Здравейте отново, докторе.
Преди време четох, че не използвате във Вашата практика ваксината Ротарикс. От две години тя е препоръчителна за Бг като първия прием е на 2 м. И тъй като имам бебе на два месеца, бих попитала дали все още сте на това мнение за ваксината.
Защото ако е така, мисля, да не я поставяме на бебето (още повече, че двете ваксини сега - пет-валентната и пневмококовата се поставят в един и същи ден и не съм чула нито един педиатър да прави изключение от тази практика).
За дъщеря ми (на 4 г. и половина), за която питах по-горе относно възможността за поставяне на Превенар искам споделя следната реакция към ваксина. Когато беше на година и половина ден-два след поставяне на Пентаксим (реимунизация) детето започна да куца с крачето, на което беше поставена ваксината.
Направихме консултация с невролог и ревматолог и те бяха на мнение, че се касае за механична реакция към ваксината.
Накуцването отшумя чак след месец и половина. Оттогава, обаче, (а това беше последната засега задължителна ваксина), ми е притеснено и затова, както Ви писах, не съм поставяла Превенар.