0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

isho75

• 533
  • Вярвай в чудеса
Да осиновим дете от Хаити
« -: Февруари 07, 2010, 10:08:18 am »
Момичета някой знае ли как стои въпроса по осиновяването на дете от Хаити.
Бяха казали по новините,че французите щели да опростят изискванията по осиновяването,понеже много деца били останали сираци.
Някой има ли някаква информация по въпроса и да ли и хора от България ще могат да си осиновят.
Благодаря предварително. :balk_103: :balk_63:
« Последна редакция: Февруари 08, 2010, 11:03:26 am от Fussii »
Да заповядаш на себе си е най-голямата власт
http://misli.hit.bg/thedreams.html
*
Re: Да осиновие дете от Хаити
« Отговор #1 -: Февруари 07, 2010, 19:46:28 pm »
Мнението ми е много крайно, но съм в лоша кондиция и няма да спестя много какво мисля. по въпроса...

Не е излишно малко повече прагматика и разум в представянето на темите за осиновяването по принцип и осиновяването на деца от Хаити. Става въпрос за човешки същества, които заслужават респект и уважение. Това не са маймунки, които ще си ги вземете, за да си играете с тях в къщи ...
Като начало отворете официалните правителствени страници на държавите, ангажирани пряко с темата. От там ще ви стане ясно следното:
1. Страните, които вече приемат сирачета от Хаити, приемат деца, които ВЕЧЕ СА СЕ НАМИРАЛИ В ПРОЦЕДУРА ПО ОСИНОВЯВАНЕ ОТ ПРЕДИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО. Това можете да видите в правителствените прессъобщения например -
http://www.state.gov/p/wha/rls/rm/2010/135396.htmЕто линкове към новини, в които резюмирано се говори за това - http://www.youtube.com/watch?v=13VxKeALhUM&NR=1
France:
http://www.ambafrance-uk.org/France-sends-help-in-wake-of-Haiti.html#outil_sommaire_1
http://ipsnews.net/news.asp?idnews=50081
Netherland
http://poundpuplegacy.org/node/42030
2. Тъй като Хаити не е страна по Хагскгата конвенция, наши институции не са ангажирани в осиновяването там. Български граждани могат да осиновяват деца от Хаити САМО И ЕДИНСТВЕНО ако се обърнат към Институциите в Хаити.
3. Министерство на правосъдието на БГ в случая няма как да ви свърши работа. Нито то, нито която и да е българска държавна институция, поради особеността на осиновяването на деца от страна, която не е страна по т.нар. Хагска Конвенция...НЕ Е ВЪВ ВЛАСТТА НА НИТО ЕДНА БГ ИНСТИТУЦИЯ да ускори или улесни процедурите по осиновяване на дете от Хаити.

Това, което можете да направите е да се свържете с агенция посредник в Хаити (ползавйте интернет търсачките) и да проверите как можете да кандидатствате.

Един личен въпрос, на който ви моля да ми отговорите честно. Готова ли сте да осиновите голямо чернокожо дете, което не говори български в расистка държава като нашата. Вие в семейството ви всички ли говорите английски или френски? Смятате ли, че то ще се чувства добре тук? Моля ви, не се заяждам, питам ви с искрен интерес

Към хората, които така горещо изявяват желание да осиновят дете от Хаити, няколко въпроса:
1. С каква литература относно същността и психологическите последици от осиновяването се запознахте? В България има вече писано по въпроса доста.
2. Каква официална информация относно сираците на Хаити се запознахте? В интернет в рамките на половин час ще намерите позицията на американските, холандските, френските и белгийски власти по въпроса?
3. А междувременно, може би ще направите нещо по-лесно... Вижте това и опитайте да помогнете на децата, които са на една ръка разстояние до вас... НЕ Е ТРУДНО
http://vimeo.com/8963613

Моля ви не се подвеждайте по сълзливите агитации по телевизиите, от които в най-скоро време аз лично ще започна да повръщам
« Последна редакция: Февруари 07, 2010, 21:11:19 pm от Fussii »
В очакване ....
« Отговор #2 -: Февруари 07, 2010, 21:57:50 pm »
Фуси,напълно споделям написаното от теб!За децата на Хаити ми е много жал,но не мисля,че сме решили въпроса с нашите деца,за да си "внасяме".Мисля си,че адаптацията на тези дечица тук би била трудна,да не кажа невъзможна,а и шанса да се развият като български пълноценни граждани е нищожен.
Въпроса ми към isho75  е:БИ ЛИ ОСИНОВИЛА ДЕТЕ ОТ ДРУГА НАЦИОНАЛНОСТ ОТ БЪЛГАРСКА ИНСТИТУЦИЯ?Има и тук често мулатчета и арабчета?И не е риторичен!Аз си го зададох вече и отговора е,че не съм готова да отгледам негърче.

Още нещо:Има превописна грешка в заглавието на темата!
« Последна редакция: Февруари 07, 2010, 21:59:38 pm от kisela_2000 »

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
« Отговор #3 -: Февруари 07, 2010, 22:43:12 pm »
Аз също подкрепям Фуси и Кисела. Доста разсъждавах по тази тема, след като се повдигна в медиите. Според мен за тези деца би било допълнителен шок да се озоват в непозната държава, с непознати хора, част от които евентуално трябва да нарича свое семейство. Поставете се на тяхно място. Друг е въпроса, че наистина тук има достатъчно деца, които мечтаят да бъдат осиновени, защо първо не помислим за тях.

*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #4 -: Февруари 07, 2010, 22:49:30 pm »
isho75, ако се решиш - успех от мен!
 :hug2:

*

inski

• 150
  • Моля,пишете ГРАМОТНО!Използвайте буквите "Ъ" и "Й"
« Отговор #5 -: Февруари 08, 2010, 10:33:29 am »
В близост до дома ми има "Дом,майка и дете"за новородени и бебета до 3 годишна възраст,скоро видях как с една кола докараха 5 новородени бебета!!!!!Чудя се първо какви "майки"са изоставили тези бебета и второ не може ли българските семейства,които искат да осиновят дете,защо не протестират за улесняване на процедурите по осиновяване на нашите български деца,ами са се втурнали да взимат деца от Хаити!Оставете тези деца да ги осиновяват от други държави като САЩ и Франция,поне ще имат по-добър живот отколкото ако бъдат доведени в България-държава,в която има доста расизъм и не толкова добър стандарт на живот!Сигурна съм,че ще предизвикам вълна от недоволство от писанията си,но ме хваща яд,когато се правим на такива каквито не сме!Значи нашите ромчета ще растат в домовете за сираци и никой не ги иска,а сте тръгнали да взимате деца от другия край на света..................
Вече съм при мама!!!Името ми е Гергана и тежа 3,900г и съм висока 52см

http://www.facebook.com/photo.php?pid=30400192&l=8a99371c23&id=1167931675

http://www.facebook.com/photo.php?pid=30839992&l=87d3c78751&id=1167931675
*
Re: Да осиновим дете от Хаити
« Отговор #6 -: Февруари 08, 2010, 11:13:22 am »
Така! Днес съм вече по-малко сприхава, та ще се опитам без емоция да резюмирам с две думи:

1. Нормативния акт, който регламентира възможностите за бг граждани да осиновяват деца в чужбина е КОНВЕНЦИЯ за защита на децата и сътрудничество в областта на международното осиновяване (Ратифицирана със закон, приет от 39-о Народно събрание на 31.01.2002 г. - ДВ, бр. 16 от 12.02.2002 г. Издадена от Министерството на правосъдието, обн., ДВ, бр. 78 от 13.08.2002 г., в сила за Република България от 1.09.2002 г.)

2. Това означава, че българските институции се ангажират са съдействат и помагат на бг граждани, които искат да осиновят дете от друга страна подписала въпросната конвенция
3. Хаити не е подписала Хагската конвенция, което означава, че осиновяванията на деца от Хаити са възможни единствено съгласно тамошното законодателство. Ето защо тукашните институции няма как да бъдат ангажирани с това.
4. Ако се интересувате от осиновяване на дете от Хаити, следва да се обърнете към тамошна посредническа агенция.
5. Цените, които се заплащат при подобно осиновяване са между 25 000 и 30 000 долара
В очакване ....
*
« Отговор #7 -: Февруари 08, 2010, 13:07:09 pm »
ински, не трябва да упрекваме никого, че не иска да осинови ромче. Всеки е в правото си.

За децата от Хаити и аз си мисля, че няма да е никак лесно да бъдат осиновявани, а и България, за съжаление, далеч не е страна, където има расова толерантност.

*

inski

• 150
  • Моля,пишете ГРАМОТНО!Използвайте буквите "Ъ" и "Й"
« Отговор #8 -: Февруари 08, 2010, 13:59:29 pm »
ински, не трябва да упрекваме никого, че не иска да осинови ромче. Всеки е в правото си.

За децата от Хаити и аз си мисля, че няма да е никак лесно да бъдат осиновявани, а и България, за съжаление, далеч не е страна, където има расова толерантност.
Разбира се,съгласна съм с теб :) Просто мисълта ми беше за тези семейства,които искат да осиновят дете от Хаити,да осиновят българско ромче.
Вече съм при мама!!!Името ми е Гергана и тежа 3,900г и съм висока 52см

http://www.facebook.com/photo.php?pid=30400192&l=8a99371c23&id=1167931675

http://www.facebook.com/photo.php?pid=30839992&l=87d3c78751&id=1167931675
*

Nina

• 2643
« Отговор #9 -: Февруари 08, 2010, 14:46:14 pm »
Просто мисълта ми беше за тези семейства,които искат да осиновят дете от Хаити,да осиновят българско ромче.

Това изобщо не го разбрах???  :?

*
« Отговор #10 -: Февруари 08, 2010, 15:02:40 pm »
нека не изместваме темата, че има голяма вероятност да стане много грозно.

Последните новини по темата са, че осиновяванията на деца от Хаити са замразени от тяхното правителство, защото има данни за засилен незаконен трафик на деца
В очакване ....
*
« Отговор #11 -: Февруари 08, 2010, 15:55:18 pm »
Напълно съгласна с Фуси.
За англоговорящите прикачам като файл и позицията на International Social Service, междунардна организация,специализирана в областта правата на децата при международните осиновявания. Тази позиция е специално относно осниновянията от Хаити след земетресението.

Наистина може да се замислим и защо се показваме по-толератни към деца от непозната държава, негрчета при това,отколкото към ромчетата...Добра тема за размисъл на всеки...
*

Nina

• 2643
« Отговор #12 -: Февруари 08, 2010, 15:58:33 pm »
Много ми се ще да не изместваме темата, за да спазим добрия тон, както помоли Фуси.
anitza, линкът е полезен, останалите ти коментари не само са извън конкретиката, но са и провокативни. Да не кажа друго. 
*
« Отговор #13 -: Февруари 08, 2010, 16:00:53 pm »
Така е Fussii , дори в емисиите новини вече казаха, че хаитянското правителство змарази процедури по осиновяване т.е. въпросът дали и как може да се осинови дете от там не е изобщо на дневен ред. Лично според мен правилно постъпиха, понеже винаги в хаоса се намират непочтени хора, които да печелят за сметка на нещастието на други хора - като трафикантите на деца. За капак се оказа, че на някои от вече осиновените деца родителите им са живи...адски неприятна ситуация се очертава и за осиновителите и за биологичните родители и за осиновените дечица, ама така става като се прибързва.  :?
А и нашите "велики" медии, разбрали недоразбрали: "осиновете си хаитянче!". Все едно става дума за бездомни кученца, дето седят в някой приют и можеш да отидеш да си вземеш едно, срещу подпис и обещанието да го гледаш добре и да го вксинираш... :x Та чак се наложи министър Маргарита Попова в едно вечерно шоу да обяснява, че "не стоят така нещата". За момента поне, всички искрено загрижени за бедстващите в Хаити и в частност за децата, могат да им помогнат само чрез дарения, координирани от "Червеният кръст", не и чрез осиновяване. А за убедените, че точно хаитянче искат да си осиновят... Fussii  е посочила каква е процедурата в общи линии, като се стабилизира положението там - могат да предприемат съответните стъпки. Успех! :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

!!!

• 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
« Отговор #14 -: Февруари 08, 2010, 16:16:41 pm »
Но за 1 не съм съгласна с вас!
българско ромче не е равно на хаитянче!
В крайна сметка малко или много са важни гените, а хаитянчетата не са роми!
Аз бих предпочела хаитянче пред ромче!

Подкрепям обаче мисълта, че адаптацията на едно хаитянче в нашата смотана държава би било доста трудно и по-добре други държави да се заемат с тези деца!
*
« Отговор #15 -: Февруари 08, 2010, 16:29:28 pm »

Подкрепям обаче мисълта, че адаптацията на едно хаитянче в нашата смотана държава би било доста трудно и по-добре други държави да се заемат с тези деца!

Интересно какво знаеш за гените на хаитянчетата, че така категорично ги предпочиташ пред ромските гени... :lol: Но наистина, да не изместваме темата, просто ме учуди твоята убеденост кои гени "са за предпочитане".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

!!!

• 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
« Отговор #16 -: Февруари 08, 2010, 16:44:33 pm »

Интересно какво знаеш за гените на хаитянчетата, че така категорично ги предпочиташ пред ромските гени... :lol: Но наистина, да не изместваме темата, просто ме учуди твоята убеденост кои гени "са за предпочитане".

ще започна с това,че съм наполовина българка  :wink: и какво знам аз за чуждите гени явно е повече от това което ти и спирам до тук за да не спамим!
*
« Отговор #17 -: Февруари 08, 2010, 16:53:58 pm »
Още вчера ми се щеше да пиша по темата, но нямах много време.  :(
Идва ми малко в повече вече темата за Хаити, за децата на Хаити, за нещастието... :(
Нещастието, мъката, смъртта, болката...  :( Да не би тук да ги няма? :(
Аз живея в малък град и в него всекидневно умират по няколко човека...  :( Умират млади хора от по на 20-30 години и оставят деца-полусираци... :( А домовете са пълни със сираци... :( Който има възможност и желание - да помага тук.
А те какво - концерти, SMS-и, да събираме пари за децата на Хаити. Е, много се ядосах.  :( И въпреки всичко, пак пратих няколко SMS-а... :( Но, как ви се струва, не преекспонират ли малко нещата? Около 200 000 загинали, над 1 милион сираци???
Съгласна съм с някои от вас, които писаха, че трудно би се адаптирало едно хаитянче в нашата родина. Първо, разбира се - езиковата бариера, второ - расизма, който ни залива, макар и да отричаме и трето - народопсихологията ни е съвсем различна... :( :( :(
И съм съгласна с още нещо - ако можем да направим така, та българските деца да са
по-щастливи, по-обичани, да помогнем всички да са здрави, да имат дом и топла храна...

*

isho75

• 533
  • Вярвай в чудеса
« Отговор #18 -: Февруари 08, 2010, 18:41:46 pm »
Е да се включа и аз.
Първо за нищо на света не бих си осиновила ромче,поради следите причини.Женят се на по 12 години,правят бебета до припадък ,не им помнят нито имената,нито датите на раждане,нито егенетата,хвърлят ги на боклука а аз трябва да месля за тях и да ми е жал.Съжалявам,но това е моето мнение по въпроса.
fussii сега да отговоря и на твоя въпрос честно.Да готова съм да осиновя дете от Хаити ,но предпочитам да е бебе,зощото наистина ще имаме проблеби с диалога и ще се чувстваме некамфортно.Но и да е по голямо съпруга ми гавори френски език,на мен ще ми е по трудно.Относно за расизма той е навсякъде,а мен лично мнението на хората не ме интересува.Пуснах тази тема не за това някой да налага мнението си.Тук сме достатъчно зрели хора и сами можем да взимаме решения.Аз зададох един много прос въпрос,да ли някой знае нещо по въпроса за осиновяването,а вие направо опорочихте темата.Не съм ви искала мнението да ли ще постъпя правилно ако го направя,аз сама ще взема това решение.
Извинявам се предварително ако съм била малко груба,но той тона е такъв в самата тема.
« Последна редакция: Февруари 08, 2010, 18:47:34 pm от isho75 »
Да заповядаш на себе си е най-голямата власт
http://misli.hit.bg/thedreams.html
*
« Отговор #19 -: Февруари 08, 2010, 20:15:43 pm »
isho75, не се обиждай! Сигурна съм, че никой тук не иска да е груб, да те съди или да ти налага мнението си. Както сама казваш, ние всички сме зрели хора, достатъчно възрастни и отговорни, препатили и преживели и си имаме ум в главата и сърце в тялото.  :wink: Казваме, само какво мислим, вярно, без да си ни питала.  :wink: Аз съм учителка в едно училище, в което има българчета, турчета, циганчета, а до скоро и едно негърче. Е, от както дойдоха циганите, по-малко желаещи има да се обучават при нас.  :( Права си - непоправими са.  :( Но, виждах и отношението на децата към негърчето. Децата са много лоши, не са като нас на техните години. Сега са прекалено груби, агресивни, завистливи... Може би за това сме виновни и ние...
Фуси, ти е обяснила как стоят нещата юридически. Имаше и едно момиче, което каза, че са и се обадили за дете от Хаити. Но не знам дали от фондация или някой си е направил майтап. Тя е от форума и ако желае сама ще сподели.
А на теб, каквото и да решиш, най-искрено ти желая успех!