Аз пък, mmary, мисля, че няма нищо лошо в изразите, които звучат понякога банално и клиширано. Все пак ние общуваме предимно с езикови, вербални средства; невербалните като езикът на тялото и други са помощни и при писане не са толкова важни. А клишетата за изразяване на подкрепа, утеха и други са езикови изрази, които са част от етикецията, на която хубавото е, че хем подава ръка към човека в беда, хем поставя и деликатна граница, която може да бъде преминена само ако човекът отсреща го иска. Етикетът е много хубаво и полезно нещо, защото налага ненатрапчиви правила при общуването.
И въобще проблемът не е в думите, които ни звучат "банално" понякога, а в нищонеставането, в това, че проблемът ни продължава да не се разрешава. Това поражда чувство на безнадеждие, раздразнителност и тиха агресия, която прехвърляме и към околните. Не това, че ти си "трудна за утешаване", а това, че нещата продължават да не се случват засега е това, което те вбесява. И тук никога няма да има достатъчно правилни, подходящи и небанални думи, които да ти обещаят и компенсират останалото.
А и от нас зависи дали ще търсим в обикновената любезност и желанието за съпричастност от хората решаване на нашия проблем и дали ще вярваме дословно и буквално на това, което казват, като подават ръка. Двете неща нямат нищо общо според мен, защото едното идва отвън и е жест на добра воля, а второто е израз на наранената ни по друг повод душа и на неверието ни на думите, а и на нетърпението ни нещата да започнат за се случват не само като обещания.
За мен етикецията е положителен и цивилизован израз да покажеш съчувствие. Нещо все пак хората трябва да кажат, което пък нас не ни задължава с нищо освен да отвърнем с благодарност за добрата дума. Мълчанието в този случай би ми звучало по-нелепо.
За "меренето на приказките" - да, винаги си ги меря. Даже и когато изглежда, че не е така, тогава най-много съм ги мерила, кроила и рязала преди да излязат от мен. Не мисля, че е похвално и голямо геройство да не си мерим думите. Да не забравяме, че думите са силно оръжие, което може да наранява.
Лек ден!