0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Хормонални изследвания резултати - разчитане
« Отговор #440 -: Юни 28, 2013, 23:18:03 pm »
Да ама аз като съм с хиперфункция, си мисля не би трябвало да имам и инсулинова резистентност, обаче май совите не са това,което са :-)  И поликистозни яйчници с кисти и разни други нямам, просто тръгват някакви фоликули и не могат да се доразвият. Кое им пречи' това е загадката....
« Отговор #441 -: Юли 08, 2013, 13:46:07 pm »
Отново тук след голяяяма борба.
Какво ще кажете за тези изследвания на 19 ден след доказано ову - 2 дом. Фол. в 2 та яйчника и след - 2 жълти тела - в петък.
Progesteron 82.05 nmol/L  luteal phase 5.3-86.0
Estradiol      697.60 pmol/L  Luteal phase 161-774
На 3 ден FSH:LH 3.90 и двете
Дата на МС - 20 Юни Ову-30 Юни и 1ви Юли
Бета ЧХГ - на 8ми Юли 0.10 mlU/ml отрицателен естесвено, че на мен ли положителен
Добре ли са?Не издържам вече, милички...
Минах и трансвагинална лапароскопия - супер....
Дали ще стане?Станало ли е?
Не приемам хормони. Само Prenatal и Мака 500-1000 мг Алое Вера 99.9 % концентрат и Prim Rose Oil  За разлика от 6 месеца труд и то без ову - диета и тези добавки и хоп - имало е ову.
Пожелавам успех на всички!Дано станем мами скоро!
« Отговор #442 -: Юли 08, 2013, 13:50:14 pm »
Забравих да спомена
- TSH 1.70 преди беше 0.98 средно
Според доки е по-добре.
F3,F4,TAT MAT идеални....
Дано е станало  :oops:
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #443 -: Юли 09, 2013, 15:52:42 pm »
Защо на 19-ти ден след овулация? Нещо не можах да разбера кога и какво си изследвала. LH и FSH с какви стойности са? Това 3,90 стойност ли е или съотношение.
TSH е чудесно.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #444 -: Юли 09, 2013, 17:40:50 pm »
Сикс, аз си мисля, че изследванията са правени на 19-и ден, което вероятно е 7 дни след доказана овулация; а също така и двата хормона: и LH, и FSH са по 3.90.
(Дата на МС - 20 Юни Ову-30 Юни и 1ви Юли). Но нека и tanya1234 да напише малко по-подредено. Наистина е объркващо.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
« Отговор #445 -: Юли 09, 2013, 18:26:05 pm »
 Здравей - на 6-7 ден след доказано ову и при мен излиза, че е на 19 ден от началото на мс. Не бях се уточнила
Стойностите на ЛХ и ФСХ бяха на 3ти ден 3.90 и се разминаваха с  0.02 за Лх но са 1:1
Прегледа в Малинов при др Калчев мина чудесно. Първият показа 2 доминантни фоликула и на 2ри 2 жълти тела по един във всеки яйчник. Доказа се и ову с тест на 30ти Юни и на 1ви Юли - след това избледня на ден 3- 2ри юли.
Повреме на прегледа в Малинов на 5ти, ми взеха прогестерон и беше 16.09 ng/мl = 56 , но ми казаха да пусна и на 8ми, за да го следим.
Прогестерон - 82.05 nmol/l
предният месец ми бяха изписали Дуфастон за 10 дни, заради задържан фоликул. През този не съм взимала нищо.
Много се извинявам ако съм ви объркала, но вчера бях под пара и надрасках набързо всичко и SEND.

*
« Отговор #446 -: Юли 09, 2013, 23:26:27 pm »
Здравейте, днес си правих изследване на половите хормони, защото напоследък цикълът ми все закъснява (след апендектомия миналия ноември - на два пъти с по 10 дни, 3-4 пъти с по 3 дни - до преди това ми беше точен като часовник и идваше на 28ми ден). Ходих на гинеколог да търсят кисти, но всичко беше окей. За туй сега все пак реших и хормоните да проверя.

Така като си гледам резултатите всичко изглежда в норма, но знам, че има някакви съотношения между стойностите, които не са ми ясни. А и жената на рецепцията ме хвърли малко в шах като ми върна изследванията с думите "по-добре да ме види гиниколог, ама и тя не разбирала много от тях".

Та, резултатите са:
(направени на 21ви ден от цикъл - приемам, че това е лут. фаза дори и в леко удължен МЦ)
Prolactin - 563.20 mIU/l   [ ref:  127-637 ]
LH  -  5.16 IU/l  [ ref: лут: 1.0-11.4 ]
FSH - 5.15 IU/l [ ref: лут: 1.7-7.7 ]
Estradiol - 270.60 pmol/l [ ref: лут: 161-774]

Възнамерявам да повторя и на 3-4ти ден от МЦ, когато се появи. Нямам други оплаквания, освен закъсняващия цикъл. Правих и пълна кръвна картина - всичко е перфектно там, както и FT3+FT4+TSH - и там всичко е окей.

Ще съм ви благодарна, ако ми помогнете да разчета резултатите... Поне за момента за тях да спра да се вкарвам във филми, пък за МЦ ще продължа да търся причините за тези закъснения/удължаване...
« Отговор #447 -: Юли 10, 2013, 09:03:01 am »
ФСХ,ЛХ,естрадиол - 3 ден от МЦ - Пролактин(стероиден хормон) - въздържание от секс 2- 3 дни, преди да ти вземат кръв за пролактин, постой малко седнала 15-30 мин, и тогава. Иначе е висок, а ЛХ и ФСХ  1:1 и са добре, но те се взимат на 3ти ден. На 21,22 ден се прави Прогестерон, ако има доказан друг проблем и се следи - тогава да. Кой те посъветва да ги правиш на 21 ден?
Нека Другите да кажат, че тези 6 месеца и аз се шашнах, а уж съм с медицинско образование.
« Отговор #448 -: Юли 10, 2013, 09:18:34 am »
Не на 4ти на 3ти ден- щом е нередовен. не може да се гадае без изъледвания. За щитовидните хормони - това е добро решение.Съветвам те да ги пуснеш на гладно сутрин. пусни ТАТ и МАТ щом ще е всичко.
след стреса от операцията и други фактори е възможно да се получат отклонения.На колко години си?История с ПКЯ- поликистозни яйчници? Или прием на хормони, анти-бебе? Диети?Някакви добавки?
Но нека и другите да кажат.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #449 -: Юли 10, 2013, 11:19:44 am »
Таня, прогестерона ми се вижда много добър за тази фаза. Съотношението между LH и FSH е чудесно. Трябва все пак лекар да се произнесе по въпроса. На колко години си? Извинявай ако си писала някъде, не съм видяла. Чудесно е, че сте засекли овулация, дано се похвалиш скоро :)

Izu, Таня много добре ти е обяснила за хормоните. LH, FSH, Estradiol се пускат на 3-ти ден, не на 21-ви. Следващият месец трябва да пуснеш всичко наново, защото пък 7 дни след доказана овулация се пуска и Прогестерона /може и без доказване на ову, тогава е на 21-ви ден, но не е желателно по принцип, защото целта е да се разбере дали при нормално протичащ цикъл с наличие на овулация произвеждаш достатъчно прогестерон/, тогава можеш да пуснеш и Пролактина, спазвайки изискванията, които Таня е написала. Казвам наново всичко, защото хормоналните изследвания трябва да са в рамките на един цикъл, за да бъдат интерпретирани правилно. Иначе не дават точна информация.
Относно закъсненията на цикъла - по време на апендектомията пипали ли са друго? По яйчниците да са правили нещо? Провери също и ТАТ и МАТ, както те е посъветвала Таня.
Ако имаш други въпроси - насреща сме. Успех!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
« Отговор #450 -: Юли 10, 2013, 13:19:12 pm »
Здравейте, благодаря ви за отговорите.

На 26 години съм, без досегашни проблеми, кисти и т.н. Не приемам добавки, хормони и противозачатъчни, диетата ми е една и съща от доста време. Нямам никакви оплаквания освен редовното няколко дневно закъснение, което вече се превърна в удължен цикъл. Иначе всичко е в нормата, когато дойде - продължава 4-5дни, както винаги, силата си му е както винаги...

Направих изследванията на 21ви ден просто защото така се случи - честно не знаех да това, че трябва да са в определени дни. При следващия цикъл ще ги повторя по план. Иначе тези изследвания са направени сутринта в 8 на гладно и жадно. 

По време на операцията са ми прегледали десния яйчник и дясната фалопиева тръба, защото апендиксът е растял на долу към тръбата и я беше възпалил - но казаха, че нищо не са видели (кисти, образувания - нищо), а за възпалението ми вливаха някакъв антибиотик. След това на два пъти ходих да гинеколог за проверка за кисти - нищо, казах им за възпалението от апендикса и казаха, че други мярки не трябва да предприемам (други изследвания и т.н.).

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #451 -: Юли 10, 2013, 13:24:46 pm »
Ами може би просто ти се е удължил цикъла, не знам. Обаче, това възпаление на тръбата трябва да се провери дали се е повлияло от антибиотика. За съжаление, само с ултразвук няма как да се види. Хубаво е да се направи една цветна снимка, според мен. Защото ако не се е оправило, може да направи поражения по тръбата, за които може и да не разбереш и да нямаш симптоми. Планираш ли бременност в скоро време? То, всъщност, дори и да не планираш, този казус с тръбата трябва да се изясни, защото после може да създаде проблеми, не дай Боже. Всичко това е в сферата на предположенията, разбира се, да не вземеш да се шашнеш. Но при положение, че знаеш, мисля, че е разумно да провериш нещата. Нека и другите момичета кажат, но според мен е хубаво да се вземат превантивни мерки.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
« Отговор #452 -: Юли 10, 2013, 13:28:53 pm »
За шашкане, аз съм си шашната от доста време...
Къде могат да се направят такива цветни снимки в София? И кога е най-подходящо да се правят?

Иначе - не, не планирам бременност в скоро време, но не искам да заради това да направя някоя голяма беля...
« Отговор #453 -: Юли 10, 2013, 14:46:38 pm »
 Здравей, дори да не планираш бременнос, трябва да си наясно със своя статус. Операцията- дори апендицит крие своите рискове за възпаление на дясната тръба.За съжаление е невъзможно да се рекунстроира след това.ако има възпаление на тръбата почти веднага след операцията ще се забележи една тежет опъване и болка в дясно 2 пръста под пъпа и дяно и към кръста. Цветна снимка - задължително Микробиология и Хламидия, Трихомонар но секретлВенозно почти не се приема за качествено изследване.Цветна снимка - контрасно вещество се излива в тръбата и се наблюдава дали изтича.Ако не - нефункциониращата тръба.Може да се запуши по най-различни причини и инфекции в малкият таз.Но да не те плаша - на мен лично ми се струва нещо инцидентно това и те съветвам да провериш на 3 ден хормоните- гонадотропините и стероиднити хормони.Ако бях на твое място щях да пусна и щитовидните хормони и анти тела и за да изключа поликистоза, която много лекари не виждат добре на ултразвук - Тестостерон и Инсолин. Според мен е нещо моментно и тъй като изследванията не са направени в последователността на МЦ - не може да се даде заключение.
Може да се окаже нещо много малко...А ти се стресираш.
Ако искаш да регулираш половите хормони - никога не си назначавай сама хормонално лечение.
Колко са ти левкоцитите?
« Отговор #454 -: Юли 10, 2013, 15:19:16 pm »
Здравей, дори да не планираш бременнос, трябва да си наясно със своя статус. Операцията- дори апендицит крие своите рискове за възпаление на дясната тръба.За съжаление е невъзможно да се рекунстроира след това.ако има възпаление на тръбата почти веднага след операцията ще се забележи една тежет опъване и болка в дясно 2 пръста под пъпа и дяно и към кръста. Цветна снимка - задължително Микробиология и Хламидия, Трихомонар но секретлВенозно почти не се приема за качествено изследване.Цветна снимка - контрасно вещество се излива в тръбата и се наблюдава дали изтича.Ако не - нефункциониращата тръба.Може да се запуши по най-различни причини и инфекции в малкият таз.Но да не те плаша - на мен лично ми се струва нещо инцидентно това и те съветвам да провериш на 3 ден хормоните- гонадотропините и стероиднити хормони.Ако бях на твое място щях да пусна и щитовидните хормони и анти тела и за да изключа поликистоза, която много лекари не виждат добре на ултразвук - Тестостерон и Инсолин. Според мен е нещо моментно и тъй като изследванията не са направени в последователността на МЦ - не може да се даде заключение.
Може да се окаже нещо много малко...А ти се стресираш.
Ако искаш да регулираш половите хормони - никога не си назначавай сама хормонално лечение.
Колко са ти левкоцитите?
съжелявам за правописните грешки- клавиатурата се скапва
*
« Отговор #455 -: Юли 10, 2013, 20:25:14 pm »
Не се притеснявай от грешките - дори не съм ги забелязала. Извинявай, че не писах по-рано, но нямах изследванията на работа.

Левкоцитите ми са : WBC(Leuc) 6.1 при граници 3.5 - 10.5

Другите хормони, които си бях пуснала са:
FT3   4.42   [3.10-6.80]
FT4   16.79 [12-22]
TSH   3.470 [0.27-4.20]

Ти така малко ме стресна за тръбата, та си записах час при др. Антоанета Ганчева (много хора са ми я препоръчвали), но е чак за 5ти август. Но дотогава ще мога да направя изследванията на 3ти ден от МЦ и ще имам по коректни данни.

Иначе след операцията нямах никакви оплаквания - температура 37градуса имах само в продължение на 1 час, 5-6 часа след като бях излязла от операционната. Веднага станах, проходих, нямаше никаква болка освен от конците. Такава болка каквато описваш - нямах.  Изписаха ме след 36 часа. Веднага след това цикълът ми дойде точно на време на 28ми ден, но с ужасни болки, но ме бяха предупредили, че 2-3 месеца от конците и раната ще ме боли. Боля ме само първият път. Май месец, като ми закъсня с 6 дни ходиш в Шейново да ме прегледат. Сто пъти ги питах виждате ли кисти, тръбата беше възпалена, нещо извън нормата, някакви изследвания още да правя - те не, всичко е окей... Можело да бъде на стресова основа, което сигурно е и така, че лесно се шашкам, а пък и Януари почнах работа, доста стрес покрай нея... И... други изменения освен удължаването нямам - ПМС ми е същия, естествено като мине 28мият ден почвам да си се шашвам допълнително...

Ииии така... ще си се шашкам докато не направя всички възможни изследвания и проверки...

Сега само, ако може като за идиоти да ми се повтори/обобщи на 3ти ден, освен половите хормони, какво друго да проверя? Да си направя списъче и да съм в готовност, когато пристигне.
« Отговор #456 -: Юли 10, 2013, 23:32:23 pm »
вече разбрах от къде идва до някъде твоят проблем ТСХ е много високо -
Понижена функция на щитовидната жлеза. Най-често срещаната причина за първичен хипотиреоидизъм е тиреоидит на Хашимото.
Недостатъчно или неефективно лечение.
След силен стрес и дълго боледуване(нещо сериозно) изследването не дава верен резултат.
Ако не регираш може да се развие хипотеоридизъм в рамкити на 10-20 год. При теб  еповече от 2. За бебеправене нормата е между 1 и 2
триодотиронина - Ф3 има голям ефект в/У метабализма
тироксин Ф4 по- слаб ефект
пусни тат и мат и директно при добър дигностик- може и гинеколог-ендокринолог
Започни диета за хашимото
Може да се повиши и от операция...
Следи го!
Не се шашкайр не е страшно, може да се балансира бързо.
Пусни Антителата!Подготви всичко за прегледа.
От Левкоцитите- нямя инфекция. Изключваме да е от инфекция. Акое имало - температурата щеше да е над 38- 38.5 спокойно.
Дано съм помогнала.Питай и другите
Всичко ще се оправи...не се тревожи

*
« Отговор #457 -: Юли 11, 2013, 08:59:14 am »
Сериозно ли? Аз си мислех, че щом е в границата всичко е окей... И преди година и нещо си ги гледах и пак горе-долу бяха същите стойности и личната ми каза, че няма за какво да се притеснявам, всичко е в границите.  :( Ама сега като чета... Уф... Сега ще се завърта и за ендо да се запиша. И тат и мат ще направя - има ли смисъл пак да пускам останалите хормони или за няколко дни няма да има промяна? Мисля най-късно в понеделник да отида на лекар...

(а за тревожене - mission impossible)
« Отговор #458 -: Юли 11, 2013, 09:12:02 am »
затова са дадени референтни - много рядко се излиза извън тях.
Да речем  Когато нивата на TSH в кръвта са над нормалното се говори за хипертироидизъм (повишена активност на щитовидната жлеза, наречена също тиреотоксикоза), а когато стойностите са под нормалните - хипортироидизъм (ниска активност на щитовидната жлеза).Умерения хипотиреоидизъм (недостатъчно функциониране на тироидната жлеза) може да бъде свързан с обратима висок холестерол в кръвта  както и със симптоми като умора, депресия, непонасяне на студ, суха кожа, запек и напълняване. Умерения хипертиреоидизъм често се свързва с ритъмни разстройства на сърдечната дейност, намалена костна плътност, неспецифични симптоми, като умора, загуба на тегло, непоносимост към топлина, повишена възбудимост, безсъние, мускулна слабост, учестено дишане и др. Най-добри са стойностите между - 0.89 до 2 
Под и над не е добре - колкото по-нагоре или надолу от тези стойности има проблем.Намери си добър ендо. Или ендо-гинеколог.
Направи си ТАТ и МАТ и подготви всичко преди да отидеш.
Потърси и други мнения - повече глави мислят по-добре
*
« Отговор #459 -: Юли 11, 2013, 09:17:26 am »
Определено ще го направя. Ще отида първо на ендокринолог, да видя какво ще ми кажат, после като дойде МЦ и направя повторно тестовете ще ида и на гинеколог, пък в зависимост от резултатите ще ходя и на ендо-гинеколог... Благодаря ти, че ми разясни всичко това. Ще пиша пак като има още някакви резултати...