Здравейте,
Пиша в темата, която и аз следя от самото начало, за да изразя неодобрението си към прилаганите морални и законови норми в АРТ процедурите и по- специално в случая с 62 годишната майка. Аз не говоря от личен опит, а като жена и член на обществото ни. Както в много други области на живота ни, така и в медицината в България "Всичко е позволено, или по- скоро има вратички за всичко и всички". Обсъждате проблема за възрастовото ограничение и за етиката на лекарите, прилагащи АРТ- процедурите, а няма дискусия за броя на върнатите ембриони, както и за семейното положение на жените, желаещи деца ин-витро или осиновени. В други държави, без да конкретизирам, за да се контролира (а не дискриминира, както много жени ще кажат сега) етичното отношение на лекарите и уравновесеността на решението на пациента да има дете чрез АРТ или чрез осиновяване, има ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ възрастови ограничения, изисквания за семейното положение и е ЗАКОНОВО регламентиран броя на ембрионите, които могат да бъдат върнати при АРТ.
Ако сега се обсъжда само едното- възрастовото ограничение, ще дойде време и ще разберем, че обсъждаме проблема " на парче" и тогава борбата ще започне от начало. За сега многоплодните бременности остават на заден план, защото може би не са толкова обществено значими, но има много страдащи семейства и още повече деца, поради това че за постигане на висок процент успеваемост в България все още е позволено връщане на повече от един ембриона. Аз, като лекар, уважавам безкрайно решенията и работата на колегите си, работещи с АРТ, но като бъдещ пациент на АРТ може би се замислям за бъдещето на децата повече, отколкото за успехите на една или друга техника в света на репродуктивната медицина.
Много от Вас няма да се съгласят с мен сега, но опитът на целия свят в тази област показва, че без ограничения, които някои пациенти приемат за дискриминация, всякакъв вид лечение променя правилната си посока в един момент.... и ето, че до такъв момент стигна и нашето общество... Пожелавам здраве и сбъднати мечти на ВСИЧКИ НИ, много късмет на 62- годишната майка и още повече на двете малки бебета.