Аз имам фиброкистозна мастопатия от около 7 години. В началото от "Астра" във ВМА ме скъсваха от мамографии, което по-късно разбрах е не само излишно, но и вредно. От 3 години ходя на мамолог в "Т. Киркова", който ме преглежда само ехографски.
Питала съм многократно дали стимулациите пречат (тъй като болките към мишницата на едната гърда са направо непоносими и без, и със стимулация, както и не можех да открия система на болките по време на месечния цикъл - толкова са силни и постоянни) и са ми казвали "Не" (мамологът, и гинекологът), но това "Не" го възприемам като "Няма развитие на мастопатията, в момента може да се прави стимулация", т.е. - конкретно за мен, в конкретния момент. По принцип лекарите твърдят, че е често срещана диагноза и ако няма образувания и проблеми, може да се пристъпи към стимулация. Аз за пръв път сега нямам болки, откакто съм бременна. При бременност препоръчват кърмене до откат, защото се смята, че се "отварят" каналите и се предотвратява тяхното запушване. Забранено е единствено при запушени такива, което се срещало сравнително рядко.
Иначе-при образувание някакво, например, лекарите казват какво да се прави, но аз не бих се поколебала да се изследвам и съответно-оперирам.