saraapl Хайде да ме запсува някой съвсем, че за домашни любимци сме оспамили темата, ама... Имам един аквариум с дискуси - 360 литра в хола. Доскоро имахме и още един 500 литров с акули, специално питах за рибите и бебо.
Първа и главна опасност е бебо като започне да ходи и да пипа разни неща - да тресне стъклото на аквариума с нещо и какво става - ясно. При малолитражни аквариуми, освен да се стресне и поизмокри детето - няма други щети, освен умрели рибки и надут паркет. При големи обеми, по принцип марковите аквариуми имат близо сантиметър, или по-дебели стъкла, които са триплекс /като на автомобилите/ и са трудни за чупене. Ама срещу една бронзова статуетка и засилка - не се знае
Важно е край айвариума, особено голям, да няма открити контакти и разклонители от които при евентуален разлив, мокрото детенце да го тресне ток. Добре е и ел. таблото ви да е читаво и за такива и за други случаи, за да може да падне предпазителя, ако нещо стане.
Потенциални алергени са: сухите храни за рибки, добре е да се държат далеч от детето. Има някакви теории, че алгите в аквариума, също могат да бъдат алерген, за по принцип проблемно дете, не за здраво, но не е доказано. лесно решим проблем - пускате 5 рибки саета, те ядат алги и такива няма. Други рискове от аквариум "на науката не са известни". Е, ако гледате черна пираня - заключвайте капака на аквариума де.
marigri , явно не ме разбра, да не изпадаме в крайности. Казвах само, че да си махнеш животното - без РЕАЛНА причина е безотговорно, според мен. Това най-малкото. Също така обясних, че при агресивно и потенциално опасно за детето животно - трябва да се мисли вариант, дори и той да е "отстраняване на животното от дома" - временно, или за постоянно, ако няма друг начин. Естествено, че под "отстраняване" нямам предвид да се изхвърли, а да му се търси нов и подходящ дом.
С вашето куче и неговите прояви - аз конкретно, или бих търсила специалист да му "изправя кривиците" в поведението, или със съжаление - бих го дала за отглеждане на някой свестен човек, но определено нямаше да го оставя край децата си. Не е нормално и допустимо кучето ти да посяга да те хапе, по никакъв повод! В този смисъл - напълно разбирам и бих оправдала решението ти да се разделиш с кучето си, то е потенциална заплаха, лично според мен.
За алергиите, ако детето ми се окаже алергично точно към котката и му избиват циреи и се задушава от нея - естествено, че няма да я оставя у нас. Има си хас. В моя случай е лесно - винаги мога да я пратя при мама, която ще я гледа по-добре и от нас даже и стресът ще й е минимален - познава и човека и жилището и ще ни вижда често... Но дано имаме здрави деца и никакви алергични проблеми