Е, хайде, мили ми момичета да разгледаме следния казус - аз съм на 43 и вече съм в менопауза, т. е при мен яйцеклетки се образуват вече рядко. Та понеже тука много умело боравите с термините кое е лечение на стерилитет и кое не е - при мен, а и не само при мен , а при всички жени, които стигат до процедура с донорска яйцеклетка - това лечение ли е или не на стерилитет? Ние като нямаме яйцеклетки фертилни ли сме или не (явно не сме фертилни по вашите критерии) и имаме ли право на процедури и лечение или не?
И кои сте в крайна сметка вие, че да го кажете това, кой ви е дал това право?
tanita7, аз вече поясних по-напред в тази тема собствените си разсъждения на тема фертилност. ще се поясня отново.
нормално, фертилният прозорец на жената е в интервала 15-49 години (според ООН). разбира се, има изключения на фертилност под долната и над горната граница.
следователно, изчерпването на яйчниковия резерв (съответно, на фертилността) след тоя интервал е нормално, природно и не е болестно състояние. а изчерпването на яйчниковия резерв по-рано от границите е ненормално и е болестно състояние. именно затова и се нарича "преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв".
очевидно, когато говорим за фертилност, за стерилитет, за лечение - говорим за нормалия фертилен прозорец на жената. когато една жена, намираща се по възраст в нормален фертилен диапазон, по някаква причина не може да забременее, то тя страда от стерилитет (болестно състояние) и може да опита лечение. когато една жена е извън тоя нормален фертилен период, при нея не говорим за заболяване и лечение не е логично да се провежда.
природата не случайно е поставила граници пред жената да става майка. границата е такава, че майката да е жива и да успее да отгледа адекватно детето си дотогава, докато то стане способно да се грижи само за себе си. 50+18=68 ... нормална продължителност на живота и горе-долу запазени физически и умствени способности на родителя. 62+18=80 ... преценете сами.
както виждаш, становището на лекари е сходно. те предлагат да няма възрастова граница за жените с годни собствени яйцеклетки, а за жените с преждевременно ИЯР да има граница от 50-52 години. съображенията са именно адекватно отглеждане на поколението.
ти лично къде виждаш границата и виждаш ли такава изобщо?