0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Помогнете! Не разбирам бебчето си!
« -: Януари 01, 2010, 17:16:45 pm »
Обръщам се за помощ към всички мамчета, които като мен след няколкогодишен стерилитет са се сдобили с дълго жадуваното щастие. Родих дъщеричка, кръстих я Калина, сега е на два месеца и половина. От 10 дни имам следния проблем на който не мога да намеря обяснение и решение. Малката отказва да суче (изцяло е и само на кърма)но не веднага, а след известно време т.е. започва да суче и след няколко минути се дърпа рязко започва да плаче и този плач преминава в същинска истерия та чак до затруднено дишане и поемане на въздух. Не мога дълго да я успокоя и на следващото хранене е същото.  :balk_145:Четох за т.нар. кърмаческа стачка но не намирам обяснение на това явление поне в нашия случай и не мисля че може да се обясни с това. Тя е изключително неспокойна, през деня почти не спи и този начин на хранене просто ни довършва психически и двете...Възможно ли е да е стрес при нея и от какво би могло да е и емоционален ли е проблема (поне моето усещане е такова). Ходихме на преглед няма физиологичен проблем, иначе расте и наддава прекрасно...Наистина не мога да разбера, ако някоя от вас е иамла подобен проблем моля ви пишете. Питайте каквото ви интересува, само дайте съвет, защото много се намъчихме и двете...
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Re: Помогнете! Не разбирам бебчето си!
« Отговор #1 -: Януари 01, 2010, 18:49:45 pm »
   Аз ще ти дам пример с един цитат на доктор Бърди...това беше първото нещо,което запомних...

"Няма случайни неща в нашата специалност- "космическите обяснения" (зъбки, стачки и др.подобни) не работят. Понякога причината не иска да ни се "покаже" колкото и да я търсите. Или я откривате случайно ретроспективно, или никога не разбирате "защо" и "как". Помислете реално- кое дете иска да "стачкува" с глад? Тоест, доброволно да протестира чрез глад?? Срещу кого? на стадий когато няма развита интелектуална база за тези неща.
Значи нещата са физиология- тоест:
*болно е, и затова е безапетитно (уроинфекция, отит, хронични хреми и т.н. и т.н.)
*детето е с железен дефицит - често при злояди и по-големи деца
*детето е с фарингит, афти, ангина.
*храните го така, че от ушичките на бедното дете излиза храна..."
« Отговор #2 -: Януари 01, 2010, 19:16:00 pm »
Здравей Baracuda,

Чела съм доста твои публикации из форумите и са ми били доста полезни...за разлика от този пост. Не казвам че е кърмаческа стачка, даже напротив, не съм съгласна с това "определение" и не я разбирам по същите причини, които ти изтъкваш. Прегледа при педиатърката заключи, че няма афти, ангина, млечница или какъвто и да е проблем в устната кухина, не страда от липса на апетит и я слагам на гърдата на поискване (което е най-правилното за мен)и тя поема лакомо и с апетит, дори почти винаги от бързане се дави. Проблема настъпва внезапно и необяснимо няколко минути след това. Не е прехранена също, качва си напълно нормално и се развива абсолютно в границите за възрастта си. В момента е 62 см и 5.500кг. (рпди се 3 500 и 50 см)...Та други предположения...?

П.С:благодаря за отговора все пак и ще се радвам ако имаш и други коментари.
*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
« Отговор #3 -: Януари 01, 2010, 19:36:24 pm »
Какво значи на поискване, нали има интервал от 2.5 -3 часа.
Друго, което ми хрумва е, че нямаш достатъчно мляко и тя се уморява да суче.
Опитвала ли се да се изцеждаш и да и даваш с шише?
даваш ли вода?

това е за сега, което ми идва на ум
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
« Отговор #4 -: Януари 01, 2010, 19:58:34 pm »
Мила, обръщала ли си внимание на храната, която ти приемаш? Всичко отива в кърмата, възможно ли е нещо да е променено там :?
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
« Отговор #5 -: Януари 01, 2010, 20:02:39 pm »
Здравей Ema2,

на поискване означава, че я храня на два часа и половина три, но ако поиска по-рано и е гладна и плаче не чакам да минат определени минути и часове и си и давам. Нощем се буди два пъти в 2 и 5 и пак си я кърмя. Кърма имам за три бебета не за едно и трябва да се доизцеждам след като се нахрани, защото гърдите ми са много пълни дори след това. Струята е винаги силна и пръска на меър почти, много обилно, затова за да не се дави изцеждам мъничко преди да и дам да суче...
« Отговор #6 -: Януари 01, 2010, 20:11:44 pm »
Rozovelka,

Гледам да се храня много пълноценно, готвя и се стремя да е здравословно без много подправки особено черен пипер и чубрица (знам че дразнят), не ям люто, не пия алкохол (рядко чашка бира и то преди най-голямата пауза след вечерното кърмене)пия безкофеиново кафе, само колкото да си въбразя че пия и аз кафе :wink:плодове и зеленчуци (без цитрусови, бобови и т.н. всички знаме какво не трябва). Не мисля че там има проблем. Благодаря за изказаните предположения момичета и че се опитвате да намерите причината с мен. Дано да успеем. Утре ще я заведа на лекар отново, за да отхвърлим окончателно някъкъв здравословен проблем и ще пиша след това задължително.Скоро ще я къпя и после пак кърменето с голямата ?  :(Лошото е също че започвам да се страхувам от всяко кърмене и тази моя нервност задължително се усеща от рожбето...опитвам се да се успокоя преди това и да си наложа да вярвам че всичко е наред и няма да се повтори отново...този път.

Приятна вечер за сега, ще опитам по-късно да "вляза" пак, ако не успея утре ще сведа ново инфо след прегледа.
*
« Отговор #7 -: Януари 01, 2010, 20:32:58 pm »
Мила, а опитвала ли си да я сложиш на гърдата докато спи? от опит - моя син е вече голям, но още го кърмя на поискване - през деня кърменето се прекъсва и от най-малкия шум, но нощем доста често го взимам докато спи и му давам да суче и той си яде като новородено - спокойно, бавно, докато се нахрани.
Друго - попитай в бг мамата в кърмаческия форум, там има много консултанти, които ще ти отговорят бързо.
И най-важното - не се отказвай от кърменето!! знам, колко е изморително, особено с цеденето, а лично се цедих до 7 месец, заради многото мляко, но това, което даваш на детето си е най-доброто за него!! Надявам се нещата да се оправят и малката и ти да сте по-спокойни! Успех!!
« Последна редакция: Януари 01, 2010, 20:35:55 pm от dianka »
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #8 -: Януари 01, 2010, 21:14:32 pm »
Здравей! Аз имах с Вики същия проблем. Само според мен и доктор Бърди детето имаше рефлукс. Помогна ни по-повдигната стойка на детето при кърмене, аз слагах една възглавница.

П.П. За здравословното хранене на кърмачките и кафето. Според мен безкофеиновото кафе е по-голям боклук от кофеиновото.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #9 -: Януари 01, 2010, 21:20:20 pm »
Да не би да се дави детето от силната стря въпреки изцеждането? Или пък да се нахранва прекалено бързо?

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #10 -: Януари 01, 2010, 21:20:44 pm »
Lady_11,

Сега още ще пробвам още по-повдигната, да видим дали ще има промяна...а за кафето, мислиш ли наистина :?Не ми е проблем да не пия, не бях пила с месеци...просто ми се искаше да си позволя малко удоволствие сутрин...
« Отговор #11 -: Януари 01, 2010, 21:26:02 pm »
еvro,

тя че се дави, дави се често, но и е лакомичка...а ако се нахранва бързо просто няма да иска повече, а тя е гладна  :(защото след солидна порция рев и "сърдене", успокояване и т.н. си дохапва и то доста обилно, просто тази нервна пауза понякога е непоносима (тя видимо страда)и прави много нещастни и двете ни. Забравих може би да пиша че нощните кърмения са без проблем...още в просъница и давам гърдата (тя спи при нас) и си цоцва 4-5 минутки и заспива веднага - така и двете хранения. Проблема е през деня. А днес интензитета на плача ме уплаши и разстрои, защото бе по-трудно да я успокоя и овладея от всеки друг път.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #12 -: Януари 01, 2010, 21:33:15 pm »
Нощем сучат не толкова настървено, аз допускам че е нервна от глад вероятно и се дави в многото кърма. Ако искаш пробвай да кърмиш на по-кратък период. Другия вариянт да са колики, нещо газогонно даваш ли?

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #13 -: Януари 01, 2010, 21:34:55 pm »
пусни й една урина на детето, обикновена и стерилна.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #14 -: Януари 01, 2010, 22:18:36 pm »
Lady_11,

Сега още ще пробвам още по-повдигната, да видим дали ще има промяна...а за кафето, мислиш ли наистина :?Не ми е проблем да не пия, не бях пила с месеци...просто ми се искаше да си позволя малко удоволствие сутрин...

Виж ся, и кафе си пих, и боб и зеле си ядох /даже с тези манджи по абсурдна логика колиники нямаше/. Не се вталясвай толкова за здравословното хранене. Утре като тръгна на училище и муха сандичи или каже, че иска Макдоналдс ко шъ праиш? :D

Пусни и по една урина, както те е посъветвала Стефи. От опит също разбрах, че безапетитие на дете може да се дължи на уро инфекция.
*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
« Отговор #15 -: Януари 01, 2010, 23:10:34 pm »
Lady_11,

Виж ся, и кафе си пих, и боб и зеле си ядох /даже с тези манджи по абсурдна логика колиники нямаше/. Не се вталясвай толкова за здравословното хранене. Утре като тръгна на училище и муха сандичи или каже, че иска Макдоналдс ко шъ праиш? :D

Пусни и по една урина, както те е посъветвала Стефи. От опит също разбрах, че безапетитие на дете може да се дължи на уро инфекция.
Подкрепям всичко казано тук за храна и напитки.
Зеле,боб,кафе,фастъци,бира,малко ракийка и  какво ли още не съм консумирала и не са оказали влияние на кърмата.
Спрях да кърмя на 6 месеца и нещо по друга причина.
При нас имаше същия проблем ,но вечер с малко засукване и след нама и минута писък,огънат на дъга и рев як към 3 месец.Помислих си че нямам кърма .Т.е . не съм произвела за вечерта :oops: и започнах да дохранвам с адаптирано по 30 мл.
Но ,излязох по хитра от него и давах адаптирано в началото и после гърда.Така бе няколко дни и пак се върна само на гърда.Нещо явно му прищрака на мъника ,но всичко се оправи.
Малко извън темата.......
Аз го отдавах на превъзбуденост или колкото и смешно да звучи на урочасване.
Водих го при една девойка 3 дни и се оправи.

Сега си мисля ,че са зъби затова ,че не спи нормално.
Пак го водих при баячката и спа с малки паузи може би по навик от предните дни .
За спокойствието на детето го правя ,не че вярвам,но е факт.

Д-р Стаменов,обичаме ви!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #16 -: Януари 01, 2010, 23:24:33 pm »
за рефлукс мислила ли е педиатърката ви? също за инфекция... стерилна урина и фекална проба за изследване.

моля ви се, айде поне в този форум да се въздържаме от баячки и врачки, а? 2010-та година сме вече...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #17 -: Януари 02, 2010, 07:45:02 am »
Колики?
А и май повечето бебета точно на тази възраст си регулират нещо емоциите с рев и тръшкане.
Едното от моите беше така и го разнасях права да го кърмя, от ходенето се успокоява, пусках и сешоар...
« Отговор #18 -: Януари 02, 2010, 08:18:33 am »
Добро утро момичета  :)

Тази сутрин Калина се нацоцка, като едно малко послушно ангелче и заспа, като че ли нищо не е било предните 10 дни...много се надявам "това", каквото и да е било да е отминало, но не бързам да се радвам все пак, ще изчакам следващото кърмене и изобщо целия ден да видя...пак ще пиша какво е положението (ако не се задържи така и пак започне рев и тръшкане, ще се обадя на докторката и ще пуснем и урина  osi_9)Така че за сега изчаквам...а относно баячките и дали помагат в такива случаи, всеки има право на мнение. Аз само мога да кажа, че имам едно шишенце светена вода от Рилския манастир и няколко пъти съм и измивала очичките, след контакт със чужди хора и при всички случаи поне няма да навреди. Освен това не виждам нищо лошо в това да вярваш в пречистващата сила и дори лечебна на водата изобщо (изрично не говоря за баячки!)

Много благодаря на всички за отклика и ще ви държа в течение, та дано стигнем до верните изводи и най-правилните действия. :thankyousign:
« Отговор #19 -: Януари 02, 2010, 08:39:14 am »
Може да се дави от силната струя кърма. Едната ми мома правеше подобни номера в първите месеци, дърпаше се и ревеше, защото млякото течеше много силно. Реших проблема като започнах да я кърмя в легнало положение, така гравитацията не играе толкова голяма роля.
Друг вариант е да минавате през криза на растежа.
Ето малко за четене:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=50119.0
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=124928.0
  09.11.2007