jam Относно това дали се заплаща донорството в България, съвсем ясно написах (което се вижда и от цитата, който си ползвала), че "не се заплаща, ако се следва определената от закона процедура". Просто така е според нашето законодателство, а в предния си пост съвсем "незахаросано" изразих мнение, че процедурата никой не я спазва отникъде. Както виждам, ти си изразила същото мнение, макар и с други думи - та къде е разминаването между това, което аз казвам и ти казваш по този въпрос точно?
Естествено, че теоритизирам и съвсем коректно и открито го отбелязвам във всеки пост, който съм написала по тази тема. Многократно съм споменала, че аз не съм
лично запозната, че информацията която споделям е откъслечна, вероятно неточна, съвсем възможно и невярна в голямата си част и не претендирам никъде, че съм "последна инстанция". Всъщност, включих се предимно, за да кажа какво съм намерила за Cryos и точно това направих, позовавайки се на информация от фирмения им сайт. Също така, каквото си позволих да напиша и за тях се отнасяше до "общи параметри и условия", а не до детайли по същество, защото не са ми ясни и не ги разбирам и това също съм го казала съвсем ясно и точно. Написах, че който е навътре в темата, ако иска да посети сайта им и да даде информация по същество, (защото аз не притежавам нужната компетентност да го направя и това ми е съвсем ясно). За тестове за интелигентност - не говоря аз и то никъде. Мисля че друго момиче ги беше споменало в тази тема, по някакъв повод, но това не е толкова важно в случая. Само отбелязвам.
Понеже тук има много хора, които наистина са наясно с въпроса и то в детайли - нека пишат те в тази тема, то това е и целта. Необяснимо е защо не го правят обаче.
Това, което аз написах до сега е единствено с идеята, да насоча някого къде има информация за донорска сперма - да влезе и да си я види сам и да си прецени дали му върши работа, или не. И определено не считам, че съм направила нещо лошо, или съм навредила с това - напротив.
Относно "българската страна" на темата, тя е доста тревожна. Самата ти казваш, че на теория (по закон и процедура) нещата трябва да се случват по един начин, но в действителност се случват по съвсем друг. И това е една от многото "обществени тайни", не само в тази област. От една страна, всеки би искал да си спести някакви досадни бюрократични процедури, което става съвсем ясно как и чрез какви методи. Обаче тогава има едно голямо НО. И то се състои в липсата на контрол и "прозрачност" (както е модерно да се казва
), в липсата на гаранция, че се спазват необходимите стандарти, когато си плащаш за нещо под масата, или някой плаща на друг по същия начин, а го осчетоводява по някакъв трети начин...и т.н.т. Така имаш единствено "избора" да се довериш, надявайки се всичко да е ОК накрая.
Убедена съм, че в повечето случаи накрая наистина всичко е наред.
Извини ме, че "не цъфтя от радост" обаче, когато и пациенти и лекари са принудени да правят "шмекерии", понеже законите в тази област са...хайде да не съм груба, ще кажа несъвършени.
Повече по тази тема, няма да взимам отношение. Нека се изкажат тези, които са наясно с всички детайли, аз не съм от тях и не съм го премълчавала никога. Също така, ако модераторите преценят, че постовете ми в тази тема по някакъв начин могат да навредят, или да подведат някого - нека ги изтрият.
Поздрави и успех на всички в начинанието!