0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част І
« Отговор #320 -: Октомври 16, 2009, 20:48:40 pm »
За какво даваме АБ? Какво лекуваме с него? Диарията? Ами ако е вирусна?
Възстановете нормалното хранене на детето- консервативно, но нормално!

Може да ползвате Хидрасек - не вреди дори и да има инфекция.
Уроинфекции и пневмонии при деца могат да протекат с диария. Така че- внимание.

Д-ре, тези неща или поне половината ги знам, от ВАС!!! Няма от кого другиго.
И за Хидрасека-а, изписаха ни Ентерол, но аз давам Хидрасек, от ВАС знам.
Лошото е, че сега като дойде поредната педиатърка /извиках лекар./ и аз и задам тези въпроси - тя ше ми каже - ама вие знаете по-добре от нас, що ни викате?! С ехидност.
Аз знам, че детето ще се оправи, но докато не и преди да минем през експеримента нар. българска педиатрия.

Сега спадна температурата, весела е и тича. Дадох и ядене, въпреки диетата, от любимото и....изака се със спазъм, но все пак беше по-гъсто.
Имам чувството, че преди да получи спазъм за изхождане тогава вдига температура, след което и олеква и започва да се възстановявя....до следващия.

Много благодаря на всички включили се.

Народна медицина не прилагам. Само вода от сварен в нея ориз. Единствено. 

Възстановете нормалното хранене на детето.
Може в началото малко да се оплаква, но после ще се оправи.

Посявките ще са нужни- може да е Салмонела това, или друга инфекция.
Ако случайно е Салмонела, не се дават за нея АБ освен в тежки случаи.
Иначе хронифицира.

Ако е вирусно, би трябвало да се поправи само.
Ако диарията е израз на друга инфекция ? това без преглед не мога да кажа... .
« Последна редакция: Октомври 16, 2009, 20:59:31 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #321 -: Октомври 16, 2009, 21:45:06 pm »
Много благодаря, докторе!
В момента бавно следваме Вашите инструкции, бързо е невъзможно. Визирам микробиология, посявки. Сякаш като поискам такова изселдване ги стискам за гушите, що толкова се дърпат веднага да пускат посявки нашите педиатри е мистерия за мен.
Педиатърът, който ни посети у дома ни каза утре да занесем секрет от изпражненията за изследване. Поисках и урина. Въпреки, че пед. многзначително каза - е....
Кристина е и с леко зачервено гърло, гърдите са абсолютно чисти. Имала някакву носни секрети, "задни". Има съмнения за стафилокок, "предишен". Къв е тоя предишен, не мога да гадая. Ще поискам посявка и на носен и грлен секрет.

За момента продължаваме с Хидрасек, антипиретици при нужда и много течности.

Питах за пневмония, тя изключи това след преслушването.

Диетата ще е по мое усмотрение, понеже педиатърката ме "успокои", че и да не яде, няма страшно, можело човек и седмица да изкара без ядене. Нямам намерение да чакам детето да отслабне с още килограми и да престане изобщо да се движи.

Имаше лек дъх на ацетон, според пед. не е проблем за момента, не е силен.
Категорично установи, че детето не е дехидратирано, за което сме на едно мнение.
Приема на течности е добър.

Горното само за Ваша информация, понеже Ви занимах с нас.
Благодаря Ви още веднъж, много.

Лека вечер.
Ще пиша.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #322 -: Октомври 16, 2009, 21:47:40 pm »
Давайте течности- не сладки сокове, но течности- каквото се харесва.
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
« Отговор #323 -: Октомври 16, 2009, 22:07:41 pm »
Давайте течности- не сладки сокове, но течности- каквото се харесва.

Давам само вода и оризова вода. Тя изобщо не пие сокове, дори и когато е здрава.
Много обича вода и пие много вода, принципно.
Все още си пие НАН2 /с Вас съм се консултирала по-преди, че може да си го пие, наместо Джуниър на Нестле, понеже не го харесва/. Временно спрях НАН2 /от деня на диарията/ и сме взели днес АЛ 110 на Нестле пак. Утре ще и направя.

Писали сте ми по-горе са саламонелоза.
Не посещава детски заведения /ясли и градина/, нито яде храна от детска кухня.
Само домашно приготвена, както всички вкъщи. Съобразяваме с нея и не готвим мазно, солено, с много подправи и кисело. За нас си добавяме в последствие.
Никой друг няма подобни симптоми у нас. Около нас.
Все пак след посявка ще се установи категорично, но прецених да Ви напиша и това.

Поздрави!

Перденце, виждам, че си се включила и ти, чак сега видях, извинявай, много благодаря и на теб.
Аз също чувам, че има някакъв такъв вирус, много хора се оплакват. Чувам за поне 5-6 дечица, които са зле и са по същия начин. Кристина с тях не е имала изобщо контакт. Последно време с малко деца е контактувала. Мисля последните дни само с едно дори, по-голямо, което беше /привидно поне/ в отлично здраве. Но знае ли човек.
Много отслабна Криси, мъчно ми е. Бях обнадеждена, понеже за миналата нощ имаше само едно изхождане сутринта в 6 часа, но днес пак получи спазми.
Поздрави на Тони.
« Последна редакция: Октомври 16, 2009, 22:16:21 pm от Nina »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #324 -: Октомври 16, 2009, 22:18:08 pm »
Може ли да намерите някакви разтвори за пер ос рехидратация, годни за деца?
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
« Отговор #325 -: Октомври 16, 2009, 22:30:52 pm »
Може ли да намерите някакви разтвори за пер ос рехидратация, годни за деца?

Ще попитам утре в някоя аптека.
Не знам под какво име или търговкса марка, но ще кажа, че ми трябва разтвор за рехидратация, подходящ за 2 год. дете.
Имам известни съмнения, че ще го пие, обаче. Не поняся вскуса на друго /чай, сокове, лекарства, друго мляко освен НАН2/ освен вода. Ако е без вкус или аромат, но едва ли. Ако е солено - ще откаже категорично.
Към храна няма никакви капризи, но течности освен вода трудно приема.

Глюкозата има ли общо или тя не е подходяща и не е такъв разтвор? 
« Последна редакция: Октомври 16, 2009, 22:33:29 pm от Nina »
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #326 -: Октомври 16, 2009, 22:34:17 pm »
Много благодаря, докторе!
В момента бавно следваме Вашите инструкции, бързо е невъзможно. Визирам микробиология, посявки. Сякаш като поискам такова изселдване ги стискам за гушите, що толкова се дърпат веднага да пускат посявки нашите педиатри е мистерия за мен.
Педиатърът, който ни посети у дома ни каза утре да занесем секрет от изпражненията за изследване. Поисках и урина. Въпреки, че пед. многзначително каза - е....
Кристина е и с леко зачервено гърло, гърдите са абсолютно чисти. Имала някакву носни секрети, "задни". Има съмнения за стафилокок, "предишен". Къв е тоя предишен, не мога да гадая. Ще поискам посявка и на носен и грлен секрет.
Нина, страшно ми е мъчно, че снаха ми е болна, бързо да се оправя! По темата за МБ, независимо на какво, моето мнение съвпада с твоето. Това за предишния стафилокок ама хич не го разбирам. Задната хрема и зачервеното гърло според мен е проява на вирус. Направи както те е посъветвал Бърди за стерилна урина и МБ на изпражнение.
За спазмите можеш да дадеш и Саб симплекс - облекчава, а донякъде и запича. Има рехидратиращи разтвори за деца /не мога да спомена търговско наименование/, но преди ни е изписван такъв, за съжаление рецептата е в спалнята , а малчо спи. Ако доктор Бърди одобри, бих ти препоръчала да направиш чай от мушмула за растройството - нужни са ти две три листа за 200 мл вода. Няма особен вкус , би могъл да мине за вода.
« Последна редакция: Октомври 16, 2009, 22:36:36 pm от lady_11 »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #327 -: Октомври 16, 2009, 22:37:21 pm »
Не е прието да даваме глюкоза така... поне извън Бг. Може самата тя да провокира диария- все едно да давате сладки сокове при диария... или да предизвика осмотична диария с последващи усложнения. Другата логика пък да давате глюкоза поради хипогликемия ( каквато наистина има при диария или гастрентерити) не е състоятелна- хипогликемията се третира с възстановяване на нормалното хранене. Правим "диети", те дават сами по себе си тежки хипогликемии, които после с глюкоза лекуваме? докато целия въпрос е да не правим "диети" при обикновени детски диарии? Бг работи са тези... остарели, неактуални.
Дават се само течности или разтвори за пер ос рехидратация.
« Последна редакция: Октомври 16, 2009, 22:40:43 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
« Отговор #328 -: Октомври 16, 2009, 22:48:42 pm »
Разбрах, утре ще потърсим разтвор и дано приеме.

Знаете ли, относно глюкозата, малко лирично отклонение....
Доверяваш се на един лекар, после се търси второ мнение, понеже тука почти никой не вярва 100% на лекаря си и това само по себе си носи адско объркване.
Хубаво, да речем, че се доверяваме само на един, да, но опитът ми показва, че твърде често грешат. Както сега- първата ми изписа глюкоза, дори на рецептата, втората каза - не. И аз съм принудена да Ви занимавам Вас и Вие да отсъдите в крайна сметка и едва ли не сте длъжен като една баба Ванга от стотици километри разстояние да ни решавате проблемите.
Казам длъжен, защото сме Ви атакували с мнооооого надежди!
В крайна сметка винаги Ви слушам. Знам, че е трудно и на Вас да давате съвети от разстояние и без да виждате детето.

Лека вечер!
Благодаря!
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #329 -: Октомври 16, 2009, 22:52:54 pm »

Доверяваш се на един лекар, после се търси второ мнение, понеже тука почти никой не вярва 100% на лекаря си и това само по себе си носи адско объркване.
Хубаво, да речем, че се доверяваме само на един, да, но опитът ми показва, че твърде често грешат. Както сега- първата ми изписа глюкоза, дори на рецептата, втората каза - не. И аз съм принудена да Ви занимавам Вас и Вие да отсъдите в крайна сметка и едва ли не сте длъжен като една баба Ванга от стотици километри разстояние да ни решавате проблемите.
В крайна сметка винаги Ви слушам. Знам, че е трудно и на Вас да давате съвети от разстояние и без да виждате детето.

Лека вечер!
Благодаря!
Колко вярно и до болка познато...
Докторе, аз лично съм благодарна, че ви има и че давате логични обяснения на нещата.
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #330 -: Октомври 16, 2009, 23:06:48 pm »
Жорето имаше лятото разтройство и повръщане,доста тежко го изкара,12 дни продължи .През доста лекари минахме и ние,бяха ни казали и на нас глюкоза в болницата в Бургас.После като го водихме в инфекциозна болница в София,лекарката каза в никакъв случай глюкоза и в нищо да не слАгаме захар ,защото това провокирало още повече диарията.Освен това ни даде такъв разтвор за рехидратация.
Аз си мисля,че в такъв момент организма има по-голяма нужда от соли,отколкото от енергия и за това по-добре разтворите,а от глюкозата няма чак такава нужда.Пък и дори да е на диета нали яде обикновени бисквите примерно,печени ябълки ... набавя си захари.
За разтворите - има електролити на Хумана, също така Хидратин алфа,едни сокчета на Хип - ОРС 200,Рехидрин.Жоро разтворите не ги искаше и ги слагах в кашата(безмлечна оризова ползвах) примерно - вместо с 200мл. вода,я правех с този р-р дето ми го дадоха в инфекциозна.
<br />
*

Birdie

• 11040
« Отговор #331 -: Октомври 16, 2009, 23:09:36 pm »

Лека вечер!
Благодаря!
Тъй като оралните разтвори за рехидратация са неприятни на вкус, може да ги давате смесени с тези течности, които и давате- не е задължително да пие разтвора "гол". Може даже да го слагате в малки количества в даваните течности за да "не си личи", но пък затова да давате тази сумарна течност- често.
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
« Отговор #332 -: Октомври 16, 2009, 23:15:20 pm »
z22, Кристина бисквити не яде, но плодове - да. Утре ще предложа ябълка, печена. Малко.
Благодаря за съветите.
С ОРС пробвахме - категоричен отказ.
Каши изобщо не близва.
Нито ориз само, нито картофи,- печени, варени, ниииищо.
Иска си храна тя, солидна.
Тя просто си яде много отдавна храна като за големи - манджи, супи, пресни плодове на парчета, цели ябълки гризе, всякакви плодове. От както е станала на 11 месеца яде супа, манджа както си я готвим за нас, едро нарязана - никога пасирано и сега като опитах да дам от лечебната каша на Хумана - отказа.
Бисквити, вафли, соленки, прочие неща не яде. Нито кремове, нито кисели, нито плодови млека, нито готови кисели. Нито попари.
Вода, АМ, манджи, сандвичи за закуска, плодове, хляб.
И сега затова ми е трудна диетата, която и се предлага от педиатрите.

Д-р Бърди, мога ли да й направя домашна супа, зеленчукова, без мазнина и без яйца, бистра зеленчукова супа, тя ще хапне, убедена съм и да и сложа в хладка супа от тези соли/рехидратиращи р-ри?
« Последна редакция: Октомври 16, 2009, 23:18:35 pm от Nina »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #333 -: Октомври 16, 2009, 23:19:01 pm »
Ами хранете я тогава... какво по лесно?
Може, разбира се - 2 ч.л от разтвора са добре.
Sir Alec Guinness
*

Nina

• 2643
« Отговор #334 -: Октомври 16, 2009, 23:20:58 pm »
Ами хранете я тогава... какво по лесно?
Може, разбира се - 2 ч.л от разтвора са добре.

Добре. Така ще направя.
Усмихнах се....

Извинете, че много време отнех тази вечер.
Ще пиша пак утре.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #335 -: Октомври 16, 2009, 23:24:23 pm »
Може да има изхождане след хранене непосредствено.
Това се коригира със захранването.
От значение е помежду да няма много изхождания.
Ден, два след началото на храненето тези диарии непосредствено след нахранване ще спрат.
Sir Alec Guinness
« Отговор #336 -: Октомври 16, 2009, 23:55:07 pm »
Нина, чувам много добри думи за д-р Атанас Мангъров, педиатър - инфекционист /мисля Цветелина (собственичката на Таласъмчето) беше писала че са го посетили и че е доволна от него/. Лично аз не съм водила детето при него, звънях му по телефона лятото но беше в отпуск. Ако ви трябва консултация с добрър инфекционист, може би той е правилния избор. Ако в нета няма негови координати, пиши ми лс. Дано детето бързо се оправи!

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
« Отговор #337 -: Октомври 17, 2009, 00:07:21 am »
От две седмици ме мъчи един въпрос.
При едно от излизанията ни в градинките детето си играеше с негово връстниче. На другия ден майката ми се обади и каза, че са с температура. Очаквах и аз включване - 48 часа по-късно и ние бяхме вече с 38,8. До тук нищо ново. Случва се.
Четири дни по-късно по крачетата на детето излезнаха пъпчици. Помислих си, че някаква буболечка го е полазила. На другия ден излезнаха на ново място пак по крачетата, но този път и по ръчичките. Заведох го на педиатър. Диагнозата беше категорична - алергия към храна. Само че каква хранителна алергия може да има, като последните няколко дни бяхме само на препечен хляб и кърма? Отказваше всичко друго. Обяснявам на педиатъра какво сме яли, а той категорично потвърждава диагнозата. Изтъкна ми довода, че домата, който съм му сложила 5 дни по-рано в супичката е предизвикал алергията, а ние ядем с охота цяло лято домати (?). Понякога алергията се проявявала след няколко месеца (?).
В продължение на една седмица на детето му излизаха нови пъпчици. Едни такива твърдички. Не го сърбяха. Сега са завяхнали, но още стоят.
Възможно ли е това да е проява на някаква алергия?

Аблой, обривът след спада на температурата ли се появи? Ако е така, това прилича на розеола, но пък обривът при розеолата минава за ден-два. При нас лекар също обърка този обрив с алергия, че и Фенистил предписа. Следващият педиатър каза че е било важно да опипа подутите лимфни възли за да постави правилната диагноза.

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
« Отговор #338 -: Октомври 17, 2009, 01:30:11 am »
При розеолата не трябва ли да има обрив и по корема и гърба,а не само по крайниците?При нас също имаше две мнения-едното,че е розеола и другото-алергия от Аугментина,който беше предписан заради зачервеното гърло и високата температура.След като спадна температурата се появи обрива.И до ден днешен не знам отговора и като ме питат дали проявява някаква реакция към даден антибиотик го споменавам и избягваме употребата му  :?
Ето тук и тук се вижда как изглежда обривът,започна от корема и гърдите,много бързо се разпространи по цялото тяло и също така неусетно изчезна за около 2 дни.
« Отговор #339 -: Октомври 17, 2009, 02:51:03 am »
Аз вероятно ще задам изключително глупав въпрос, но... ще го задам. Дъщеря ми е на 3 години, всеки ден промивам нослето й със солен разтвор - 0,9% sodium chloride или морска вода. Опасност някаква? Привикване? Нарушаване естествената среда на нослето?
Благодаря предварително!