Д-р Бърди, като педиатър ви уважавам много! Също така приемам, че като личност имате право на свое мнение по всеки един въпрос от живота, че и извън него.
Позволете ми обаче да не се съглася с нищо от това, което сте написал за Великобритания. Личи си, че не сте живял там. От това, което пишете за тази страна, направо лесно мога да се пренеса във времето на индустриалната революция (няколко века продължил разцвет на инженерната и откривателската мисъл), когато средната част на Англия е наричана "работилницата на света". Напомня ми и за времето на Ч. Дикенс, който описва хората от социалното дъно, които са били преобладаващата част.
Но това не е днешната Англия. Днешната Англия е една много модерна и социална държава, каквато и доколкото все пак е възможно да има сред човешката раса.
Тя е взела всичко най-добро от времето на индустриалната революция - иноваторството, стремеж да се променят и подобряват условията на живота във всички сфери, и то със скорост, от която направо не ти се вярва, че е възможно. И един куп други неща, които България ще достигне след няколко века, защото става въпрос за начин на мислене и за отношение към света. Въобще няма да споменавам, че профсъюзните движения и правата на работника (К. Маркс си е измислил социализма, живеейки в капиталистическия Лондон, да не забравяме това)тръгват заедно с индустриалната революция, и то по време, когато България е под турско робство, изостанала и селска страна. Как да се стигне всички това в ускорено темпо?! Просто не е възможно!
Същото е и с яслите и с училищата, в които хората на социални помощи не плащат почти нищо, което означава, че можеш да завършиш и университет безплатно. Кога ще го достигнем това ниво на социално подпомагане?! Зависи как се гледа на живота, все пак. Няма да споменавам за техническите чудеса и глезотии по учебните заведения, когато в българските университети все още се разчита предимно на тебешира и черната дъска. В някои английски университети можеш да се запишеш онлайн студент и да започнеш курса си след няколко часа, като по пощата получаваш и хартиена версия на учебниците си. Кога ще го достигнем това ниво на услугите, които показват друго отношение към човека въобще. Нямам време да пиша за другите неща, но да вземем например отношението към психично болните в двете страни - в БГ те бавно и сигурно умират изолирани по къщите си (ако имат такива), докато в капиталистическа Англия получават помощи и имат лични асистенти, които се грижат за тях и поддържат човешкото и социалното в тях живо и активно.Същото е и с инвалидите, които имат достъп навсякъде и не умират самотни в домовете си.
Англо-саксонските страни са просто от друго семе, манталитет и история. Колективното е много силно при тях. И още, и още - все "вредни" неща.
За яслите конкретно друг път ще споделя, че нямам време сега. Но дъщеря ми тръгна на една годинка и се справя засега. Е, стресирана беше в началото, но го преодолява. Знам, че е най-добре да е до мама дълго време, но мама и иска да е работеща жена отново. Малко хаотично написах всичко, но нямам много време.
Лек ден на всички!