0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: За и против яслите?
« Отговор #20 -: Октомври 15, 2009, 13:47:59 pm »
Цитат
4. Благодарение на яслата - дъщеря ми се научи да се храни сама, реже идеално с нож, пее прекрасно песни на немски..... и още и още. Да не говорим, че им измислят там непрекъснато нови и нови забавления, всички придружени с нещо познавателно. Спортуват и имат страхотен двор със съответните съоръжения за забавления в него. Аз това в къщи не мога да и го предоставя.
Ако тя си е у дома, аз ще се опитвам да сготвя нещо за нея,  докато тя помага, каче на на стола, въоръжена с нож или разливайки вода по себе си и пода. Ще се опитвам да пусна прахосмукачка, докатя непрекъснато ми я спира или издърпва кабела..... е резултатаще е изнервена майка и несвършена пълноценно никаква работа, нито работа със детето, нито домакинска такава. Такова е положението поне при мен. Може би някои се справят по-добре.

С това не мога да се съглася. Моето дете яде само от година и 2 месеца.  С нож не реже, но според мен, ножът няма място в ръцете на двегодишно дете. Други и на 3 не се хранят сами. Също така, забавлявам всеки ден детето с нещо познавателно. Излизаме всеки ден навън. Ходим по пързалки, катерушки и люлки. Общува с деца, катери се, тича, скача - спортува демек.
А пък за домашната работа - чистя и готвя докато детето спи. А да дърпа кабели не бих го позволила, най-малкото защото е опасно.

Това е моят избор. Аз лично имам възможност засега да си остана в къщи да я гледам и не бих я дала на ясла само, за да мога да изчистя и да сготвя. Догодина дано да се вредим за детска градина. Тогава вече ще ходи заедно с другите деца.

Като цяло, съветите на специалистите са, че детето е добре да расте в домашна среда докато укрепне емоционално. Ако майката трябва да се върне на работа, препоръчват баба или в краен случай бавачка. Яслата е чак след това.
Но всеки си решава сам кое е най-добро за неговото дете.

« Отговор #21 -: Октомври 15, 2009, 14:51:37 pm »
И ето още нещо в този дух http://www.politichesko.info/3912/Uchilishte-na-greha.html Тъжно, но факт  :?
*
« Отговор #22 -: Октомври 15, 2009, 16:13:45 pm »
sia мила нищо лично, но айде да не правим разбор ти прпавиша така, но аз няма защото ... друго имаше в предвид Бени или пък аз съм го разбрала по друг начин.
За сведение моето дете е много привързано към мен, гледаме се по 24 ч. буквално, никой никога и с нищо не ми е помагал  :( , но това както и дае. Въпроса е, че аз видях нуждата на сина ми да е сред връстници, да общува, да се учи и ... Бързо махнаме памперса, примери има доста, не това исках да кажа.
Детето ми беше готово емоционално за ясата, не е плакал в началото, както и сега, не че не му е мъчно за мен, просто му е интересно в детското заведение. Следобед не иска да си тръгва, а това е красноречив отговор, че той се чувства добре.

Иначе съм съгласна с изложеното от Birdie, обичах и ходех сама на ДГ, бях сред фаворите, но ми липсваше наистина бащина и майчината близост. Сега съм и доста недоверчив човек. Това е друга тема обаче ...

Наистина всеки сам решава, опитах с бавачка, баби нямам, загубих си работата и съм си у дома в момента, но мисля че в детското заведение му е по интересно.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
« Отговор #23 -: Октомври 15, 2009, 16:31:23 pm »
Д-р Бърди, като педиатър ви уважавам много! Също така приемам, че като личност имате право на свое мнение по всеки един въпрос от живота, че и извън него.

Позволете ми обаче да не се съглася с нищо от това, което сте написал за Великобритания. Личи си, че не сте живял там. От това, което пишете за тази страна, направо лесно мога да се пренеса във времето на индустриалната революция (няколко века продължил разцвет на инженерната и откривателската мисъл), когато средната част на Англия е наричана "работилницата на света". Напомня ми и за времето на Ч. Дикенс, който описва хората от социалното дъно, които са били преобладаващата част.
Но това не е днешната Англия. Днешната Англия е една много модерна и социална държава, каквато и доколкото все пак е възможно да има сред човешката раса.
Тя е взела всичко най-добро от времето на индустриалната революция - иноваторството, стремеж да се променят и подобряват условията на живота във всички сфери, и то със скорост, от която направо не ти се вярва, че е възможно. И един куп други неща, които България ще достигне след няколко века, защото става въпрос за начин на мислене и за отношение към света. Въобще няма да споменавам, че профсъюзните движения и правата на работника (К. Маркс си е измислил социализма, живеейки в капиталистическия Лондон, да не забравяме това)тръгват заедно с индустриалната революция, и то по време, когато България е под турско робство, изостанала и селска страна. Как да се стигне всички това в ускорено темпо?! Просто не е възможно!
Същото е и с яслите и с училищата, в които хората на социални помощи не плащат почти нищо, което означава, че можеш да завършиш и университет безплатно. Кога ще го достигнем това ниво на социално подпомагане?! Зависи как се гледа на живота, все пак. Няма да споменавам за техническите чудеса и глезотии по учебните заведения, когато в българските университети все още се разчита предимно на тебешира и черната дъска. В някои английски университети можеш да се запишеш онлайн студент и да започнеш курса си след няколко часа, като по пощата получаваш и хартиена версия на учебниците си. Кога ще го достигнем това ниво на услугите, които показват друго отношение към човека въобще. Нямам време да пиша за другите неща, но да вземем например отношението към психично болните в двете страни - в БГ те бавно и сигурно умират изолирани по къщите си (ако имат такива), докато в капиталистическа Англия получават помощи и имат лични асистенти, които се грижат за тях и поддържат човешкото и социалното в тях живо и активно.Същото е и с инвалидите, които имат достъп навсякъде и не умират самотни в домовете си.

Англо-саксонските страни са просто от друго семе, манталитет и история. Колективното е много силно при тях. И още, и още - все "вредни" неща.

За яслите конкретно друг път ще споделя, че нямам време сега. Но дъщеря ми тръгна на една годинка и се справя засега. Е, стресирана беше в началото, но го преодолява. Знам, че е най-добре да е до мама дълго време, но мама и иска да е работеща жена отново. Малко хаотично написах всичко, но нямам много време.
Лек ден на всички!
*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
« Отговор #24 -: Октомври 15, 2009, 17:42:03 pm »
темата е много интересна, наистина.
Вярно е, че всеки си решава за себе си кое е най -правилното.Но не бива да забравяме, че нуждите на децата ни са на първо място, а не нашите.
Децата ни растат много бързо, и няма да има друго време, когата ще можем да преживеем с тях най-сладките мигове на порастването.

В Канада платеното майчинство е само една година, значи голяма част от семействата си записват децата на детски градини на възраст 1-1 и 6 м.
За щастие аз работя със съпруга си и можех да си позволя да остана у дома с близнаците до 3 години.Когато бяха на 2 години и 3 месеца ги "пуснах" на ясли, само след два месеца ги отписах и си ги прибрах в къщи.Въпреки хубавите условия, 8 деца в група, с две млади учителки, задължително два пъти навън, хубава храна, приготвяна на място и пр.Близнаците ми непрекъснато бяха болни, и просто не можах да издържа...
После на 2 г и 8 м започнах да ги водя при една жена, в квартала, тя си гледа внуците и се съгласи да гледа и моите момчета до обяд, за 4 часа на ден, семейна обстановка, само едно дете на тяхната възраст и две 4 годишни "каки", идващи през ден.бях много доволна, децата не боледуваха изобщо, къщата е с хубав голям двор, кончета, животни...с една дума - за мен това беше по-добрата алтернатива от яслата.
Едва на 3 г и 3 месеца ги оставих при същата жена на цял ден -
като навършат 4 години отиват на предучилищна - понеделник, сряда и петък от 9 до 3.30 в държавното училище, за вторник и четвъртък ще му мислим пак.
Това е моят опит с детските заведения, убедена съм ,че моите бандити предпочитат да си стоят у дома и аз да си  ги водя насам -натам.

този спор е както спорът за храната от кухня, който се водеше преди из форума, Мене никой по никакъв начин не може да ме убеди, че храната от кухня добра  за децата ни.Дори и частна кухня да е, винаги ще бъда против.Всеки си има мнение, а ние се събираме тук, за да обменяме мнения и да видим и другата страна на нещата.

Поздрави на всички
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
« Отговор #25 -: Октомври 15, 2009, 18:23:51 pm »
Перде, и аз имах друго предвид. Не да правя разбор. Но явно така е излезло. Имах предвид, че детето може да научи всички тези неща и в къщи, не само в яслата.
Различни сме и всеки споделя своето виждане за нещата. Всеки си има приоритети и си ги гони.  А истината винаги е някъде по средата.
:balk_50:
« Отговор #26 -: Октомври 15, 2009, 18:30:49 pm »
Децата ни растат много бързо, и няма да има друго време, когата ще можем да преживеем с тях най-сладките мигове на порастването.

Ей с това съм съгласна на 100%!
Ема, радвам се, че си намерила добър валиант за децата. :)

Темата се разгорещи много. Ако тук имаше ясла като онази частната, която Дива Роза беше описала, щях да си дам детето с удоволствие, но сега много се замислям.

Сия,
браво, радвам се за теб, че си гледаш Алекс. :D
« Последна редакция: Октомври 15, 2009, 18:33:10 pm от синьо кокиче »

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #27 -: Октомври 15, 2009, 20:56:44 pm »
ema2 наистина е намерила чудесно решение.

вижте, аз не съм фен на ясли и градини. също мисля, че към 4.5 години вероятно е най-доброто време за откъсване от майката и попадане в колектив - при това, като описаното от ДиваРоза и Ема, а не като нашите...

много страдам, че не мога да го осигуря на детето си в пълноценен вид, защото виждам негативите от това, което мога да осигуря. и не е въпрос за парите само. градини, отговарящи на изискванията ми и приличащи на описаните от момичетата на Запад, тук има малко и в София те са всичките на поне 45-50 минути път с кола в едната посока. е, реших, че не мога да подложа детето си на това и го записах в кварталната държавна градина. то няма много варианти. тук не са популярни тези методи за отглеждане на няколко деца, които описва Ема, а и къде да стане, като болшинството от нас живеят в тесни апартаментчета...

и все пак да кажа, че аз съм продукт на държавна ясла и градина, ходила съм от възраст 1.5 години, станала съм човек и не съм напълно осакатена душевно. от детската градина имам ПРЕКРАСНИ спомени, чувствах се чудесно и още помня с обич учителките си. все пак, това беше много отдавна - по онова време, когато обществото не беше се разпаднало.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #28 -: Октомври 15, 2009, 21:00:27 pm »
Хората бяха други jam... .
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #29 -: Октомври 15, 2009, 21:13:00 pm »
Джам, така си е! Аз пък не съм ходила нито на ясла, нито на детска градина! :D Сестра ми също! Къде баби, къде сами, къде съседи...,не са имали пари нашите тогава, като младо семейство. На мен обаче си ми личи, бавно се вчовечавам, дива и асоциална съм! :D

А и тук има освен държавни и частни ясли, и т.н. мини ясли, казват им childminder  на хората, които предлагат тази услуга. В повечето случаи е жена със съответно образование, която прави мини ясла в къщата си, обикновено немалка, има и двор, много играчки, като в голямата ясла е. Всички са регистрирани, имат си и професионални съюзи и ги има на сайта на общината. А таксата е същата, като в другите ясли - между 3.50 - 4.50 на час вземат всички.
Ние даже мислихме първоначално за такъв вариант. Тези жени предлагат и друга услуга - забиране на децата от училище, пазят ги по къщите си за 10 местни пари на ден. Услугите са много и разнообразни, като едноличните бавачки са си отделно.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #30 -: Октомври 15, 2009, 21:30:08 pm »
Бях говорил наскоро с една моя много добра позната, живееща в Лондон, която ми сподели че цените на ДГ там са непоносими ако само единия работи в семейството.
Но Лондон е скъп град, така или иначе.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
« Отговор #31 -: Октомври 15, 2009, 21:40:49 pm »
И в Канада е така, за двете деца в "другата" детска градина плащах 1600 на месец, за две деца.Тук нямаме субсидии за ДГ, ние не не можем да се класифицираме към семействата с  нисък доход, защото сме купили къща и пр.пр.ЗА сведение Монтесори училищата идват по 1000 долара на месец на дете, не е непосилна сума за хора с добри доходи, но е скъпо.
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #32 -: Октомври 15, 2009, 22:13:59 pm »
Малко лирично отклонение:
Но това не е днешната Англия. Днешната Англия е една много модерна и социална държава, каквато и доколкото все пак е възможно да има сред човешката раса.
Да де, ама аз в изостаналата БГ в продължение на година и кусур четях по вестници и слушах по новините  за един  продукт на тази модерна и социална държава - Майкъл Шийдс. Да не говорим за поведението на средностатискическия англичанин по българското черноморие, от което съм отвратена. Така че за манталитета и възпитанието /вкл. наличието на "първите седем години"/ при някои от тези "възвишени" екземпяри на човешката раса, може да се поспори.
*
« Отговор #33 -: Октомври 15, 2009, 22:23:33 pm »
Докторе, така е, наистина. Но в Лондон всичко е много по-скъпо, което не означава, че е по-добро като качество от нещата в кънтри сайда. Специално за хора с доходи до 60 000  хиляди годишно май беше общо за семейството доход обаче държавата им помага, като им плаща 70 % от яслата, но за държавните ясли. Но и тук е, както  казала Ема, че не трябва да изплащаш къша, защото се водиш платежоспособен. Иначе, на нашето дете месечно яслата вече е 740 (засега до обяд ходи, но с тенденцията да е целодневно)и се води частна, но освен в качеството в цената почти няма разлика, но това е извън Лондон, където има природа, по-малко навалица и повече от английското.

Лейди, никъде не съм писала, че хората са възвишени, а, че държавата е силна. Хората са като всички други по света.
« Отговор #34 -: Октомври 15, 2009, 22:25:40 pm »
АААААУУУУУ!!!!!!
Сега наистина се нервирах.Аз съм от Поморие и имам наблюдение пряко от този така наречен "средностатистически англичанин" по Черноморието.Хора,които на възраст 15 години или около 30-те с невръстни деца,които нашата охрана пази да не паднат в басейна,а те не знаят на кой свят се намират и викат,че са на почивка в Македония  се търкалят кьор кютюк пияни в градинките на Слънчев бряг не могат да са представители на "възвишена" човешка раса екземпляри.ИЗВИНЯВАЙТЕ!!!МОЛЯ ВИ СЕ!!!

От Д-р Бърди:
Моля да уважим потребител DivaRoza като човек с пряк поглед.
Аз имам същите като Вашите впечатления от Английските туристи тук, но не знам наистина как да интерпретирам това в рамките на цялата държава. Все пак тази нация има хора като Дж.Гилгуд, Саймън Шама, Майкъл Палин... . Много е противоречиво по принцип... .
« Последна редакция: Октомври 15, 2009, 23:07:44 pm от мерилин »
*
« Отговор #35 -: Октомври 15, 2009, 22:34:09 pm »
Това заприлича на абсурден руски телефон. Всеки взе да си спомня и измисля конкретни неща.

Мерилин, споделяме впечатления за държавата бе, чедо, и за системата. А не за конкретните хора. Във всяка нация има и измет, и светли умове. Въпросът е какъв живот им позволява и осигурява да водят държавата в битов план. Тук разликата е огромна.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #36 -: Октомври 15, 2009, 22:45:06 pm »
Лейди, никъде не съм писала, че хората са възвишени, а, че държавата е силна. Хората са като всички други по света.
Къде почнахме, къде стигнахме. Какво значение имат социалните привилегии на силната държава, пред резултата от методите на възпитанието?
През септември месец видях едно момиченце в Хепито срещу "Св.Неделя", както се казва на "пъпа" на София. На около две години, хубава рокличка /може би Некст, Мадъркеър или друга задоволителна марка - сиреч добре изглеждащо/, вчесано на рибена кост. Поне бащата беше англичанин /по произношението/, семейството говореше на английски. Ми детето беше осрано. Съдът се намира в близост. След един час минах по същия път и се изумих , че родителите си пият поредната бира в заведението, а детето си подскача все толкова осрано около тях.
Та държавата може и да е уредена, но хората не струват.
На мен държавата не ми помага да бъда родител по какъвто и да било начин и ми се искало една англичанка да е на мое място за един месец.
« Отговор #37 -: Октомври 15, 2009, 22:53:04 pm »

A пък за домашната работа - чистя и готвя докато детето спи. А да дърпа кабели не бих го позволила, най-малкото защото е опасно.

Сия, моето дете отдавна не спи в къщи / в ДГ спи/, опитвала съм се всячески да я накарам, но не става... това е друга тема
А защо мислиш че аз разрешавам да се дърпат кабели????? Странно.
Явно твоята дъщеря като и кажеш, че не трябва да прави нещо и веднага прекратява :D :D
Е, при нас не е така. И наистина всяка домакинска работа в къщи ми е придружена с непрекъснато тичане след детето, което или отваря банята и прави наводнение, или аз докато съм с мръсни ръце на мивката, довлича стола до кухненските шкафове, покатерва се и се започва неистово пипане и включване на уреди /което означава, че аз трябва да се измия подсуша, да я сваля от стола.... и т. н./, или ми включва всички копчета на готварската печка, или къпе със щището си с водата някоя играчка, респективно се окъпва и себе си..... и още и още. Тези неща аз не ги разрешавам, повярвай ми. И непрекъснато се карам, но кой ме слуша.
Както и да е... Всеки ппиценява самостоятелно.
« Последна редакция: Октомври 16, 2009, 00:58:29 am от jam »

« Отговор #38 -: Октомври 15, 2009, 23:00:39 pm »

Това е моят избор. Аз лично имам възможност засега да си остана в къщи да я гледам и не бих я дала на ясла само, за да мога да изчистя и да сготвя. Догодина дано да

Това е най-малката причина за да тръгне детето ми на ясла, Това изобщо не е причина. А следствие.
Дъщеря ми трзгна по ред други причини на ДГ, които не смятам, че съм длъжна да изброявам. Една от които е, за да научи езика. Не съм съгласна детето ми да играе по площадките с децата и да не може да обели и дума. Тогава със сигурност ще се чувства подтиснато. Вече имам опит и наблюдения по този въпрос. За другите причини няма да си правя труда да пиша.
А и както стана ясно, става въпрос за немска ДГ, явно  според вашите твърдения, в бг положението е друго.
Поздрави
« Последна редакция: Октомври 16, 2009, 00:59:14 am от jam »

*
« Отговор #39 -: Октомври 15, 2009, 23:07:33 pm »
Ами, Лейди, занемях! Не знам дали въобще съм знаела кой отговаря за такива немарливи и небрежни родители, няма ли кой да ги привика и да им обясни, че нямат личното право и свобода да държат детето си насрано, какви порядки само! Но аз съдя нещата по собствената си неперфектност и сбъркана представа, че на едно дете нищо фатално няма да му се случи от такъв фрапантен инцидент освен малко да се поомаже! На път съм да си помисля, че тези жалки хора, които даже не смея да нарека родители, явно не са така невротизирани и не им пука какви изводи си прави за тях останалата перфектна публика, на която не и е работата да гледа по чуждото ако. Това последното намирам аз за странно тук!
Важното е обаче да са здрави децата! В ясли или вкъщи - кой както си прецени.