0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Покана от омбудсмана
« -: Август 07, 2009, 05:17:31 am »
Срещата ще е под надслов:
"Необходими ли са лимити върху дейността на лечебните заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ"

Очаквам вашите коментари.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: Покана от омбудсмана
« Отговор #1 -: Август 10, 2009, 15:40:48 pm »
Моят коментар ще е кратък.
Не, не са необходими лимити на направленията.

Готово. Приключихме срещата. :lol:

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

big_eyes

• 432
  • Само преживените неща са истински разбрани.
« Отговор #2 -: Август 10, 2009, 15:56:51 pm »
подкрепям кокичето и се съмнявам, че някой ще отговори обратното
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят. Паулу Коелю
Хубав-Рошав
*
« Отговор #3 -: Август 10, 2009, 16:55:20 pm »
Аз също съм на това мнение. Изцяло подкрепям Кокичето.
*
« Отговор #4 -: Август 10, 2009, 17:04:09 pm »
Моят коментар ще е кратък.
Не, не са необходими лимити на направленията.

Готово. Приключихме срещата. :lol:

:D Казано много добре и много кратко!  :D
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #5 -: Август 10, 2009, 17:17:33 pm »
По-скоро се надявах на дискусия, подобна на тази:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=19761.0;all

*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #6 -: Август 10, 2009, 21:59:10 pm »
В началото като тръгнах по прегледи, реших да си искам полагащите ми се направления. Разбира се срещнах ехидна усмивка на джи-пито си, че направления има само в началото на месеца и че такова ми се полага най-много 2 пъти в годината (последното измъкнах с десетки "Защо"-та). После ми се замънка, че с направление "никога" няма да стигна до "добър" специалист и че ако искам истински да се лекувам и преглеждам - хич не ми трябва направление, а да ходя на частно. Всеки да си го разбира както иска. Естествено в последствие се убедих в това, защото като се сдобих с направление за обикновено АГ, се оказа, че никой не иска да ме приеме в полагащия се един месец давност и ме прокуждаха като просяк. Помъчих се да взема от АГ направление за хормони, но се сещате какво получих ..
 Е, кажете ми - защо плащам здравни осигуровки ??? Знам, че с написаното няма да кажа нищо ново на всички вас, но истински ми писна да живея в тази абсурдна държава !!! Искам да се премахнат здравните осигуровки щом не мога да се възползвам от тях. Искам да мога да се лекувам безплатно, щом работя. Искам да не се срамувам, че искам направление, нито да се срамувам когато отида да го използвам при специалист. АЗ НЕ КРАДА ОТ ДЖОБОВЕТЕ НА ЛЕКАРИТЕ ! Не ме карайте да се чувствам така, уважаеми лекуващи ни !!!
Ще спра до тук, защото темата е ужасно обширна. Насреща съм за дискусия !
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
« Отговор #7 -: Август 11, 2009, 20:43:41 pm »
Според мен, Гардже, не си попаднала на джипи и АГ. До момента сигурно съм ползвала над 20 направления от тях. Когато и да отида винаги ми дават и са насреща като им се обадя.Защо не ги смениш?
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #8 -: Август 11, 2009, 21:05:52 pm »
За кой район става въпрос?

*
« Отговор #9 -: Август 11, 2009, 21:09:56 pm »
За кой район става въпрос?
Ако въпросът е към мен - Стара Загора.
*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
« Отговор #10 -: Август 11, 2009, 22:38:07 pm »
Има страшно много изследвания, които не се поемат от касата за съжаление  :?.Наскоро ми се наложи да отида на ендокринолог, взех си направление без проблем отидох и се оказа, че направлението покрива само преглед с опипване, а ехографа се плаща и не се покрива от касата.Кажете ми кое от двете дава по-голяма яснота за състоянието на пациента????Жалко че не можем да боледуваме избирателно  :lol: :lol: :lol:
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #11 -: Август 12, 2009, 21:54:07 pm »
Като начало , това , което според мен трябва да се полага без лимит като изследвания при диагноза за стерилитет - било при джипката или кварталния аг:
1. Микробиология
2. Цитонамазка;
3. Полови хормони /изследвани правилно/ ФСХ, ЛК, полактин, прогестерон , естрадиол;
4. Фоликуметрия в два или три поредни цикъла;
5. Директен тест за хламидия.
6. Хормони на щитовидна жлеза и ехография /принципно ехо-то за пациент с каквато и да било диагноза не се поема от ЗК/.
7. Почти не смея да включа и цветна снимка с талон № 4 по клинична пътека.
Ако проблемът е по-лек - хормонално нарушение, коригиращо се с медикаменти или пък ненастъпване на овулация на медицински определения 14 ден, нещата биха се подобрили. Ако става въпрос за по-сериозни неща - все пак репродуктивния специалист ще има изходна база данни.

Спермограма не включвам, защото тя не се поема от ЗК, достоверна се прави само в репродуктивни клиники, а те не работят със ЗК по такива програми /тук може и да бъркам/.
Евентуално не включвам и пост коитален тест.
*
« Отговор #12 -: Август 12, 2009, 22:23:07 pm »
Изобщо за какво говорим, когато става дума за здравеопазване и лимити. Това са несъвместими понятия. Не мога да взема отношение по темата на срещата, защото е абсурдна - можеш да му предадеш 1:1 точно това. Здравеопазването трябва да е приоритет за всички финансисти, лекари и за всеки пациент по отделно.
И да е по-ясно това което написах: категорично против лимитите съм.
« Последна редакция: Август 12, 2009, 22:39:02 pm от cygnus »
« Отговор #13 -: Август 12, 2009, 22:29:31 pm »
Аз съм крайно разочарована от моето джипи.Миналата год.отидох да ми сложат  ваксината за тетенус, защото моят набор беше в списъка,но не ми я сложи.Обяснението беше ,че не било много добре.Преди няколко дни отивам с рана на крака пратиха ме на хирург веднага ,когато попитах няма ли да ми сложат ваксината, защото не знам на какво съм се наранила ми отговори(повишавайки ми тон) да сляза до аптеката да си я купя и ще ми я бие :ask:Естествено ,че ще го сменя направо нямам думи.
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #14 -: Август 13, 2009, 18:26:43 pm »
Е, кажете ми - защо плащам здравни осигуровки ???
Защото има мнооооооого неосигурени и неработещи (няма да казвам преобладаващо от кой етнос), които безплатно се лекуват и раждат в болниците. А ние, понеже работим като луди, плащаме на частно да ни се обърне внимание и като ида при един и същ специалист с направление и с парички съвсем по друг начин се държи. Казваме "ще дам колкото трябва за здравето си, за детето си", а реално си плащаме осигуровки всеки месец, но те не отиват за нас.
Моето джи-пи винаги намира начин да ми помогне, но до колкото му позволява системата и той не може до безкрай да ми дава направления за едно и също. Смятам, че стерилитетът трябва да се диспансеризира и да имаме право на неограничен брой посещения и изследвания. Ами че то с едно направление за АГ може да се направят 2 прегледа и то в един месец, а за фоликулометрия или за следене на хормони през целия цикъл знаете колко пъти ходим. Но явно проблемът не се приема за важен и който има парички - ще се лекува, който няма - ще си остане без деца. То от това не се умира, значи не е нещо спешно.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #15 -: Август 13, 2009, 21:05:02 pm »
Е, кажете ми - защо плащам здравни осигуровки ???
Защото има мнооооооого неосигурени и неработещи (няма да казвам преобладаващо от кой етнос), които безплатно се лекуват и раждат в болниците. А ние, понеже работим като луди, плащаме на частно да ни се обърне внимание и като ида при един и същ специалист с направление и с парички съвсем по друг начин се държи. Казваме "ще дам колкото трябва за здравето си, за детето си", а реално си плащаме осигуровки всеки месец, но те не отиват за нас.
Моето джи-пи винаги намира начин да ми помогне, но до колкото му позволява системата и той не може до безкрай да ми дава направления за едно и също. Смятам, че стерилитетът трябва да се диспансеризира и да имаме право на неограничен брой посещения и изследвания. Ами че то с едно направление за АГ може да се направят 2 прегледа и то в един месец, а за фоликулометрия или за следене на хормони през целия цикъл знаете колко пъти ходим. Но явно проблемът не се приема за важен и който има парички - ще се лекува, който няма - ще си остане без деца. То от това не се умира, значи не е нещо спешно.
Абослютно точно казано. Напълно подкрепям. Аз също съм против лимитите, естествено!

С моето джи-пи не съм имала проблеми. Винаги ми дава направления, даже вече не пита защо, наясно е. Само като ме види и вече го подготвя. А АГ-то, при която ходя извън клиниката, е много добра. Гледа максимално да използва направленията и колкото се може повече неща да мине през тях. Дори понякога като ходя да ми гледа изследванията или за нещо друго, не ми взима и потребителска такса. Наясно съм обаче, че просто имам късмет в това отношение и че подобно отношение е истинска рядкост.
Трябва да се осигури на всички достъп до качествена помощ и всички необходими изследвания. Защото за съжаление, много семейства дори не стигат до клиниките, поради липса на пари. Не могат да си позволят дори основни изследвания, а какво остава за по-сериозните. Доста хора даже и до фонда не могат да стигнат, защото не са открили проблема, поради финансови проблеми! А тези хора реално работят и плащат осигуровки. Това е просто брутално....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #16 -: Август 14, 2009, 09:32:35 am »
Цитат
за съжаление, много семейства дори не стигат до клиниките, поради липса на пари. Не могат да си позволят дори основни изследвания, а какво остава за по-сериозните. Доста хора даже и до фонда не могат да стигнат, защото не са открили проблема, поради финансови проблеми! А тези хора реално работят и плащат осигуровки. Това е просто брутално....
:balk_145:  :balk_145:   :balk_145:
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
« Отговор #17 -: Август 14, 2009, 14:43:44 pm »
Цитат
за съжаление, много семейства дори не стигат до клиниките, поради липса на пари. Не могат да си позволят дори основни изследвания, а какво остава за по-сериозните. Доста хора даже и до фонда не могат да стигнат, защото не са открили проблема, поради финансови проблеми! А тези хора реално работят и плащат осигуровки. Това е просто брутално....
:balk_145:  :balk_145:   :balk_145:
:( :( :( Напълно подкрепям казаното това наистина е брутално.Жалко но факт.
*
« Отговор #18 -: Август 18, 2009, 08:16:09 am »
и аз заставам зад всички вас поддържам всяко едно ваше изказване.то е не само брутално то е и абсурдно.то и затова повечето АГлекари насреща си не ни виждат като пациенти а като спестовни книжки.просто неискам да се връщам назад и да смятам колко пари сме дали за всичките тези 10г. а и продължава ме и защо защото държавата ние захвърлила там някъде си...да плаща ме си данъци здравни и какво ли още не а на срещани нищо нямаш ли пари просто си заникъде това е абсурд!!!просто съм бясна  :x
[/url]
« Отговор #19 -: Август 20, 2009, 08:33:45 am »
Какви лимити,каква медицина?Имаш ли репродуктивен проблем пълниш няколко джоба с пари и се лекуваш.За съжаление това е действителността в нашата мила родина.Зада имаме дете се наложи да теглим кредит от банка,който ще изплащаме дълги години.И сега си задавам въпроса,ако инвитро опита ми беше несполучлив,от къде щяхме да вземем пари за нов.Най-вероятно щяхме да се примирим и да си останем двамата със съпруга ми само с големия заем.А искат да се раждат деца в България :x