0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Болничен и майчинство
« Отговор #380 -: Май 11, 2012, 13:33:43 pm »
Ако излезеш в болничен и нямаш прекъсване, тоест си се в болничен до 45-дни преди раждане това което изчислят като обезщетениеза ден ще получаваш и през 410-те дни при бременност и раждане. Но само един ден е фатален, защото тогава автоматично ти пада обезщетението после. Друг е въпроса как ти е дохода 18 месеца назад и дали още напр.1 месец няма да ти вдигне обезщетението. 
« Отговор #381 -: Май 11, 2012, 13:53:59 pm »
katypep благодаря ти за отговора. Май ще си стикам на работа до отпуската  :?
*
« Отговор #382 -: Май 11, 2012, 15:19:52 pm »
Вземането на болнични по време на бременност не оказва влияние върху размера на майчинството.

« Отговор #383 -: Май 13, 2012, 11:55:41 am »
Вземането на болнични по време на бременност не оказва влияние върху размера на майчинството.

Да точно така е.За изчисляване на майчинството се използва не сумата на болничния, а сумата ,от която е изчислен болничния, т.е.брутната ти заплата.
« Отговор #384 -: Май 13, 2012, 12:06:59 pm »
Момичета, благодаря ви за отговорите! До отпуската ми остава малко. Лека и безпроблемна бременност!
*
« Отговор #385 -: Май 13, 2012, 12:37:39 pm »
Странно, аз говорих с моя приятелка счетоводителка, а след това думите и се потвърдиха и от нашия служебен счетоводител. Според тях ако последните 2 месеца преди 45-те дни излезеш болничен, след това ще се смята не осигурителния доход за този период, а чистата сума, която получаваш от НОИ. Тя може да е реално по-висока от чистата заплата, която получаваш, но е доста по-ниска от осигурителния ти доход, съответно оказва влияние върху размера на болничния за майчинство, който получаваш 410 дни...Като смятахме с нашия счетоводител моя случай, ако изляза два месеца болничен, размера на другия болничен за майчнство веднага ми пада с около 38 лв на месец....

Иначе казано - според дата на термин трябва да изляза болничен на 30 септември. При бременност с тризнаци - аз в него момент ще чакам да раждам и не мога да изкарам на работа до тогава. Ако изляза август и септември болничен за общо заболяване (нали така го водят), после когато се смятат 24 месеца назад, месеците август и септември ще ми бъдат калкулирани не по осигурителен доход, а по сумата, която съм получила от НОИ. Тя със сигурност ще е по-висока от сумата, която получавам чисто, но далеч не е колкото осигурителния доход, и това ще окаже влияние....
« Последна редакция: Май 13, 2012, 12:41:57 pm от Змимка »
« Отговор #386 -: Май 13, 2012, 14:55:07 pm »
Странно, аз говорих с моя приятелка счетоводителка, а след това думите и се потвърдиха и от нашия служебен счетоводител. Според тях ако последните 2 месеца преди 45-те дни излезеш болничен, след това ще се смята не осигурителния доход за този период, а чистата сума, която получаваш от НОИ. Тя може да е реално по-висока от чистата заплата, която получаваш, но е доста по-ниска от осигурителния ти доход, съответно оказва влияние върху размера на болничния за майчинство, който получаваш 410 дни...Като смятахме с нашия счетоводител моя случай, ако изляза два месеца болничен, размера на другия болничен за майчнство веднага ми пада с около 38 лв на месец....

Иначе казано - според дата на термин трябва да изляза болничен на 30 септември. При бременност с тризнаци - аз в него момент ще чакам да раждам и не мога да изкарам на работа до тогава. Ако изляза август и септември болничен за общо заболяване (нали така го водят), после когато се смятат 24 месеца назад, месеците август и септември ще ми бъдат калкулирани не по осигурителен доход, а по сумата, която съм получила от НОИ. Тя със сигурност ще е по-висока от сумата, която получавам чисто, но далеч не е колкото осигурителния доход, и това ще окаже влияние....

Да, точно така е. Аз за това не съм ползвала и ден болничен преди 45 дневният.
« Отговор #387 -: Май 13, 2012, 15:37:21 pm »
Аз също съм счетоводител и препрочетох няколко пъти нормативната уредба за изчисляване на болничните за бременност и раждане и там ясно е написано ,че за база за изчисляване на болничния се използва сбора от осигурителните доходи на лицето,а за периодите ,когато лицето е било в болничен - базата от която е изчислен болничния.Консултирах се също и с главния ни счетоводител-все пак може да пропускам нещо и тя потвърди ,че няма значение дали съм на работа или в болнични.Карам много тежко начало на бременността си и дори и да искам не бих могла да работя дори и половин ден.Очаквам близнаци и особено ме касае какво ще получавам след като се появят.
*
« Отговор #388 -: Май 13, 2012, 16:01:47 pm »
Аз също съм счетоводител и препрочетох няколко пъти нормативната уредба за изчисляване на болничните за бременност и раждане и там ясно е написано ,че за база за изчисляване на болничния се използва сбора от осигурителните доходи на лицето,а за периодите ,когато лицето е било в болничен - базата от която е изчислен болничния.Консултирах се също и с главния ни счетоводител-все пак може да пропускам нещо и тя потвърди ,че няма значение дали съм на работа или в болнични.Карам много тежко начало на бременността си и дори и да искам не бих могла да работя дори и половин ден.Очаквам близнаци и особено ме касае какво ще получавам след като се появят.
Точно така се смята.
« Отговор #389 -: Май 13, 2012, 16:07:06 pm »
Общо заболяване и болест болничен се смята като се взима база 18 месеца назад,среднодневно възнаграждение,обаче се изплаща 80% от него.
Болничен за раждане и гледане на дете до навършване на 1 година-база 24 месеца,среднодневно възнаграждение,но се изплаща 90% от него.Ако си бил в болничен се взима сумата,която е изплатена от НОЙ за съответния период.
Много са факторите,които влияят на размера...има разлика,ако се ползва болничен преди 45 дневния период,но е много малка,повече зависи каква заплата си взимала назад във времето.
Освен това ако си самоосигуряващ се и нямаш работодател е по-изгодно да си в болничен(Тогава всичките 30 % от възнагражданието ти си е за твоя сметка и се внасят в бюджета от джба)
Аз не бих се въздържала от болничен,ако бях на трудов договор...все пак децата са ни по-важни,но всеки си решава.
Когато излизах в майчинство излезе закона за база 24 месеца(беше 18)и аз попаднах като нов случай в тази графа-е-порязаха ме,но не съм смятала точно тогава колко и какво.Важно ми беше друго.Пожелавам леко раждане и другото не го мислете...както дойде.

http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php
тук може да се изчисли съвсем точно
« Последна редакция: Май 13, 2012, 16:39:20 pm от kisela_2000 »

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
« Отговор #390 -: Май 13, 2012, 16:51:19 pm »
Сметнах си с калкулатора...е ориентировъчно,защото мисля да съм в болнични през цялата бременност.И си излиза около 90% от брутната ми заплата.Казвам около,защото всичко зависи от работните дни в месеца - като са повече,сумата е над 90%,а като са по-малко е под 90%.
*
« Отговор #391 -: Май 13, 2012, 17:51:19 pm »
Т.е. искате да кажете, че за времето през което си болничен се смята осигурителния доход върху който е смятан болничния, а не нетната сума, която си получил от НОИ?
« Отговор #392 -: Май 13, 2012, 19:56:54 pm »
НАРЕДБА за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване
Приета с ПМС № 364 от 27.12.2006 г., обн., ДВ, бр. 1 от 5.01.2007 г., ………. в сила от 1.01.2012 г.

Раздел III
Изчисляване на паричните обезщетения и помощите
Чл. 16. (1) (Доп. - ДВ, бр. 13 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г., бр. 67 от 2009 г., изм., бр. 14 от 2011 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 16 от 2012 г. , в сила от 1.01.2012 г.) Доходът за периода от 18, а при бременност и раждане - от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността, от който се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, включва:
1. (изм. - ДВ, бр. 13 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г., бр. 67 от 2009 г., доп., бр. 2 от 2010 г., в сила от 1.01.2010 г.) дохода, върху който са внесени или дължими, а за морските лица - внесени, осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест;
2. минималната месечна работна заплата в случаите по чл. 41, ал. 2 КСО;
3. дохода, от който е определено паричното обезщетение за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане в случаите по чл. 41, ал. 3 КСО.
« Отговор #393 -: Май 14, 2012, 00:10:32 am »
Четете и Кодекса, не само Наредбата:
Чл. 49.  (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., бр. 105 от 2006 г., изм., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г., бр. 98 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 100 от 2011 г., в сила от 1.01.2012 г. ) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.
« Последна редакция: Май 14, 2012, 00:17:25 am от джиджи »

*
« Отговор #394 -: Май 14, 2012, 08:12:57 am »
Давайте отдолу (за последните два поста) и превод на български :lol: :lol: :lol:
« Отговор #395 -: Май 14, 2012, 09:14:04 am »
Нетно възнаграждение е след приспадане на осигуровките,но само на тях при болничните не се изчислява данък.С други думи ще ти сметнат брутно и нетно среднодневно възнаграждение за 24 месеца назад и ако брутното е по-ниско ти се изплаща нетното.Ако е по-високо пак така.Нетно възнаграждение ти е това ,което получаваш като заплата,но там имаш и 10% данък.

Калкулатора ,който публикуваха смята наистина много бързо и аз си проверих какво ще се получи.Аз имам ПИК код от НОИ и си извадих от там доходите и болничните от миналия месец-ползвах ги за база ,за да си сметна болничните и за следващите месеци.
« Отговор #396 -: Май 14, 2012, 10:07:43 am »
Така е, няма данък на болничните, но пък са само 80%, така че май става танто за тунто ;) Според мен не може да не се намали като цяло обезщетението, ако си ползвал болнични вместо да ходиш на работа.
Въпроса е да се сметне колко е разликата... Удобно е ако имате ПИК код на НОИ и ако се ползва после калкулатора, всеки сам може много лесно да го сметне.

*
« Отговор #397 -: Май 14, 2012, 11:22:37 am »
Четете и Кодекса, не само Наредбата:
Чл. 49.  (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., бр. 105 от 2006 г., изм., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г., бр. 98 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 100 от 2011 г., в сила от 1.01.2012 г. ) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.
Джи джи ти сама си го написала "Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода от който е изчислено обезщетението " , а не дохода който си получила от НОИ.

Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм., бр. 105 от 2006 г., бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г.,  бр. 100 от 2011 г. , в сила от 1.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
3) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.

Така че аз продължавам да твърдя,/на базата също на счетоводния ми опит/ че вземането на болнични няма да промени обезщетението за майчинство. Друг е въпроса ако от скоро ви е променен осигурителния доход....

« Последна редакция: Май 14, 2012, 11:24:13 am от vesta »

« Отговор #398 -: Май 14, 2012, 11:36:33 am »
Да се включа и аз - направих сметка на база на реалния ми доход (с кода от НОИ) - сравних ако съм в болничен 3-4 месеца по рано ще взема повече с около 300-400 лв. за цялото майчинство, отколкото ако работя до 45 дни преди раждането. Друг е въпроса дали ще ми дадат болничен...мисля си, че по-добре да нямам повод да ми дават  :wink:
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.

« Отговор #399 -: Май 14, 2012, 16:31:59 pm »
това което си подчертала подвежда, защото вадиш думи от текста... става въпрос за ПЕРИОД, а не за доход който си получил.

Спомни си как се смяташе обезщетението преди когато работодателят беше длъжен да го изплаща. Смяташе се отделно среднодневен БРУТЕН и отделно НЕТЕН доход. Накрая се вземаше предвид НЕТНИЯ, защото обикновено е по-нисък. Не мисля, че НОИ изчисляват по различен начин.
« Последна редакция: Май 14, 2012, 16:38:54 pm от джиджи »