0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Промени в Кодекса на Труда
« Отговор #20 -: Януари 05, 2010, 20:10:55 pm »
И аз като Ефирче и Сигнус апелирам да не тръгвате с нагласа - война с работодателите ...

Промените са ясни. Между пункция и трансфер може да ползваш платения си годишен отпуск ... дори и ако работодателят не е склонен да го разреши ... Това е ...

Хипотезата положителен тест е прекрасна, продължаваш си като бременна по действащи текстове на КТ.

Хипотезата отрицателен тест и обтегнати отношения с работодател не са особено перспективни за работничката ...

Знайте си правата, отстоявайте ги, когато е приложимо, но ако мислите, че има механими, които да правят държавата майка, а работодателят мащеха, значи най-вероятно имате спомени от социализма или друг утопичен строй.

И все пак промените в КТ за защита на жени по време на напреднала процедура по инвитро имат своето значение и не трябва да се подценяват, а напротив, оценяват по достойнсто и с респект, с оглед популяризирането на проблема.
Което е единствен начин от аутсайдери да започнем да бъдем третирани и като норма ...

Сигнус, има много хипотези за “почивка” след неуспешно инвитро...
При инвитро на ЕЦ има пункция и стимулация ... На теория това може да се случва всеки месец ... Тоест при 11 от 12 теоретични опита евентуалната “почивка” от 20 дни пак е в ръцете на работодателя.
« Отговор #21 -: Януари 05, 2010, 20:14:30 pm »
Ефирче, аз лично нямах отпуск за почивка на планина (морето е до нас), нито финанси за това - всичко отиваше в АРТ-а ...

cygnus , аз обичам да почивам и в парка с книжка в ръка, но държа на почивката си. Не бих я заменила лесно, особено ако имам алтернатива с болнични, както ме подсеща du6ka.

Преди изобщо думата ин витро не фигурираше в КТ, затова това дори и малък е голям успех при това постигнат само за един месец!
Съгласна! :)
*

mira_mimi

• 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
« Отговор #22 -: Януари 05, 2010, 20:39:11 pm »
Тези промени наистина са голям успех и стъпка напред. Истина е, че не си представях точно така промяната, но като начало е добре. Досега, за щастие, не съм имала проблем с настоящия ми работодател поради отсъствията, дано и така да продължи.
Най-трудно се справям с отъствията преди самата пункция  :?, според мен и този период трябваше да се включи!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #23 -: Януари 05, 2010, 20:45:31 pm »
говорихме го това доста пъти по време на обсъждането на темата миналата година - абсурдно е да се иска право на допълнителен отпуск заради стимулации и прегледи за АРТ (говоря за момента ДО пункцията). въз основа на какво? защо страдащите от различни хронични заболявания да са лишени от такава отпуска за своите прегледи и лечения?
презумпцията за СЛЕД пункцията е, че жената евентуално може да е бременна и затова я приравняват към тази група.

болничните са алтернатива само до един момент и само докато работодателят толерира дългосрочното отсъствие.

кодекс, не кодекс - всичко е в ръцете на работодателя. ако един работодател иска да те уволни - винаги ще намери начин, не се заблуждавайте.

на мен са ми отказвали законно полагащо се право на академичен отпуск за писане на дисертация, което е предвидено в КТ и какво можех да направя - едно голямо нищо.
« Последна редакция: Януари 05, 2010, 20:47:02 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #24 -: Януари 05, 2010, 21:17:20 pm »
презумпцията за СЛЕД пункцията е, че жената евентуално може да е бременна и затова я приравняват към тази група.
Точно това на мен не ми стана никак ясно... :( Простете невежата... :oops: Ама как така, точно в тези 2-3 дни, в най-добрия случай до 5 дни, между пункцията и трансфера може да съм бременна, нали още не са ми трансферирали ембриончетата?  :oops: За дните след трансфера е ясно.  :wink: :lol:

*
« Отговор #25 -: Януари 05, 2010, 21:31:47 pm »
Душе, ами просто вече е налице зигота - оплодена яйцеклетка от сперматозоид, която е ваша и е въпрос на дни да бъде трансферирана обратно. Освен това така е дадено в Европейската директива.
*
« Отговор #26 -: Януари 05, 2010, 21:35:59 pm »
Душе, ами просто вече е налице зигота - оплодена яйцеклетка от сперматозоид, която е ваша и е въпрос на дни да бъде трансферирана обратно. Освен това така е дадено в Европейската директива.
Е, така вече съм съгласна, щом и в Европейската директива е заложено!  :wink: Мерси за обяснението, Дони!  :wink: :lol:

*
« Отговор #27 -: Януари 06, 2010, 10:26:01 am »
Тази промяна в кодекса означава ли ,че вече клиниката няма да издава болничен след пункцията или трансфера или има оция да се даде болничен с друга диагноза? Според мен ако кажа на работата, че съм в процедура и след това теста е отрицателен, ще бъда първата съкратена по доста причини- в общи линии на всеки е ясно че никой лесно не се откава от последващи опити съответно повторно използване на облекченията, а и това всички колеги да знаят е доста натоварващо, то е ясно че е въпрос на избор но и според мен най-тежкото е самата стимулация, прегледи, хормонони, инжекции. Съгласна съм с мнението на  jam , но от друга страна след като се отпускат толкова много пари от фонда, не е ли по добре да се обхване и периода на стимулацията, все пак казват че психиката е много важна( аз не съм много съгласна с това,а и физическите сили се изчерпват след това тичане между клиника и работа), за успех и на фона на следващите 5000 лева за следваща процедутра, може би е по-добре да се даде шанс по всички възможни начини на успеха още първия път. Незнам как е било при другите, но аз само мислех за процедурата и работата ми съответно изоставаше, та незнам колко съм била полезна този месец .
« Последна редакция: Януари 06, 2010, 10:30:25 am от elis »
url=http://lilypie.com][/url]
[/url
« Отговор #28 -: Януари 06, 2010, 13:57:08 pm »
След ин витро има 2 хипотези - настъпва бременност и не настъпва бременност.
Нека си представим 2-ия случай: служителката е отсъствала 2-3 седмици, но тестът е отрицателен и се връща на работа. След месец-два започва нови изследвания, нова процедура и нови отсъствия. Какво очакваме от работодателите -  да толерират безкрайни отпуски и болнични ли? Тази промяна на КТ е единствено пробив в това, че жените подложени на ин витро, влизат в полезрението на законотворците.

Нека ви споделя: за две календарни години само с платен отпуск направих 3 ин витро процедури. Пътувах по 360 км дневно/ до клиниката и обратно/ в дните за прегледи по време на стимулацията. Клиниката не ми издаде и ден болничен.
През 2009 използвах отпуск основно за дните, в които ходих за биопсии и прегледи, и за стимулацията при ин витро/наложи се цялата стимулация да проведа извън града, в който ряботя/. Изполвах 2 пъти по 2 седмици от болничния, който се полага след пункия/за 1 ин витро на ЕЦ и 1 стимулирано/.
Ако трябваше по време на всички стимулации да отсъствам от работа, това много би увеличило отсъствията ми. Отпуски за почивки и ремонти не сме ползвали.
Никога не съм получавала отказ да ползвам ден, когато ми е нужен.
МНОГО е важно шефът ти да е човек.
*
« Отговор #29 -: Януари 06, 2010, 18:34:23 pm »
Здравейте и от мен мили момичета.Страшно страшно много е това което се направи за нас,и ние всички сме съгласни,но като чета коментарите и като прибавя и моите си размисли май почти всичко пак ще зависи от отношенията "работодател-служител" и да разчитаме на работодател,който наистина е човек.Аз също имам проблем с отсъствията и даже с болничните,които ползвам.Да речем че сега работод.ще бъде принуден да ми разреши отпуск-днес,утре... минава теста за съжаление отрицателен,връщам се на работа  и тогава какво се случва - " на нас не трябват хора които непрекъснато отсъстват" и ти намират цаката,особено ако почнеш да цитираш КТ направо си заминаваш,като си търсиш правата ставаш лош и те принуждават сам да напуснеш,пиша това което сам изпитала...за съжаление...Но пак казвам свалям шапка на тези които се трудиха и постигнаха всичко това за нас.Прекрасно начало.
« Отговор #30 -: Януари 07, 2010, 12:07:30 pm »
Здравейте и от мен, мили момичета! Това, което буди размисли у мен е дали тези дни, които са определени от пункцията до трансфера дали пък не са извън полагаемия се платен годишен отпуск? Както примерно дават за изпити в университет, очни, защита на дипломна работа и прочие...?
*
« Отговор #31 -: Януари 07, 2010, 12:29:08 pm »
Здравейте и от мен ,момичета! това което са приели като промени в КТ си е направо революция! сега вече $нашият$ случай или казус е съвсем  официален ,с всички проидтичащи от това последствия! Това си е голям пробив! за мен тези промени,по скоро биха помогнали в посока-оспорване на уволнение или съкращение от работа! това нее е маловажно!Мисля ,че в процес  на такава процедура дори и неуспешна,недай боже,просто се получава една допълнителна защита от уволнение.Смятам ,че с тези промени ,работодателите ще се замислят много преди да подпишат такава заповед,особено на основание за много болнични и неплатени отпуски.Нека не искаме ,все пак,да ни третират повече от забремелите по естествен път! нека се радваме,че вече ни приемата като равни със тях! А ,колкото отпуски или необходимите свободни дни до момента на трансфера,мисля ,че както и до сега ,всеки трябва да се справя сам! Не може да ни осигурят и по два месеца почивки в станцията на министерски съвет в Сл.бряг! Така е! Все пак да не забравяме ,че ние сме изключение,а не правило! Слава богу! Добри са промените! Дори и превантивни,са добри!
/www.mamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #32 -: Януари 07, 2010, 12:31:08 pm »
Извинете ме и мен за глупавия въпрос,но и аз се замислих ,може би нещо пропуснах да прочета:oops:Дали този  отпуск за жени в процедура ,заложен в промените на КТ  е ОТ полагаемия платен годишен,или е извъм него?
Dum spiro,Spero!
нашите две ангелчета с две мисии са вече с нас!
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #33 -: Януари 07, 2010, 12:33:40 pm »
Цитат
[12:29:15] Cygnus: Значи тези дни нямат връзка с отпуска, просто това е период, в който работодателят няма право да ви съкрати (освен по имаше там един член, който важи и за бременните). Тоест по тази поправка жените след пункция и трансфер се третират като бременни жени и се ползват с всички техни привилегии по отношение на трудовоправна защита.
Колкото до отпуска: Защо трябва да си в отпуск тогава? Винаги издават болничен за 20 дни в деня на пункцията.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #34 -: Януари 07, 2010, 12:40:37 pm »
Това, което буди размисли у мен е дали тези дни, които са определени от пункцията до трансфера дали пък не са извън полагаемия се платен годишен отпуск? Както примерно дават за изпити в университет, очни, защита на дипломна работа и прочие...?

За съжаление не.
Чл. 177. (1)  За времето на платения годишен отпуск .......
Ясно и категорично е казано.
Не е обособен като отделен вид отпуск, както са служебни и творчески или отпуск за изпълнение на граждански, обществени и др. задължения, нито влиза в допълнителен платен годишен отпуск.
*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
« Отговор #35 -: Януари 07, 2010, 12:51:24 pm »
Това, което буди размисли у мен е дали тези дни, които са определени от пункцията до трансфера дали пък не са извън полагаемия се платен годишен отпуск? Както примерно дават за изпити в университет, очни, защита на дипломна работа и прочие...?

За съжаление не.
Чл. 177. (1)  За времето на платения годишен отпуск .......
Ясно и категорично е казано.
Не е обособен като отделен вид отпуск, както са служебни и творчески или отпуск за изпълнение на граждански, обществени и др. задължения, нито влиза в допълнителен платен годишен отпуск.

Тоест, просто работодателя не може да ти откаже отпуск между пункцията и трансфера като това си си е твоята годишна отпуска? Ами... добре. Но аз лично бих предпочела да не казвам за какво искам да го ползвам този отпуск.

По-проблемни ми се струват многократните излизания от работа по време на стимулацията.

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
« Отговор #36 -: Януари 07, 2010, 13:05:05 pm »
Тоест, просто работодателя не може да ти откаже отпуск между пункцията и трансфера като това си си е твоята годишна отпуска?
Да.

Ами... добре. Но аз лично бих предпочела да не казвам за какво искам да го ползвам този отпуск.

Ще се наложи, въпреки предпочитанията ти, ще трябва да му донесеш документ от клиниката че си в процедура, за да ти разреши отпуск.

По-проблемни ми се струват многократните излизания от работа по време на стимулацията.

говорихме го това доста пъти по време на обсъждането на темата миналата година - абсурдно е да се иска право на допълнителен отпуск заради стимулации и прегледи за АРТ (говоря за момента ДО пункцията). въз основа на какво? защо страдащите от различни хронични заболявания да са лишени от такава отпуска за своите прегледи и лечения?
*

isho75

• 533
  • Вярвай в чудеса
« Отговор #37 -: Януари 07, 2010, 13:44:43 pm »
Няма как да скриеш за какво ще използваш отпуската.Така или иначе нали ще му занесеш болничния след пункцията и ще се разбере за какво си използвала отпуската.По добре според мен е да се казва истината няма смисъл да лъжеш,защото накрая всичко излиза наяве и после ако опита е отрицателен като се върнеш на работа винаги маже да се заяде с теб и даже и да те изгони.
Така че истината е най доброто решение.
Който разбира разбира,а който не както и да обясняваш пак няма да те разбере.
Да заповядаш на себе си е най-голямата власт
http://misli.hit.bg/thedreams.html
« Отговор #38 -: Януари 07, 2010, 14:02:00 pm »
При мен точно това ,че знаеха защо са ми отпуските ме махнаха.Нямали вече нужда от мен, и това точно когато започвах стимулацията.
Тези промени в КТ изобщо не ни защитават.Това е мое мнение.По добре е да си вземеш болничен отколкото да ти разрешат отпуск и след това да си на мушката на работодателя и при първа възможност той да се отърве от теб.
Това ми е като обица на ухото

*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
« Отговор #39 -: Януари 07, 2010, 14:17:09 pm »
При мен точно това ,че знаеха защо са ми отпуските ме махнаха.Нямали вече нужда от мен, и това точно когато започвах стимулацията.
Тези промени в КТ изобщо не ни защитават.Това е мое мнение.По добре е да си вземеш болничен отколкото да ти разрешат отпуск и след това да си на мушката на работодателя и при първа възможност той да се отърве от теб.
Това ми е като обица на ухото

Това имах предвид. Че, ако ще е отпуска, по-добре просто да си я полваш - ако ще да кажеш, че отиваш на санаториум. Всеки си решава в конкретния случай.

Искам да уточня, че не мрънкам и не се оплаквам и оценявам ясно, че постигнатата промяна е голям успех за това да бъдем забелязани и благодря на момичетата, които са положили много труд за това.

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!