Ооо, заформила се е любимата ми дискусия за съжителството на котка и бебе
Тъй като и аз съм в отбора, да споделя някои трикове, дано са ви от полза:
1. Сложихме леглото в стаята на Бобо може би месец и половина преди термина - това с цел да научим котарака да не ходи там. Винаги, когато се доближеше, казвах "Не там!" - схвана идеята и не се е качил нито веднъж в леглото. (Държа да отбележа обаче, че имам най-възпитаният котарак, не знам дали с вашите ще се получи
). До ден днешен заобикаля внимателно всички негови вещи - не стъпва по тях: одеалца, активна гимнастика, играчки.
2. За по-нахални и не толкова послушни котки, а и против комари, си купих една мрежа, която се "надява" върху леглото - съвсем прозрачна и лека е, има по-едра плетка само за защита от животни, но и тази против комари върши същата работа. Удобна е и можете да сте сигурни, че котката няма да се настани до бебето през нощта, докато спите.
3. Обезпаразитяването, рязането на нокти и т.н. сте го споменали, няма да го засягам, но смятам, че е абсолютно задължителна част.
Все още не съм измислила как да обезопася тоалетната и паничките за хранене от бебето, когато тръгне да лази. Като измисля, ще споделя.
Иначе котаракът ми ревнува, защото определено ми е невъзможно да му обръщам толкова внимание, колкото преди. Ужасно го е страх от бебето и се пази от него, което мисля, че е по-добрият вариант. Не го доближава и се отнася с респект към това малко същество.
За тези, които ползват английски, ето един много полезен блог, интересно и забавно написан:
http://catadvisor.blogspot.com/Поздрави и весел уикенд!