Днес бях на преглед в нашата клиника, която е в Германия. Докторът не беше чул или прочел новината от България и след като му разказахме бегло, направи искрена физиономия на погнуса. Той не е запознат с политическите събития в страната ни - с възрастовото ограничение за ин-витро у нас и прочее,... както и не вижда в лицето на специалистите от КРИМ никаква конкуренция... Мнението му беше само частното му виждане на специалист, изчистено от странични мотиви и влияния...
По повода сподели доста обрано, но категорично, че случилото се никак не е хубаво и редно… И направи някак автоматично асоциация със спорния италиански специалист по репродуктивна медицина
Северино Антинори. Разказа, че преди време в Италия случаят на 62 годишна родилка, която е заченала с помощта на Антинори, е станал голям скандал и (поне според нашия лекар) в следствие на това в Италия се приемат доста рестриктивни закони по отношение на АРТ. В Италия в момента са забранени изцяло: даряване и донорство на сперматозоиди; даряване и донорство на яйцеклетки; сурогатното майчинство; забранено е извършване на ин витро при неженени двойки (съответно при хора без партньор) и при хомосексуални двойки, а възрастовото ограничение е 50 години...
Побъбрихме си и според нашия лекар 53 години е едно разумно възрастово ограничение...
Как биха изглеждали нещата, ако бебетата се бяха родили доносени и съответно здрави, ако жената имаше семейство - съпруг, други деца и т.н. Сигурна съм, че всички бихме казали - така са решили, да са живи и здрави, ще се справят, браво!
Споменатата италианка е родила на 62 без усложнения здраво момченце, но това не е попречило на скандала...
...ако жената имаше семейство - съпруг, други деца и т.н.
Да това на мене лично наистина ми звучи по-различно, но "майка" нали все пак не означава само мечта и надежда, а и отговорност...
Не осъждам г-жа Димитрова, дори ми е мъчно за нея, както и за децата - моля се всички да са живи и здрави! Но намирам действията на КРИМ за непрофесионални и неетични! Интересно, че в толкова европейски държави няма възрастово ограничение или е около 50 години, но не се случват често такива събития... Защо ли?...