по мои наблюдения твърде често утешаваните обичат да ги лъжат. А утешителите също толкова добре се справят с лъжите.
И защо не? Ако това помага на утешавания. Нали в крайна сметка целта е да се подтисне болката, особено в първия момент, когато е най-остра и мъчителна. Какво значение има, как ще се постигне това?
Когато човек е на дъното на дълбока яма и няма сили да излезе сам от нея, тогава има нужда от въже (или още по-добре стълба), което някой да му изплете от примери, от случаи, подобни на неговия, но с добър изход. Естествено (освен ако не е съвсем тъп или луд) човекът си знае множеството възможни лоши изходи. Дори обикновено ги приема за много по-вероятни. И какво ще му помогне това, че сме реалисти и безкрайно откровени? Да го оставим в дъното на неговата яма, сам, да си мисли само за лошите варианти?
Когато аз съм на дъното, бих искала да знам, че има поне минимален шанс, 1%, за който да се боря. Тези, които ми го дават, ми помагат много. Оценявам много високо и смелостта и достойнството на всеки, който ми напомни за останалите 99%. Въпреки, че си ги знам и те подхранват страховете ми и без чужда помощ, все пак един страничен трезв поглед много помага. Но за това се иска много повече кураж, усет за хората и дарба да пишеш.
И в крайна сметка е важно, как задаваш въпроса и как четеш отговорите... Строго индивидуално е, дали имаш нужда да споделяш или предпочиташ да мълчиш, дали ти помага да те излъжат или да ти дадат точните, макар и болезнени, факти. Който решава да задава въпроси във форума, го прави точно за да получи различни отговори, от различни хора.
И... не на последно място. Има случаи, когато не са нужни дори примери и факти. Достатъчно е само "до теб сме, не си сама".
В началото се смятах за много трезвомислещ и рационален човек. Бях убедена, че не влагам емоции и задавах въпроси, само с идеята да получа конкретни и точни отговори. Когато обаче нещата се скапваха, когато оставах сама и объркана, една нерационална част от мен търсеше всеки отговор и всяка дума, която момичетата ми пишеха. Това не лекува болката, но я потушава.