Здравейте, д-р Бърди!
Сигурно ще Ви се види банален моят въпрос, но вече не знам кого да питам и какво да правя... Прочетох, мисля, каквото е писано тук за газове и колики, но нещо не мога да си направя план за действие по наличните съвети. Бебето ми ще навърши 4 месеца след 2 дни, а проблемът с газовете сякаш не дава индикации, че ще изчезне. Трябва ли да се притеснявам, да се консултирам със специалист, гастроентеролог?
Бебка си има рефлукс, но не са ме съветвали да спирам да кърмя и все още сме само на кърма. Никога не е повръщала на фонтан, понякога минават дни без повръщане, понякога стига до 6-7 пъти на ден до два-три часа след хранене. Колики има от втора - трета седмица. Опитах всичко на пазара като повечето хора - никакъв ефект, нито от Колийф (явно, че не е лактазен дефицит), нито от какпите със симетикон, нито хомеопатичните Ентерокинд. От няколко дни давам Биогайа по съвет на педиатърката и тогава видях мнението "Никаква Биогайа!". Знам, че лекарите никак не обичат да ги карат да се аргументират, но бихте ли ми казал защо не се препоръчва, може ли да навреди според Вас?
От известно време (повече от месец може би) изхожданията драстично намаляха (до едно на ден, ден и половина). Понякога е очевидно от глад. Кърма има, но бебето отказва да се храни, понеже явно я мъчи коремчето. Друг път количеството е като за няколко изхождания, т.е. бебето си е хапнало, но трудно се изхожда.Чета, че било нормално да е веднъж на два-три дни, но бебка очевидно не й харесва това положение. Коремчето й къркори почти всеки път като я храня. Често пъшка и се свива, от което и повръщането се засилва и не може да спи
. Заради рефлукса я кърмя поизправена и опитвам да оригвам по средата на храненето - това не ми се получава всеки път, особено нощем, когато детето заспива, докато суче. Държа я права и спяща, но не се орига и накрая я слагам да спи и пак газове на сутринта.
Храни се добре само, когато й е празно коремчето, т.е. когато се е изходила и не е подуто. Иначе се дърпа, протестира и поглъща още повече въздух.
Миналия месец се оказа, че не наддава добре (100 гр. за 3 седмици), при което увеличих броя на кърменията. Сега хапва средно по 8 пъти, включително нощем, което сякаш реши „проблема с килограмите“, но не и с „коликите“. Интервалите между храненията не са по-малки от два часа, в повечето случаи 2.5 - 3.00 часа, а нощем понякога и по-дълги - до 5-6 часа, най-често 4. Струва ми се, че преяждане не може да има, макар да не съм 100% сигурна. Меря с везна, но отклоненията са доста големи, което обезсмисля упражнението. Все пак ми се струва, че изсуканото количество рядко надвишава 100 мл., обикновено е към 70-90. Давам само едната гърда, втората много рядко. Ако суче повече, задължително повръща.
От храните, които споменавате като газообразуващи, хапвах само ядки (уж за кърма, която естествено намалява след няколко дни гладна стачка), но съм спряла и тях вече.
Ще съм благодарна за всякакъв съвет. Извинявам, че отнемам толкова време с дълги обяснения.
Бъдете здрав!