cambozzola , каквото си писала - все едно си ми чела мислите
Нашата маца също е възпитана и е достатъчно няколко пъти за нещо да кажа "не" /със съответния тон/ и повече няма опити да се ходи на съответното място, или да се пипа съответното нещо. Чакам сега да докарат на бебето леглото и скрина и веднага ще ги сложа в спалнята, за да имам максимум време, да я науча, че там не се ходи. За всеки случай - също съм поръчала мрежа за насекоми, ако тя все пак настоява да полягва там - ще я монтирам, докато прекрати опитите. Вече бях споменала, повивалникът на скрина е много хитър - сгъва се с всичките му подложки и чудеса с един пръст, когато не го ползвам, което ще е удобно, ако маца е упорита и иска да лежи там. Количката ще я държа в килера /имам голям - точно срещу входната врата/ и съответно и там няма да може да се намества. Остава само столчето-шезлонг да полази, ама ако тооолкова пък не мога да я накарам да не се качва там - ще измисля една пелена/одеалце с която да го покривам и толкова.
Всъщност, убедена съм че дори да проявява интерес сега към "бебешките места и вещи", в момента в който леглото на бебето се запълни с бебе, а не е просто легло на което да си опъне дебелото дупе - ще бяга оттам, като дявол от тамян
Нея деца я притесняват по принцип, защото не е живяла с дете никога. А и преди няколко години племенникът ми така й изкара ангелите /едвам му се размина пердаха за това
/, че и към момента всякакви човешки същества с ръст до 150 см. са й "подозрителни" и гледа по-далеч от тях да стои. Та най-напред - просто ще избягва да е окло бебето, а с времето като свикне с присъствието му - няма да се плаши от него, просто няма да му обръща внимание
Тя си има "свой живот" както се казва - любими места за спане, ритуали за игра и пр., в които бебето няма никакво място. Не мисля, че ще ревнува, понеже начинът й на живот и сеега не е свързан с обръщане на внимание от наша страна - достатъчно е да е в едно и също помещение с нас и е щастлива. Ако искам да си отворя наистина проблем с поведението й и да провокирам ревности - начинът е точно да я изритам от спалнята и от вида. Между другото, ми дадоха следния съвет, как домашният любимец по-лесно да възприеме новия член на семейството. Докато сте с бебето в болницата - отделете няколко ползвани от него памперса, които таткото да занесе в къщи и да сложи на няколко места. Куче, или котка - обонянието е основния им инструмент за различаване на "свой/чужд"
Когато миризмата на бебето е вече позната на домашния любимец, щом донесете у дома малкия човек - хайванчето го приема за нещо познато: "аааа да, това го знам и преди съм го надушвал"
Има логика наистина. Друг метод да научим котката, да не ляга по места предназначени за бебето е, върху тях да се постави /докато още сте бременна/ нещо, което знаете че котката не обича. Примерно да се застели легълцето с нещо "гадно и шумолящо" /да кажем целуфан/, което да прави мястото непривлекателно за котката, да сложите там предмет от който знаете, че се страхува и от сорта - според животното.
Мамата, чиито съпруг е ветеринар е
elle22 - техният прекрасен, снежнобял писан - също няма да бъде изхвърлен, заради появата на бебораната.
Боби, както писах в първия си пост по темата - никога не бива да забравяме, че домашният ни любимец все пак е животно и нама как да му имаме 100% доверие. Точно за това казах и, че не считам за разумно да оставям без надзор прясно роденото си дете и котката заедно, защото винаги има шанс да стане някои сакатлък. Тя не би му навредила умишлено, убедена съм, но не мога да й разчитам на "акъла и преценката", кое нейно действие е опасно, или безопасно за бебето - това е мое задължение, не на мацата. Иначе, примери за животинска агресия, спрямо деца и хора изобщо - всеки би могъл да се сети и да напише няколко, но все пак това са повече прецеденти, отколкото нещо масово. И за капак - винаги, когато се случи нещо такова, като се "разследва ситуацията" - грешката се оказва човешка. Некадърно възпитание и отглеждане на кучето, неправилно поведение на стопаните спрямо него, което е провокирало агресията му в даден момент и от сорта. Специално за кучета, особено едри и силни физически породи и без бебе в къщата - пришки са ми излизали на езика да обяснявам на някои хора: ВЪЗПИТАНИЕ! ВЪЗПИТАНИЕ! Четете, научете се как се гледа, това не е играчка, може да бъде опасно за вас и околните, ако не го гледате правилно... А, познай колко ме чува някой и после като стане белята - аууу ми що стана така? Ми как да стане?!!!
Преди някой да ми се накара вече, че сме обърнали тази тема на зоофорум - подчертавам, че я обсъждаме във връзка с гледането на бебе, не самоцелно все пак. Също така, ще напомня на бъдещите родители тук, че по т.нар "цивилизован свят" - хората не си изхвърлят домашните любимци, след като мама види двете чертички на теста за бременност, защото "хората казвали, че не било хубаво бебе и животно заедно". Ако наистина не беше хубаво и толкова опасно - онези хора не са бунаци някакви и те щяха да си махат домашния любимец.
С риск да обидя някого /което не искам/, по личните ми наблюдения поне - хора край мен, които си изхвърлиха кучета и котки "заради бебето", а уж много ги обичаха и н'ам какво си, го направиха от чиста проба мързел.
Просто не им се полагаха редицата усилия за завишена хигиена, за приучаване на животното към някакви нови порядки /което изисква време и усилие/. Тези с кучета специално - яко ги примързя след поредната безсънна нощ с бебето, да се товарят и с неизбежната сутрешна разходка на домашния си любимец...и разни такива неща. Една позната си нарита домашната /родена и гледана само в апартамент/ персийка на село, при 80-годишната й баба, която не я пускаше в къщата даже. Въпросната дама ми обясни, че тоооолкова била заета с бебето, че се оказа голям проблем веднъж в месеца, маца да бъде водена при ветеринаря, за да й даде хапчето за вътрешни паразити. Айде бе!
А за фризьор и маникюр по 2-3 часа - имаме време нали
ivaleta Ако ще ползваш лекар по НЗОК за ЖК, внимателно си избери специалист. Ако е някой семпъл квартален гинеколог - за мен е безсмислено да ходиш, освен да ти даде някое направление за изследване на ПКК и урина. Знам, че има и много наистина кадърни лекари, работещи по програма "майчино здравеопазване". Съветвам те да кажеш от кой град си и мамите тук, които познават съответните добри специалисти, водещи ЖК в твоя град - да ти препоръчат някого.