ised , съгласи се с мен, всъщност с клишето, че по дрехите посрещат.
Етиката на всеки от нас, няма да позволи да отидем на първа среща изпокъсани, дрипави, несресани.
Същото е, когато се срещаш виртуално с група хора. Написаното са твоите дрехи, твоя външен вид. Малко старание се изисква.
Никой от нас не е безгрешен, това е повече от сигурно.
Никой не е бил натирен заради правописни грешки, това също е сигурно.
Темата просто напомня за това. Хубаво е да се говори, така става ясно, че на много от нас им прави впечатление тази "небрежност" и поне тук можем да го коментираме, явно сме имали нужда.
Да пишеш грамотно не означава, че си по-достоен да бъдеш потребител от обратното.
И ако една високомерна забележка за правопис отблъсне нуждаещ се, то същото би могло да се случи с потребител/и, нетърпящи заливащата ги, да го наречем, липса на желание за грамотно писане.
Затова ефектът от такива теми е ползотворен, изпуска пара и поддържа духа на разбирателството (поне се надявам да е така
), без да създава конфликтна ситуация.
tanita7 , за пълен и непълен член (аз самата често ги бъркам
), съм преформирала правилото в нещо смешно - пълният член е за шефа в изречението (кой? - Той
), а непълния за подчинените (кого - него).
По повод употребата на 2л. мн.ч, като уважителна форма за 2 л.ед ч., наскоро се консултирах с чичко Гугъл.
Попаднах на интересно мнение. В неформалното общуване, каквото е във форума, не е нужно да използваме главна буква, още по-излишно е (направо - грешно), буквата да е главна когато 2л. мн. ч. , не се използва за уважителна форма, т.е. отнася се за повече от един човек.
пример:
Иванова, вие ли ме потърсихте? , но в официален документ: Моля Ви, за Вашето становище!
Момичета, много
Ви благодаря!- правилно е - Момичета, много ви благодаря!
повече, за интересуващите се:
тук.
И нещо, за което не съм сигурна, как е правилно?
-Заседанието се проведе при закрити врата
-Заседанието се проведе при закрити врати
Мели , да разбирам ли, че този речник винаги го е имало в сайта?