0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #280 -: Май 15, 2010, 17:18:09 pm »
Фуси, то и на 49-50г. да е мама, пак доста рядко Дядо Коледа би ти донесъл братче или сестриче...не че няма 1-2 жени на година, които зачеват на 45-50г., както казва Д-р Щерев в интервюто си. И (поне доколкото аз съм чела) това обикновено са 2-ра-3-та бременност за тях, говоря за тези без никаква медицинска намеса...Но тук се говори за АРТ, нали?...

На мен пък при тези новиви ми идват и други въпроси за размисъл, по-далеч от чисто техническите...В случая с тази жена на 62г. зачеването е с донорска яйцеклетка. Не се споменава много, но явно и с донорска сперма. Т.е. ако погледнем реално, тази жена е нещо подобно на сурогатна майка, която е износила(в нейния случай донякъде)донорски материал. И се води майка не децата именно поради факта на раждането.

В обсъждането на сурогатството се приема, че двойката, сключила договор със сурогатната майка, стават родители, въпреки че сурогатната майка е износила генетичния им материал. Именно защото са сключили договор. Аз не съм видяла в проекта за сурогатно майчинство има ли ограничения да се износва само генетичен материал от двойката бъдещи родители или ще може и износване на донорски материал от един и/или двама донори? Някой запознат ли е повече? Защото в този последен случай родителите биха ставали такива само по силата на договора, без никаква генетична връзка или чрез раждане/износване от майката...

Та какво е майка при новите реалности на медицината?
Явно основнят елемент остава отглеждането на дтетето. Майка във всеки случай ще е жената, която ще го отглежда...В някои случаи с гени от нея и партньора й, в други с гени на единия от двамата, в трети без гени от двойката, но износено от жената в нея, в четвърти само по договор...
Но като че ли основното, което остава е отглеждането...Донякъде подобно като при осиновяването...

Май тази история поставя доста въпроси за размисъл, които не е лошо да получат обществен дебат...
*
« Отговор #281 -: Май 15, 2010, 18:28:59 pm »
За мене основният проблем е огромната дупка в законодателството по отношение на децата, родени от донорски ембриони. И механичното слагане на граница за възраст на жената-майка изобщо не би го решила. Децата от донорски ембриони трябва да са поне толкова защитени, колкото децата, на които се търсят осиновители. Сега се очаква от лекар-гинеколог да поеме функциите на социални служби, психолог и т.н. и на никой не му пука кой и как ще се грижи за тези деца, дали е психично здрав ...
*
« Отговор #282 -: Май 15, 2010, 19:05:40 pm »
Говорихме с доц. Щерев, границата, която обсъждат е около 50, но и малко под тази възраст трябва да се направят изследвания как би се отразила бременността на жената и какви са прогнозите за децата.
Днес с нетърпение очакваме окончателното становище на БАСРЗ.
« Последна редакция: Май 15, 2010, 19:19:50 pm от cygnus »
*
« Отговор #283 -: Май 15, 2010, 19:08:11 pm »
Искам отново да споделя мнението си по повод някои от новите мнения в темата.
Медицината и АРТ помагат за лечение на стерилитет.
На 62 не може да се говори за стерилитет, защото не може да се говори за фертилитет. (Колко са случаите на естествено забременяване на тази възраст? Има ли статистка?) Дали връстничките на тази жена забременяват и дюндюркат бебета. Това не я дискриминира по никакъв начин, докато жените с репродуктивни проблеми над 43 и до възраст, в която е възможно жена да забременее, са дискриминирани с настоящото сътояние на наредбат. `
« Последна редакция: Май 16, 2010, 01:29:38 am от cygnus »
*
« Отговор #284 -: Май 16, 2010, 03:39:28 am »
Уважавам дълбоко и съм признателна за борбата, която води Зачатие. Поддържам желанието една жена да има възможност да зачева на 50г. ако е в добро здраве. С нейни яйцеклетки, ако все още са ОК на тази възраст и особено с донорска яйцеклетка, защото вероятно това би намалило донякъде опасностите от малформации. Медицината в момента дава възможност за това. Горе-долу тази възраст се дава за ограничение в доста държави, защото до тази възраст организмът може да износва плода сравнително добре, а не толкова защото голямата част от жените са все още фертилни.

Всъщност каквато и възраст да се посочи, тя никога няма да е точна и справедлива, защото сигурно има жени, чийто организъм на 55г. би се справил много добре, а при други на 48г. би имало проблеми...

Отделен е въпросът до каква възраст да се финансират опитите от страна на държавен фонд и дали да има друга граница при самофинасирането.

Смятам обаче, че никога не е излишно да се подчертава, че фертилността на 50г. и на 30г. не е подобна. Мисля, че е по-честно спрямо всички жени, ако се посочва, че на 50г. в около 95% от случаите ще трябва да се мине през АРТ.  Честно е да се каже, че след 37г. фертилността започва да спада главоломно. И че репродуктивните проблеми на жените над 45г. в немалко случаи са повлияни и от възрастта. А всеки е достатачно възрастен и разумен да решава кое е най-добре за него...

Да не забравяме, че поставянето на каквато и да е възрастова граница ще се отнася както за жените, борещи се със стерилитета от дълги години, така и за тези, които са започнали борба на около или след 40г. възраст.

Но наистина мисля, че освен за възрастта, случаят със 62г. жена дава повод за доста други размисли...
« Отговор #285 -: Май 16, 2010, 04:16:37 am »
Нямах време да изчета всичките коментари,но за мен това е недомислена работа да не казвам подигравка.
Добре ,от Плевенската клиника доказват,че са способни ,но защо са го направили с толкова възрастна жена?Рекорди ли са искали да чупят или какво?
На такава възраст решила да има деца-толкова време е чакала (62 години не са малко),можела е да осинови поне едно и да бъде поне на 20 години досега.То и без това няма да е биологичен родител на децата,а само един вид сурогатна майка и не напълно защото не ги износва до края.То това си е жив егоизъм-да докаже че може да има деца,а после какво ще става?Ще оцелеят малките душички още 4 месеца?А тя как ще ги отглежда?Стреса е ужасен от едно бебче в първите няколко месеца при жени над 35, а при нея 2 ,че и на 62 години???Утре ще пораснат децата и ще тръгнат на училище и като отива да ги взема,съучениците им ще ги питат"Защо все баба ви идва да ви взема от училище?".А после като си "отиде от този свят",кой ще се грижи за малките?Тя уж изглежда като интелигентен човек, а и е лекар,но не е ли помислила какъв стрес ще нанесе това върху децата й?Как така ще ги роди ще им осигури за известно време любов и уют а после каквото ще да става.По-добре ако оцелеят направо да ги даде отсега за осиновяване(както направи румънката на 63 години).

П.С.Нямам нищо против борбата да имаме деца,но за мен всяко нещо трябва да си има ГРАНИЦИ.Не мисля,че самотна жена над 60 години може да осигури подобаващо възпитание и бъдеще на своите новородени деца.
« Отговор #286 -: Май 16, 2010, 08:43:40 am »
.....Тя уж изглежда като интелигентен човек, а и е лекар.....

Моля да ми бъде простена грубостта, но на мен тази жена от репортажа който гледах по тв никак не ми изглеждаше нормална....особено с това червено червило, по-скоро имаше вид на съдържателка на публичен дом отколкото на лекар.

« Отговор #287 -: Май 16, 2010, 09:19:51 am »
.....Тя уж изглежда като интелигентен човек, а и е лекар.....

Моля да ми бъде простена грубостта, но на мен тази жена от репортажа който гледах по тв никак не ми изглеждаше нормална....особено с това червено червило, по-скоро имаше вид на съдържателка на публичен дом отколкото на лекар.

:good_post:
*
« Отговор #288 -: Май 16, 2010, 13:15:36 pm »
Становището на сдружение Зачатие http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=42416.0
*
« Отговор #289 -: Май 17, 2010, 00:47:25 am »
apropo niakoj znae li kak sa decata, po-malkoto momichence darzi li se?

Косето е на небето.
*
« Отговор #290 -: Май 17, 2010, 07:00:50 am »
Да държи се.

[/url]
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #291 -: Май 17, 2010, 12:50:45 pm »
Елия, аз също съм пациентка на клиниката и терапията на доц. Конова е причината да имам дъщеря си, но това не ме прави сляпа за това, което са сътворили в клиниката. Това е безумие, което просто не подлежи на описание. Моето дете се роди в 33та седмица. Въпреки че беше 2 кг. преседя 1 месец в болница, от които 1 седмица в кувьоз, после на палатка и с подаване на кислород. Имаше деца, родени рано и оцелели, при родители, доста по-млади от тази дама. Просто проблем, никой не е виновен и никой не го е направил нарочно. Но това, да видиш жена с проблеми, здравословни, и да си позволиш да направиш процедура надминава всякакви морални граници. Това е напълно съзнателно направено - обричаш две невинни създания на кански мъки. Не знам някой от тях дали е виждал как се взема кръв на толкова малко бебе или как се слага абокат, защото аз съм виждала и това не е гледка, която бих си пожелала за детето си. Това е нещо, което не бих пожелала и на най-злия си враг :( Този стремеж да се изтъкнеш на всяка цена, да направиш нещо, което друг не е правил, да вземеш пари, за да украсиш стената си със снимките на тези две безмомощни същества ... не го разбирам, ей Богу, не го разбирам...
Владо, всеки има право да има дете, но не и на такава цена, не и на гърба на друг. Това, което са направили е безумно и ми е болно и тъжно, защото тази дама не вярвам да се зарадва нито на бременността си, нито на децата си. Ти 62 години си се съгласявал с родителите си и си бил безропотно добиче и в един момент са ти отвързали синджира и сега бързаш да сътвориш куп глупости, само за да докажеш, че си жив... Не го оправдавам. Всеки има глава на раменете си и може да отстоява позициите си. Ако моите родители се бяха опитали да се месят в живота ми така и да не мога да имам деца, то аз нямаше да имам повече родители. Може и да съм крайна, но не мога да си представя, ако аз копнея, жадувам за дете, бленувам го ден и нощ, да има сила, която да ме спре да го постигна. Но ако здравословно не мога, до една разумна граница, в рамките на 40 години, то аз бих дала любов на едно дете, родено от друга жена. Това би било най-правилното в случая.
По въпроса за донорството - ако аз не съм сигурна, че моите яйцеклетки ще отидат в жена, която е в нормална възраст, не е преживяла проблеми, а е спала като тази, ако не съм сигурна, че тази жена наистина трябва да ги получи никога не бих дарила. Да, доброволен акт е, помагаш, но не желая да помагам на такъв реципиент. Ако мога да помогна, ще го направя за жена, която наистина има нужда, а не задоволява егоистичното си желание да се нарече майка на безумната възраст от 62 години.Там някъде има реципиент, който не спи и се моли да намери донори, в млада възраст, перфектно подготвен... а тази клиника е дала донорски яйцеклетки на един безумен екземпляр...

Тъжно, много тъжно...
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=481785
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=481884
« Последна редакция: Май 17, 2010, 13:28:41 pm от Ganka »
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #292 -: Май 17, 2010, 13:44:21 pm »
За щастие общественото мнение и това на специалистите е друго. Всеки има право на мнение, но лошото е че с този акт, за хората отново ин витрото е нещо "калпаво", "нередно", "извънприродно"...

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #293 -: Май 17, 2010, 15:32:45 pm »
Всеки има право на мнение, но лошото е че с този акт, за хората отново ин витрото е нещо "калпаво", "нередно", "извънприродно"...
Това е най-лошото.

И още нещо. Това, че в една клиника е постигната бременност при 62-годишна жена, не е доказателство, че ВСЯКА жена може да забременее в тази клиника.
« Отговор #294 -: Май 17, 2010, 15:54:17 pm »
Аз и друго не мога да си обясня, защо като са решили да правят това безумие поне не са върнали само една яйцеклетка, а са увеличили многократно риска да се родят недоносени дечица???/

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #295 -: Май 17, 2010, 17:01:25 pm »
бе то и редукция й е правено, ама въпреки всичко са оставили двата ембриона
небезивестната д-р Мазнейкова е преценила, че няма риск явно
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #296 -: Май 17, 2010, 17:05:34 pm »
За съжаление в нашата мила родина, риск няма само да си изгубиш правоспособността да продължаваш да бъдеш лекар след подобен случай....

« Отговор #297 -: Май 17, 2010, 19:09:21 pm »
небезивестната д-р Мазнейкова е преценила, че няма риск явно[/color]

E не, и тази особа ли е намесена в картинката, това си е чист комп(л)от!
« Последна редакция: Май 17, 2010, 21:08:51 pm от Мама Мийя »

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #298 -: Май 17, 2010, 20:43:26 pm »
бе то и редукция й е правено, ама въпреки всичко са оставили двата ембриона
небезивестната д-р Мазнейкова е преценила, че няма риск явно

Отново в стил "теория на конспирацията" може оставянето на двата ембриона да е застраховка, че все едно от двете ще оцелее, просто така за всеки случай  :?
*
« Отговор #299 -: Май 17, 2010, 23:12:38 pm »
И аз се зачудих, че като й е правена редукция, защо са оставили два ембриона при нейната възраст.