Докторе, голяма фенка съм Ви! Особено харесвам свободните Ви разсъждения, защото показват богата обща култура и свободна мисъл!
Но искам да уточня нещо! Ако някой си е помислил, че съм говорител или защитник на въпросната нация, явно се е объркал! Споделям впечатления, както всички. Има и свестни хора, има и долна класа, която е почти необразована и е с лошо поведение и възпитание, съдейки по общоприетите норми. Разделение обаче има във всички нации. Постиженията на една държава са резултат предимно на усилията на светлите умове, останалите са само консуматори. И тук можем само да им завидим, че и даже такава категория хора в битов план живеят много по-добре от най-светлия ум по българските ширини. Просто защото държавата им е силна и богата. Може да се пише до безкрай, но всеки от нещо конкретно ще е възмутен, а това е само част от общата картина.
Но в България, за съжаление, ходят предимно от работническата класа хора, такива са ми наблюденията.
Аз предпочитам да гледам на нещата в културното им разнообразие. Предпочитам да не мразя на класова основа хората и да не ги съдя, а да ги анализирам и да се опитвам да ги разбирам.
Великобритания не е това, което е и в минал и в настоящ план, благодарение само на хора, като Майлък Шийлдс или други единици с безобразно поведение. Тази страна има много черти от народопсихологията си, които са я направили успешна. Това са неща, от които предпочитам да се уча.
Много са свободни в мисленето си, защото никога не са били ограничавани и слагани в рамка, много са креативни, стихийни (за добро и лошо), не се подчиняват лесно, колективното е много силно (колко много спортове само са създали, а и манията по клубното членство е резултат от това), имат убийствено чувство за самоирония и хумор, които граничат с подигравката но това е по-скоро в добродушен план.
Имат невероятно грижовно отношение към острова си и към природата. По-грациозно и стилно оформена природа рядко може да се види, а и по-добре поддържана. Почти винаги са на страната на социално слабите. Невероятни разказвачи са, толкова добри писатели и поети имат. Толерантни са или поне не са така открити расистки настроени към останалите, а уважават културните различия на останалите. Уважават и ги е страх от закона, но се опитват да го преметнат, както навсякъде и всички по света.
Това, а и още много са положителните, печеливши неща, които виждам и които се опитвам да доразвивам в себе си. И това ме прави богата и пъстра. Останалите мизерни и непревилни изключения само задръстват мозъка ми и не им обръщам внимание.
Ако някой обаче се чувства по-добре от чуждото несъвършенство - въображаемо или реално, е свободен да изпитва, каквито си иска чувства и да си продължи да вижда само това у хората. Въпрос на избор!
Лека нощ!