В сезона на пресните зеленчуци две рецепти с тиквички:
Тиквички с извара, маслини и гъби
Не знам за каква възраст е, но Ники хапна продукцията с апетит.Та:
няколко малки и крехки тиквички
500 гр. кашкавалена извара
1 яйце
5-6 гъби печурки, пресни
5-6 зелени маслини
копър
магданоз
Тиквичките се измиват и нарязват на две половинки по дължина. Махат се семките и се оставят да се изцедят. Гъбите и маслините се нарязват на ситно, добавя се копър и магданоз, малко сол. Добавя се изварата и едно яйце и се разбърква добре. С така получената смес се пълнят издълбаните тиквички и се пекат 30 мин.
Тиквички със сирене и филе
5-6 тиквички
100-150 гр. филе (аз купувам пуешко филе или пушено пилешко бутче)
200-300 гр. сирене
кашкавал
копър
магданоз
Тиквичките се обелват, нарязват по дължина и издълбават. Другите съставки се режат на ситно, сиренето се натрошава, добавя се и зехтин в сместа. Пълнят се тиквичките и се пекат 20 мин.
С втория пълнеж, като добавите една лъжица кисело мляко и една лъжица брашно и шипка сода се получава по-лека смес с която идеално се пълнят зелени чушки, пак нарязани като ладийки.