава може. При моята операция не са пускали контраст за проверка, защото съм кървяла, затова се наложи след операцията да направя ЦС. При лапарото не стават такива сраствания, като при коремните операции.
« Отговор #5 -: Април 21, 2009, 14:15:22 pm »
още повече се обърках. как не са ти правили цветна, защото си кървяла. аз също кървях и сега започвам да се съмнявам изобщо какво са правили по време на лапарото. в епикризата пише разни неща, но кой ти се сеща

*

Nataly*

• 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
« Отговор #6 -: Април 22, 2009, 02:32:32 am »
Аз също имам извънматочна отстранена с лапаро. Една година след него направих второ лапаро за установяване на проходимостта на тръбите, защото бебето не идваше. Когато попитах док защо не са ги проверили при първото той също ми отговори, че тогава НЕ Е възможно, защото съм кървяла.
Или ти не си разбрала нещо, или е леко странно(?!) извънматочна и контрастно вещество в едно лапаро?!
« Отговор #7 -: Април 27, 2009, 17:09:29 pm »
незнам, наистина е странно. в моята епикриза дори пише, че са ми правили chromopertubatio. рових в интернет и разбрах, че означава точно това-вкарване на контрастно вещество при лапароскопия. аз не виждам какъв би бил проблема. кървенето е от едната тръба, а те проверяват другата. наистина незнам, просто предполагам. ако някой е по-запознат моля да пише!

« Отговор #8 -: Април 28, 2009, 19:07:42 pm »
аз също съм с една извънматочна и една останала тръба. по време на лапароскопията са ми остранили много сраствания и от двете страни. специално попитах док дали това, че отвън тръбата е изглеждала идеално след изчистването, означава, че няма проблем с проходимостта. отговора беше, че по време на тази лапароскопия е нямало как да се провери проходимостта. аз имах много кръв, особено в корема.
той специално ми каза, че ако искам цветна снимка, след това пак трябва да изчакам известно време преди нови опити.
« Отговор #9 -: Април 29, 2009, 18:55:45 pm »
незнам, вече имам чувството, че всеки лекар си има собствено виждане по един и същ въпрос. вярно е, че медицината не е точна наука като математиката, но все пак ми се струва странно.

*
« Отговор #10 -: Май 16, 2009, 16:35:53 pm »
Здравейте момичета~ Много ме интересува тази тема. На 22 май ще ми правят ЦС. Преди 2 г. с лапаро ми отстраниха рогова бременност, заедно с дясната тръба. И на мин ми казаха, че предвид това че операцията ми е била животоспасяваща не са могли да проверят за проходимост на другата тръба, но например са отстранили срастване на останалата тръба с черво 8O. В епикризата ми пише, че тръбата пише е свободноподвижна - вече, леко нагъната със свеж фимбриален апарат - каквото и да значи това. Сега пробвах при нов доки - и тя иска да видим дали е проходима, макар че каза че щом 2 год не ми е свършила работа едва ли ще е Ок.
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
*

Iffi.13

• 641
  • НАПРЕД И НАГОРЕ !!!
« Отговор #11 -: Май 16, 2009, 16:56:46 pm »
Здравейте! И на мен ми отстраниха дясната тръба след извънматочна, а по време на операцията доктора е направил, както той казва "малка пластика" на другата тръба. Била много силно увредена от хламидийна инфекция.... След три месеца направих снимка и според рентгеноложката и доктора тръбата е със "задоволителна" пропускливост  8O изминаха седем месеца от случката (операцията)и три от снимката - бременност не настъпва  :( Чакаме одобрение от фонда, и ако е рекъл Господ ще правим ин витро. Моля се за всяка една от нас един прекрасен ден да чуе гласчето на своето бебче, и след всичко това през което сме минали с усмивка да го прегърнем и дарим с цялата обич на която сме способни. Борете се момичета и не спирайте да вярвате! Успех!
« Отговор #12 -: Май 22, 2009, 22:57:37 pm »
Здравей...аз също съм с една тръба след извънматочна бременност, коремна операция но никои не ми каза след операцията  трябва да си правя такава снимка...Направих я 5 год по късно, тоест миналата година и резултата беше пълна непроходимост, не пропуска контраст в коремната кухина...и така си реших че няма да правя опити за бебче направо инвитро когато го решим. И така този велик ден за пръв път с приятеля ми решихме еи така да пробваме и чудото стана, сега сън бременна и плодното сакче е в матката, ембрионче още не се вижда..Така че явно и при цветна снимка пак може да стане грешка, това е лично мое мнение . Мили момичета борете се и вярваите че чудесата стават..На всички ви желая щастието което аз изпитвам в момента...
« Отговор #13 -: Май 25, 2009, 11:03:22 am »
мисля, че при самото вкарване на контрастното вещество е възможно да се получи такъв спазъм на тръбата, че да не пропусне абсолютно нищо и да покаже, че е непроходима

anmar, как мина при теб ЦС? какъв е резултата?
« Отговор #14 -: Май 25, 2009, 12:52:28 pm »
Може и да си права,adserenity, не се бях замислила че е възможно и това :)Хайде anmar пиши какъв е резултата от твоята ЦС..
*
« Отговор #15 -: Май 25, 2009, 20:37:27 pm »
Здравейте милички! Снимката мина - доки каза, че е проходима тръбичката. На 27 май съм на преглед и ще говорим. Много ме беше страх, болеше, но си заслужаваше. Новата ми Доки е Ангелче! Горещо препоръчвам на всеки, на който си налага ЦС - да я направи. Не губете време мили момичета :wink:
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
« Отговор #16 -: Май 28, 2009, 11:05:15 am »
Много се радвам, anmar,пиши как е минал и разговора с докторката...Хаиде от тук нататък с проходимата тръбичка ти пожелавам скоро да видиш двете чертички :)Късмет..
*
« Отговор #17 -: Май 28, 2009, 19:52:56 pm »
Да, ама този месец фоликула е там дето няма тръбичка  :(. Вчера доки ме прати на имунологични изследвания, защото имам пред много години и един мисед аборт, а и извънматочната ... Та днес ги направих - ще са готови на 5 юни. Трябва спермограма да направим и ако нищо не изкочи може юни- юли да направим ин витро на естествен цикъл. Та а з ще почакам  с двете чертички, ами я някой от вас да ме зарадва :D
« Отговор #18 -: Май 29, 2009, 12:29:22 pm »
Да, ама този месец фоликула е там дето няма тръбичка  :(. Вчера доки ме прати на имунологични изследвания, защото имам пред много години и един мисед аборт, а и извънматочната ... Та днес ги направих - ще са готови на 5 юни. Трябва спермограма да направим и ако нищо не изкочи може юни- юли да направим ин витро на естествен цикъл. Та а з ще почакам  с двете чертички, ами я някой от вас да ме зарадва :D

А защо инвитро? Нали тръбата едната ти е здрава... Пък и някои казват, че една тръба може да "обслужва" два яйчника. Аз също имам извънматочна и попитах моят доктор дали неможе да следим кога овулирам от яйчника на здравата тръба и той ми отговори, че дори и да го направим, няма гаранция от коя тръба ще мине яйцеклетката, защото тя е способна да мигрира. За това ми е чудно, защо трябва да правите инвитро.

*
« Отговор #19 -: Май 29, 2009, 13:56:55 pm »
Защото вече минаха две години от извънматочната и не забременявам, въпреки че тръбата е проходима. Сега чакам имунологичните да видим дали няма да излезе нещо оттам, а имам и един мисед преди 14 г. Отделно незнам дали е плод на силното ми желание, но за една година поне двапъти мах чувството, че е станало - разни симптоми и т.н. а все ми идваше макар и с малко закъснение. Ако е било вярно това, никой не може да потвърди или отрече, може да имам проблеч с имплантацията и да правя аборти в много начален етап. дори и кръвен тест не може да ги засече. та затова имунологични изследвания. а и годинките ни с мъжо бая напреднаха :oops: