0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
а нещото, което най-много е "моето" нещо за утеха е едно стихотворение, дето съм го поствала поне 5 пъти тука:

Не можеш да ме разбереш,
Не казвай „Знам какво е!”,
Не казвай, че ще оцелея,
Че злото за добро е...

и т.н да не ставам досадна
Фуси, постни го цялото - моля те :) Харесва ми, а не съм го чела преди.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
"Помисли, може би няма да успееш да забременееш, защото едно родено вече дете има нужда точно и само от  теб"
Не мисля, че човек, който си няма представа през какво минаваме, има правото да изрича подобни думи, пък било то и няй-добрата приятелка. Аз лично бих я удушила собственоръчно. Много е лесно така отстрани да говориш и да изричаш клише след клише, само за да кажеш нещо. Според мен, ако не знаеш какво да кажеш, по-добре е да замълчиш, отколкото да изречеш някоя зверска глупост и още повече да закопаеш човека, когото уж искаш да утешиш.
За всеки тук истината е различна, всеки различно би приел думи, които за едни са успокояващи, за други дразнещи.
Аз лично, категорично не искам да слушам/чета успокоения от типа - "спокойно, не го взимай толкова навътре", "гледай напред", "ти си силна", "бъди силна", "всичко ще се нареди" - откъде са толкоз сигурни? А най-омразното е това - "има и по-лоши неща" 8O Е това изречение според мен е брутално да го кажеш на жена със стерилитет. Какво значи по-лоши неща? Нима това не е лошо? За мен подобна реплика омаловажава собственото ми нещастие, макар и не това да е целта на казалия го. Обаче, все си мисля, че малко повечко трябва да помисли човек, преди да изрече нещо подобно. Дай сега да взема на смъртно легло да легна, че да разбера, че стерилитета ми не е най-лошото.... Това са пълни простотии. И за мен, това е може би едно от най-лошите неща, които някой може да ми каже. Най-нараняващото, защото след подобна реплика още повече се засилва усещането, че си сам с болката си и околните не те разбират. "К`во толкова, някакъв стерилитет, я гледай колко по-гадни неща стават по света, ти си седнала да се тръшкаш" 8O - ей така ми звучат на мен такива реплики :?
Рядко се включвам в теми за утешаване, защото в 90% от случаите не знам какво да напиша. Обикновено, мисля аз какво бих или не бих искала да чуя. И ако реша есе пак да пиша, се съобразявам с това. Мисля, че по-добре бих подкрепила и утешила някого, ако простичко го прегърна виртуално и му кажа, че го мисля и съм до него, отколкото да изричам дежурните клишета и да се напъвам с оптимизъм, който всъщност в момента не чувствам.
Аз съм от хората, които искат да си изживеят болката, не да я крият и да се правят, че всико е наред. И когато ме боли и споделя, че ми е гадно и т.н., не искам някой да ми казва, че всичко ще се нареди или всяко зло е за добро, или още по-малко "това, което не ни убива..." :? Пък да не говорим за изпитанията и Божията любов...Направо се вбесявам. Предпочитам да чуя/прочета нещо подобно - "Да, животът е гаден, случват се гадости и мъки, не е честно, но е факт.Поплачи си, изживей си мъката и после смело напред!" - ето това за мен значи, че човека насреща ме разбира. Аз не обичам да бъда залъгвана. Никой нищо в този живот не може да ми гарантира, наясно съм с това. Затова се боря с всички сили, пък да става каквото ще!
Mmary, темата е наистина много интересна, благодаря ти!
Благодаря и на момичетата, които споделят мнението си, много ми е полезно и интересно!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
в последно време топ тройката, която ме качва на черешата е:
 - Пенка от вестника или от телевизора след 5 инвитро успя - значи и ти ще успееш /неминуемо следствие от популяризирането на проблема  :wink:/;

както казала как`Сийка - "теб лъжа, мен истина".

аз лично доста пъти съм използвала точно този шаблон за утеха, защото самата аз много вярвам в него. но не с примера на Пенка от телевизора, а с примера на личните си наблюдения вече 5 години и половина из средите на хората с репродуктивни проблеми. казвала съм го много пъти - от хората, с които се запознах в началото преди 5.5 години, чакам само още една жена. имаше много хора, с какви ли не проблеми, с какви ли не по давност неуспехи, с множество АРТ опити, абе, всичко имаше....
е, днес всички те са вече майки. това е проста статистика, която, струва ми се, би могла да служи за утеха в духа на умерен позитивизъм на база подходящи примери, за който писах в първия си постинг.

всичко зависи как и кога ще се поднесат думите.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Не можеш да ме разбереш,
Не казвай, че ще оцелея,
Че злото за добро е.
Не ми разправяй, че е тест,
Че съм благословена,
Че съм избрана точно аз
От всички в таз вселена.
Не отговаряй вместо мен
На моите „Защо?”-та.
Не казвай докога да жаля,
Че кратък бил живота.
Недей тегли, недей мери
На мъката товара.
Не ме учи как да скърбя,
Кога да разговарям.
Във болката си потопена
За всичко аз нехая.
Но все пак, застани до мен
И стой със мен до края.
Приемай ме, каквато съм,
Как плача, как немея.
Хвани ме просто за ръка,
Кажи ми – „С теб жалея!”

автор Лилибон

В очакване ....
*

isho75

• 533
  • Вярвай в чудеса
При неуспех, при загуба?

За мен не е важно какво ще ми кажат повечето хора,защото репликите са ми до болка познати,но все пак ме утешават по някякъв начин.
Най важно е за мен какво ще ми кажат най близките ми хора.Тези на които мнението им има най голямо значение за мен.Искам да знам,че ме подкрепят,че държат на мен и че ще бъдат до мен каквото и да става в добри и лоши моменти.Но най много се вслушвам в подкрепата на съпруга си,тя е най-важна от всички.Все пак болката ни е обща и затова знам,че рано или късно ще постигнем мечтите си и ще им помогнем да се збъднат.Все пак щастието не идвало само,трябвало да го повикаш първо.Но все пак съм благодарна на всички,които се опитваха да ме успокояват по някякъв начин,когато ми е било най тежко.Много е хубаво да знаеш,че има хора,които те разбират и споделят мъката ти.За което МНОГО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИыКОИТО ПО НЯКАКЪВ НАЧИН СТЕ БИЛИ ДО МЕН.
Желая ви на всички много късмет през новата година и нека има повече красиви моменти.
Да заповядаш на себе си е най-голямата власт
http://misli.hit.bg/thedreams.html
*
мммдаааааааааамм - наистина сме много различни

по повод написаното от Джам ...
Цитат
с примера на личните си наблюдения вече 5 години и половина из средите на хората с репродуктивни проблеми. казвала съм го много пъти - от хората, с които се запознах в началото преди 5.5 години, чакам само още една жена. имаше много хора, с какви ли не проблеми, с какви ли не по давност неуспехи, с множество АРТ опити, абе, всичко имаше....

и аз заради това... не мога да кажа на който и да е "ще успееш да забременеш със сигурност... " ...просто не мога, защото знам, че не мога да знам ...
а от известно време спрях да казвам и "ще бъдеш майка ..."  :oops: :oops:
« Последна редакция: Януари 05, 2010, 13:39:58 pm от Fussii »
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
а нещото, което най-много е "моето" нещо за утеха е едно стихотворение, дето съм го поствала поне 5 пъти тука:

Не можеш да ме разбереш,
Не казвай, че ще оцелея,
Че злото за добро е...

и т.н да не ставам досадна

Ох, аз само "да-да" казвам... :oops: но... ДА, страхотно е това стихотворение! ... (не знам, дали ме утешава, но е многооооо... докосващо душата...)
« Последна редакция: Януари 05, 2010, 13:52:48 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

в последно време топ тройката, която ме качва на черешата е:
 - Пенка от вестника или от телевизора след 5 инвитро успя - значи и ти ще успееш /неминуемо следствие от популяризирането на проблема  :wink:/;

както казала как`Сийка - "теб лъжа, мен истина".

аз лично доста пъти съм използвала точно този шаблон за утеха, защото самата аз много вярвам в него. но не с примера на Пенка от телевизора, а с примера на личните си наблюдения вече 5 години и половина из средите на хората с репродуктивни проблеми. казвала съм го много пъти - от хората, с които се запознах в началото преди 5.5 години, чакам само още една жена. имаше много хора, с какви ли не проблеми, с какви ли не по давност неуспехи, с множество АРТ опити, абе, всичко имаше....
е, днес всички те са вече майки. това е проста статистика, която, струва ми се, би могла да служи за утеха в духа на умерен позитивизъм на база подходящи примери, за който писах в първия си постинг.

всичко зависи как и кога ще се поднесат думите.

:D това което пишеш и за мен е истина, няма лъжа ... всъщност не съм на различно мнение, просто не го развих ...

Все пак не случайно казах, че не съм лесна за утеха ...
Статистиката е хубаво нещо, но мен по никакъв начин не може да ме вдъхнови, че въобще изобщо някоя жена е успяла след n-ти опит. За секунди си задавам въпрос за възраст, състояние на яйцници, водещ фактор или комплекс от фактори, лекуващ лекар, дори държава ...
Подобна статистика би ми действала /и действа/, ако намирам много сходни с моя проблем успехи.  Което е естествено да не дойде от телевизора или вестника, а да дойде от човек врял и кипял в проблема 5.5 години, примерно ...

*

isho75

• 533
  • Вярвай в чудеса
Никой не може да каже ще успееш да забременееш,дори и докторите,които правят всичко възможно това да се случе.За това казваме само много съжалявам дано следващият път успееш и се молим да е така. :balk_103:
Да заповядаш на себе си е най-голямата власт
http://misli.hit.bg/thedreams.html
При мен последните две години най ме нараниха най-близките ми хора- най добрата ми приятелка която роди през това време второто си дете, при един телефонен разговор, след като я попитах защо не ми се обажда, че имам проблеми и се нуждая от нея- тя ме попита: "какви проблеми имаш ти, знаеш ли, че съм се побъркала с тези две деца и майка ми я няма и трябва да си ги гледам сама". Аз само и казах да се моли много силно да не разбере какви проблеми имам, това беше последния ни разговор.Също сестра ми и леля ми ме нараниха с приказки през това време, другата ми приятелка която забременя с второто си дете точно когато беше първата ми биохимична бременност след 7 ми инсе, да беше до мен през следващите ми три опита ин витро, но явно и тя се умори и ме остави, може би съм прекалено чувствителна, но предпочитам да съм сама, така ми е по-добре и много по спокойно.
А най голямо разбиране и подкрепа получих точно от хора които не познавам, или сме се видяли един път, хора които знаят през какво минава защото и те са го минали или го минават в момента, благодаря на момичетата в сайта защото тяхната подкрепа и утеха ми е най ценна и нужна, и никоя от тях няма да ми каже: "успокой се, не го мисли и ще стане".

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
На базата на моята информация и личен опит, смятам, че са нетактични следните реплики:
"Успокой се и ще видиш, че ще стане" - при стерилитет, например над 2 години
"Всичко ще бъде наред", "Ще си направите друго", "С времето ще ти мине" и подобни - след аборт или загуба на бебе
"Направи още един тест"/при 2 отрицателни теста в разумно време след трансфер/;
"Ще видиш, че ще забременееш", "Ще станеш майка, защото го заслужаваш"- особено след N-тото ин витро
И мисля, че когато някой споделя виртуално, нормалното нещо е да му напишеш нещо /било то и с емотикон/, защото иначе няма как да разбере за твоята съпричасност. Ако не желае да получи такава, просто няма да сподели проблема си. Има интровертни има и екстровертни хора. За някои наистина е важно да разберат, че не са сами.

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Цитат
и аз заради това... не мога да кажа на който и да е "ще успееш да забременеш със сигурност... " ...просто не мога, защото знам, че не мога да знам ...
а от известно време спрях да казвам и "ще бъдеш майка ..."  Embarassed Embarassed

Аз вярвам че всяка от нас ще успее, просто е въпрос на опити (това ми го каза един лекар перди години, а тогава не му повярвах че дори ми стана тежко), време, средства, сили...
Чисто медицински са много малко случаите в които отрицателния отговор е категоричен и именно за това се опитвам винаги да дам кураж, умерен разбира се.
Друг е въпроса вече как да окуража приятелката си с 3-5 и повече опита и камара операции предстоящи настящи, но пак се опитвам да намеря две-три топли думи или само прегръдка...
Този път по който вървим ме научи на търпение и смирение.
« Последна редакция: Януари 05, 2010, 14:03:38 pm от evro »

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Днес си мислих...колко по-лесно ми е да утешавам сега когато вече съм от успелите. И се замислих колко повече може би наранявам с това все още неуспелите.
Признавам, че сега се въздържам да пиша в някои теми защото ми се струва някак много лесно отстрани (от моята страна) да давам акъл, да вдъхвам кураж ама в стаята спят децата ни и колкото и да съм съпричастна и да не забравям през какво сме минали, сме една крачка напред.
Предпочитам да замълча понякога, макар много да обичам да споделям, да си разказвам всичко:))))
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Едните се страхуваме да дадем утеха, другите се страхуваме да я поискаме....
Има една приказка - и аз не знам как е, ама и така не е..
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Едните се страхуваме да дадем утеха, другите се страхуваме да я поискаме....
Има една приказка - и аз не знам как е, ама и така не е..

не случайно шринковете печелят толкова добре...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

За себе си - понякога предпочитам да излея мъката си, да се разтоваря и после като трескав наркоман търся отговорите, за да съм сигурна, че има някой, който ме е разбрал, който ще ми каже дори само едно простичко съжалявам и аз ще се почувствам добре...

Вярвам, че всички ние сме изпитвали точно това усещане...

*
Днес си мислих...колко по-лесно ми е да утешавам сега когато вече съм от успелите. И се замислих колко повече може би наранявам с това все още неуспелите.
Признавам, че сега се въздържам да пиша в някои теми защото ми се струва някак много лесно отстрани (от моята страна) да давам акъл, да вдъхвам кураж ама в стаята спят децата ни и колкото и да съм съпричастна и да не забравям през какво сме минали, сме една крачка напред.

Много добре казано!
Де да се сещаха за това много от бременните във форума, вместо да шарят из темите на опитващите с безраничен ентусиазъм за окуражаване и повдигане на морала.
:D и ние не сме лесни за утеха ... затова аз лично рядко подлагам околни и близки на такова изпитание ... :D

Виждам как близките ми се стараят да ме разберат, но не им е лесно, затова гледам ги щадя. И докато се правех на силна пред тях, без сама да осъзнавам, че го правя, потърсих утеха тук. :)

Форумът създава едно усещане за безконфликтна общност от (почти) идеални съмишленици. :) Някак си преполагаме, че тук хората не са "като другите" и са повече "като нас", т.е. винаги ни разбират, знаят какво не трябва да казват, ако ни дават примери, то това не са преразказани изрезки от вестници или историята на нечия съседка, ако ни дават съвети, те са добре премислени и т.н... Вярно е, че форумът създава малко свръх очаквания и съществува риска от разочарование. Обаче следващият път, когато се срина, знам, че пак ще се заровя да чета тук. :wink:

Не знам дали ви се е случвало, но на мен ми помагат и думите, написани за някой друг. Ако има  тема по моя проблем, не се налага да пускам нова. И ако е дълга, с много отговори, още по-добре :)

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
... Не знам дали ви се е случвало, но на мен ми помагат и думите, написани за някой друг. Ако има  тема по моя проблем, не се налага да пускам нова. И ако е дълга, с много отговори, още по-добре :)
редовно, дори предимно ... не щеш ли дневници, не щеш ли теми ... само време да има човек да чете ... въобще сме си в един паралелен свят  :D

... много от бременните във форума, вместо да шарят из темите на опитващите с безраничен ентусиазъм за окуражаване и повдигане на морала.
къде има паднал морал, където шарят бременни да го повдигат, че ми стана интересно  :lol:
« Последна редакция: Януари 05, 2010, 20:38:08 pm от mmary »
*
къде има паднал морал, където шарят бременни да го повдигат, че ми стана интересно  :lol:

Където има опитващи, има постоянни неуспехи и моменти на отчаяние.