0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част IV
« Отговор #720 -: Ноември 21, 2011, 17:09:33 pm »
Силве,тъй като преди близо 2г и 6м. попитах за хълцането д-р Бърди си позволявам да го цитирам:
"Нормално е да хълцат бебета на тази възраст.
Поставяте за минутка на гърдата и спира хълцането.
Понякога хълцат и от преохлаждане."
За коликите лично аз ползвах Инфакол и съм доволна.Понякога затоплях и коремчето.

Това с гърдата действа безотказно - от опит установих. Моята гадинка задължително започва да хълца при смяна на памперс (явно й е хладничко  :() и после съм чакала по 20 минути преди да започна да кърмя от страх да не се задави... Накрая се изнервих и започнах да й давам да си яде веднага - хълцането спира на секундата и няма никакво давене  :D

За коликите бях писала по-горе: нищо не ни помогна за нещастие  :(. Затоплянето на коремчето с кърпи дори май беше с обратен ефект. При по-слаби колики помага да си сложа ръката на коремчето й и се поуспокоява. Само индиректни методи мога да споделя, които действат - сешоар (докато не изгори), танци с малкото на ръце, докато и двамата/двете окапете  :D, но за всички тези сигурно вече сте се сетили  :) Чувала съм, че масажчета с разни масла имат добър ефект, но за повръщащо бебе не го препоръчвам  :(
Дано минават скоро!
« Отговор #721 -: Ноември 21, 2011, 17:12:35 pm »
3 месеца след първия преглед (между 1-2 месец) е следващия. На на ни предстои и смятам да го обсъдя с доктора.

Ако на първия преглед не е открит проблем, правят ли се последващи?  :?
Аз май съм пропуснала "срока" от невежество  :(
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #722 -: Ноември 21, 2011, 17:30:37 pm »
Да, правят се. Това са профилактични прегледи.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #723 -: Ноември 21, 2011, 17:39:43 pm »
Нашата педиатърка ни прати наортопед още нямахме един месец.Каза, "колкото по-рано отидете, толкова по-добре"
За сега не ни е пращала втори път.
Ортопеда ни разреши всичките неща...
« Отговор #724 -: Ноември 21, 2011, 17:53:32 pm »
dessi-kk , Дани е категоричен десничар и в бънджито си - редовно си подскачаше предимно на дясното краче, а лявото - кога го опре в пода - кога не - обикновено по невнимание и пак си заподскача на един крак.  :lol: Неговото бънджи е от същия тип, който си показала на линка, поради което му беше още по-лесно целия да се наклони надясно и да си скача предимно с десния крак. Всъщност - в бънджито трябвало да не могат да опират цялото стъпало, а да се оттласкват "на пръсти", поради което аз регулирах височината така, че Дани да не може да стъпи с цяло краче на пода /с проходилката правя обратното/. Сега не мога да възпроизведа точното обяснение, защо така трябвало с бънджито да се прави - беше нещо за тежестта на тялото, разпределението й, възрастта и още куп детайли, които един по-млад и не особено консервативен към тези уреди ортопед ми обясни много подробно, ама кой да помни детайлите.  :oops:

аз също така съм го наместила, че само пръстите й да опират на пода, но притеснението ми беше не толкова защо само с дясното краче набива, ами че в момента в който се оттласква с пръстите крачето се изкривява - стъпалото се обръща навътре към другото краче а подбедреница се изкривява като скоба от коляното до глезена - те по принцип нали са им кривички крачетата още и като джъмпи съвсем й се изкривява

Силванче, аз не ядях и мляко най-вече прясно, цитрусови плодове, ядки, не пиех газирано и сокове от кутии, никакви бобови, зеле, шоколад, какао, яйца- че и телешко не ядях  osi_15
*
« Отговор #725 -: Ноември 21, 2011, 19:07:16 pm »
Ортопед идва да гледа бебето у нас, когато беше на 14 дни, прегледът беше мануален. Имало там нещо си, което можело да се хване само в този период и после се "маскирало" и проблемът лъсвал месеци по-късно... Да си призная - точно в онзи момент, не знаех на кой свят съм даже, та са ми малко смътни спомените. Майка ми каза, че човекът трябвало да дойде да види Дани, а щом тя казва, че трябва - значи трябва, не съм и питала толкова.  :lol: Второто ходене беше на един месец - вече в кабинет, гледаха го с УЗ - всичко беше ОК. Следващи посещения - на 3, 6 и 8-месечна възраст, пак преглед с УЗ, пак си беше идеално всичко. Уточнявам, че прегледът на 8 месеца не влиза в графика "профилактични", просто ходих до ортопеда по друг повод, ама бях с бебето и му викам: "Така и така съм с него - я вземи го виж пак". Видя го човека и заключи, че детето е в перфектна форма. Говоря за същия ортопед, който забранява проходилки и разрешава бънджи неохотно, ама чак на 8 месеца. ;) Та към датата на последното ни посещение с Дани при него - бебето вече беше навъртяло три месечен "стаж" с бънджи и над един месец с проходилка. Уточнявам, че не говоря за ползване на същите чат-пат само, ами през по-голямата част от времето, в което е буден, пък колко се е "изкълчил" от това - мисля стана ясно за всички.

Дидон, хубава е статията и по същество - не мога да имам никакви възражения към всички препоръки написани в нея. Да, това е най-доброто, което може /а може ли наистина? ;)/  да се направи, но съвсееем различен въпрос е доколко е приложимо в някои конкретни точки.

:offtopic:
Много ми се ще да поканя някой такъв "писател" у дома, за да се грижи за Дани следвайки пунктоално собствените си препоръки. Да го видим тогава, как не друса бебето, а го носи на ръце в поза кенгуро /ама без кенгуро/, как му обяснява да не скача /понеже това било рефлекторно/ и не ползва бънджи, ами прави...неизвестно какво, но пак ще да е нещо модел "на ръце". После като му се доще да ходи на бебето - никакви проходилки! Седи си сгънат този с препоръките по въпроса година и нещо като буквата "Г", колкото често и колкото дълго се налага това, за да стъпва детето най-правилно. Измисля начин да го разхожда босо, или поне по чорапи, вкл. и навън независимо от сезона и настилката и така...докато не проходи както трябва. При риск детето да се простре по лице в някоя локва, в ей това време, което е навън сега - оставя го, че да не даде фира някоя става... След което ми се ще да видя, как измисля бърз начин да преоблече подгизналото дете на 5 грдуса /при късмет/, за да не се кахърим за пневмония накрая - вместо за стави. Подсказвам - местата за преобличане на дете/смяна на памперс в СЗ на закрито са три броя - в двата МОЛ-а и в кенефа на едно кафене, където на един плот небрежно е захвърлен повивалник. ТолкУС. ;) Докато се грижи за ставите на детето ми, искам въпросният човек да следва и препоръките от същия тип на всички свои колеги, чиято специалност има отношение към отглеждането на бебета и деца. Да намира начин да купива винаги пресни продукти, с гарантиран произход и да храни детето само с току-що приготвена прясна храна, колкото пъти на ден трябва - толкова. Да намира време за песни, танци и комуникация с детето и да откликва на всяка негова емоционална нужда, независимо какво точно върши в момента. Да отдели нужното време, търпение, дни и нощи, за да научи бебето да заспива в леглото си само, без истерии и след това - да не се буди през 15 мин. Искам и всички други нещица от рода да ги прави, барабар със ставната грижа и без помощта на никакви "атракциони" и трети лица.
Наред с гореизброеното - искам да успява да се справя и с ежедневните домакински задължения в един дом и не само с тези, отнасящи се до детето конкретно. А с наистина всички. Искам да е чистичкък, наспан, изкъпан, нахранен, де не го боли дисковата херния и невралгията и хич да не ми обяснява какво усилие е дори само да се наведеш да оставиш едно 9-килограмово швъкало в леглото му. Няколкостотин пъти седмично, а то да беше само леглото нали... Разбира се - искам всичко това да го прави лъчезарно усмихнат, никакви нерви, ако може и да пее междувременно. Аз ще го поощрявам разбира се, като си опъна гърбеца на дивана, похапвам си и казвам одобрително: "Браво Док, съвсем правилно правиш това и онова" - след което блажено ще си гледам n-ти епизод от сериала "Рим". Освен това - искам да направи така, че съпругът ми да не се чувства като вдовец нали... Ама хайде от мен да мине, ако върши гореизброеното - за мъжа си ще се погрижа и сама, от мен да мине ;)

Та такива статии и сродните й не чета отдавна аз. Случва се вече много рядко, колкото да си напомня защо аджеба спрях да ги чета. Това, че нещо било вярно и правилно като факт - не го прави осъществимо в парктиката. Само кара и без друго изтощените и притеснени майки, да се чувстват "калпави майки" едва ли не, че не смогват да следват всички тези хубави препоръки. Лично мен - не ме карат да се чувствам така де, но много жени - определено... Идете питайте пресните кърмачки със затруднения, как им действат материали от вида примерно...

dessi-kk , ако правилно си представям това което описваш - и Дани така се "гънеше" в началото в бънджито, но те тогава хич не му и бяха прави краката все пак. :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #726 -: Ноември 21, 2011, 19:24:17 pm »
Хахахах, Jbrul, ей т'ва е истината! Ако някой е способен на всичко това, ще го призная!
Много се смях, признавам, ама то си е смешно де, макар понякога да ми се реве, като се налага да изпълнявам някои от гореописаните нещица едновременно, а кръстът и гърбът да ме болят зверски и буквално да не мога да се изправя. Честно казано, ако нямах бънджи и проходилка, детето ми щеше да прекарва по-голямата част от времето в шезлонга и на спалнята - да се търкаля. Физически просто не бих могла да обслужвам всичките й нужди от движение, без тези атракциони.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #727 -: Ноември 21, 2011, 19:34:40 pm »
И аз се смях, но се и успокоих че не съм сама.  :D
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. j
« Отговор #728 -: Ноември 21, 2011, 19:35:34 pm »
Идете питайте пресните кърмачки със затруднения, как им действат материали от вида примерно...
Ами как - мислех, че съм некадърна майка, която не моеж да си нахрани детето, а то милото се запичаше от АМ и аз по цели дни цедях като луда, защото щяло да стане ако цедя повече.

Много ми хареса поста ти и много се смях. За ставите, за мен си важи правилото да не правя нищо насила,което изглежда че детето го затруднява. Ако обаче тя иска да сяда,пък не е на точната възраст, няма да седна да я натискам да ляга отново. Проходилка не съм ползвала. Просто  нямах такава и не съм купувала.  Иначе и аз оставих Ивана докато проходи да ходи боса ( за ужас на свекърва ми), понеже като е само по чорапи и си ги събуваше непрекъснато, та просто не беше възможно да седи с тях. И до ден днешен седне ли в колата и си събува и обуквите и чорапите... ама за норматив го прави. И за да ми изправи косата, баш като съм в някакво движение, си завира мръсната обувка в устата и аз я гледам в огледалото и нищо не мога да направя :-). Ама пък правим имунитет като циганетата. Малко оффтопик - вчера за мой огромен ужас я хванах как бърка в кофата за болкук и се опитва да изяде едно парче пица от там. Дoбре че беше чисто ново пликчето в кофата и нямаше други боклуци. Последваха писъци, че съм и го взела от ръката. Сега се чудя къде да местя кофата,че да не яде от нея.  Човек ще каже, че гладна я държим.
« Последна редакция: Ноември 21, 2011, 20:22:33 pm от Bobbie »

*
« Отговор #729 -: Ноември 21, 2011, 19:42:30 pm »
 :)

Това, с което влизам в разрив със статията, да, наистина детето не трябва да се насилва.НО то няма физическа култура и смятам, че трябва лекичко да му се подсказва какво и как може да се прави, без да се насилва и избързва. Коко не даваше вид, че иска да се надига. обаче, направихме една коремна преса и сега главата и плешките му вечно стърчат. не може да лежи спокойно...
 А иначе, ползата от това, че малко от малко занимават и изморяват от части малчуганите / защото лагерите им не могат да бъдат стопени:)/ е велика
*
« Отговор #730 -: Ноември 21, 2011, 20:16:43 pm »
 :D Жбрули, май успя да ни нацелиш всичките, смях се искрено, че и сега се хиля, благодарско  :lol:

Тъкмо си мисля, че може би трябва да науча Кай да чете (ако вече не е закъснял, по нечии теории де), и директно да му дам да омете всички книги и статии по въпроса за отглеждането му, та сам да си реши какво иска да прави - да не ме обвини после в немарливост :-)
*
« Отговор #731 -: Ноември 21, 2011, 21:04:41 pm »
:D Жбрули, май успя да ни нацелиш всичките, смях се искрено, че и сега се хиля, благодарско  :lol:
Много ми е драго - Жбрул - форумен клоун на "Зачатие" /или поне напоследък/  :lol:

Сега сериозно. Има си съвсем верни и изпълними неща в статията, които лично аз следвам. Но те просто са от изпълнимите. Редица други - не са ми по силите на мен лично, пък която мама успява и стях - дълбок поклон от мен лично.

Иначе и аз като Боби оставях хлапето да си скача/щъка, или съвсем босо, или по чорапки само, докато времето го позволяваше. Като захладня вече сериозно - наизвадих буйките обачИ - нъц. Нашият човек вече носи 19-и номер т.е. и най-големите буйки са му малки.  :? Само едни на adidas още му стават като дължина, но те горе са с ластички, които така му се впиват, че направо рани ще му направят. Ta от този номер нагоре - всичко е обувчица вече, с "твърда" подметка. Всичките му обувки са "каквито трябва" от-до, та се надявам това да е достатъчно, че да няма проблеми в бъдеще...
Вчера, около един час избирах "идеалните пантофи". Да са твърди отзад, пък високи "тип бота" - да държат глезена, пък от естествена материя, пък с анатомична подметка, дишаща, анти-шок система да имат... Освен това, да са каквито казва кожната лекарка, да не вземе пък да завъди гъбички на краката, тя не е една драмата нали. И след като се разделих със съответната сума за едни такива, уж отговарящи на всички условия пантофки elefanten... Заклевам се, беше ли се появил някой ортопед, кожен, или какъвто и да било спец, който да им намира кусури - щях да го накарам да ги изяде барабар с кутията и касовата бележка!

Отклонението ми на тема обувки - не е спам. :wink: С цел напомняне е, колко е важно детето, особено тепърва прохождащото -  да бъде снабдено с качествени и подходящи обувки. Един чифт да са само, ако трябва, но каквито трябва. Забелязвала съм доста родители подценяващи този момент с аргумента: "ми то колко щяло да ги носи, нямало какво толкова да се избират, нямало какво да се гледа да е точният размер..." и подобни. Почне ли да стъпва на тях - всичко това е супер важно вече. Докато само вири крака в количката и обувката е просто аксесоар - всичко може почти с обувките, но после - не.

*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
« Отговор #732 -: Ноември 21, 2011, 23:02:09 pm »
Момичета, кажете нещо ефикасно за силни колики.

Не помага еспумизан и инфаколик.
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #733 -: Ноември 21, 2011, 23:13:42 pm »

Не помага еспумизан и инфаколик.
НАН Сенизитив.
Или- се убеждаваме че детето не плаче всъщност от глад.
Или антирефлуксно мляко, ако "коликите" са всъщност тежък рефлукс.
« Последна редакция: Ноември 21, 2011, 23:31:17 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #734 -: Ноември 21, 2011, 23:15:06 pm »
Много ми е драго - Жбрул - форумен клоун на "Зачатие" /или поне напоследък/  :lol:

:youwoman:
хахаха - и аз доста се посмях, макар че като стигнах до момента със съпруга вдовец, ме нацели на една друга болна тема, за пренебрегнатия съпруг. Дано да има още известно време търпение горкия (макар че така като гледам май няма изгледи това време да дойде скоро), че изобщо не ми е до него сега - нямам нито време, нито сили да му обръщам и на него внимание
« Последна редакция: Ноември 21, 2011, 23:17:44 pm от dessi-kk »
*
« Отговор #735 -: Ноември 21, 2011, 23:25:18 pm »
silvanchence , знам че хич не ти е до смях в момента, знам и защо, но да ти кажа направо - нищо ефикасно няма срещу колики, не срещу силни колики, ами срещу каквито и да било.

Мерките, които можеш да вземеш за облекчаване на коликите са съвсем ограничени и почти без ефект, но все пак. Затоплена бебешка възглавничка с черешови костилки - продават се в ДМ. Лесно се ползва - врътваш замалко в микровълновата и слагаш на коремчето на бебето, а тя отдава топлина доста дълго време. Ако има газове - масаж на коремчето, свиване на крачета /има си техники за това/, за да му помогнеш да пръцне.
Капките съм ги извъртяла май всички популярни - без никакъв ефект беше. Единствено "Колийф" /което е ензим/ подейства при Дани, дава се преди всяко хранене. С него подобрението беше осезаемо и трайно, но пак си имаше колики де. Просто бяха доста по-рядко, по замалко и по-лекички. Смених и АМ в този период и хранех със "сензитив", но ти май кърмиш така че... Ако искаш пробвай и "колийф" /ако още не си/, но при друге деца пък нямаше никакъв ефект от него.

*
« Отговор #736 -: Ноември 22, 2011, 03:40:50 am »
аз само да кажа, че когато я водих в Горна Баня на ортопед, направиха ехографа и човека каза да не му се мярка преди да навърши три. та и аз така смятам да направя. моята девойка много се кефи да прави коремни преси като се хваща за ръцете ми. не виждам как може да се нарани по този начин, не я дърпам аз, а тя си се набира. и още нещо по типа за смях - баба ми е единствения човек с тежка коксертроза, която познавам, но съм сигурна, че не е ползвала проходилка или бънджи. нямам никакъв шанс да не я нося на една ръка, макар, че МОЯТА физиотерапевтка ще ми се скара ако ме види. и още нещо, за всички, които ни болят гърбовете, след като три месеца ми казва, че за да ми се оправи гърба "не трябва да вдигам тежко, трябва да спортувам и да си оправя стойката", последния път като се видяхме каза "докато не проходи детето ти няма да стане тази да не те боли гърба". така че, има надежда, като проходят може и да спре, макар че с целия товар от колички и багажи май и тогава няма да е.

а и още нещо - ади е болна - нос, малко кашля, заведох я на доктор, която каза да не й слагам капки в носа, защото за тях е доста стресиращо, пък и така или иначе нищо не правят. иди ги разбери
*
« Отговор #737 -: Ноември 22, 2011, 08:13:46 am »
Колкото ортопеди толкова мнеия :wink: Да ви разкажа и аз опита си с ортопедите.
Като всяка новоизлюпена майка, чинно си заведох детето на ортопед. София беше на около 40 дни. педиатърът ми беше дало направление и ме изпрати в един Медицински ценътр в Горна баня(не се намира в основната сграда).
Отивам, минавам през регистратура и те изпращат в някой от кабинетите.
Този, който ни се падна, направи мануален преглед и след това ехограф. Да, но всички тук знаем, че при ехографа е важно много задапаратното устройствоа (доФтора).
Заключението: Недоразвити тазобедрени стави. Веднага ми препоръча гащи (фрейки), които аз послушно си купих от същата сграда през три кабинета от този на "доктора".
Изпрати ме по живо по здраво, без да ми даде ехографска снимка и с препоръка след 2 месеца на контрола.
Ама, майчино сърце търпи ли??? Записах час при друг ортопед. За който знаех, че е добър, ама пусто защо не отидох при него, не ме питайте. Аз знам, от глупост :oops:
Но все пак купих и сложих гащите. В случай, че се потвърди диагнозата да не губим ценно време до часа за другия ортопед.
Отиваме с гащите върху детето и като ги видя доктора, репликата беше - Ооо, идвате от бизнеса на еди кой си(не запомних името). Не искаше да знае къде сме били, при кой и какво е казал.
Прегледа пак беше от две части - мануален и ехограф. На манулания преглед ми направи впечатление, че човека отвори крачетата на детето без проблем (другия каза, че не се отварят достатъчно).
На ехографа ясно ми показа развитието на двете стави, сравни ги една с друга, изпринти снимките със заключението - Здраво дете, развити стави.
Каза - Подписвам се под това и нося отговорност за него. Пазете снимките.
Следващ преглед на 6-7 месеца, за да се види как се развиват нещата преди прохождане.
След всичко това, аз съм с няколко бели косъма повече, поредната обеца на ухото (ушите ми вече нямат място)и извода - Ходиш само при доказани специалисти. А що се отнася до детето, КОМПРОМИС НИКАКЪВ!

За "атракционите" (Дидонка, да вземеш да патентоваш израза), аз също като  Jbrul мисля, че са правени с мисъл. 

Jbrul, вярвай ми, няма да намериш такъв "писател", който да се справи със собствените си изисквания и с твоите (относно домакинските задължения) :D

Стана дълго, за което се извинявам :D

*
« Отговор #738 -: Ноември 22, 2011, 09:32:24 am »
Лелее, момичета, аз още не съм водила малкия на ортопед. 8O Фатално ли е?И какво трябва да искам да гледат като го водя?
Имам въпрос към д-р Бърди. Обтривам лицето на бебчо със сребърна вода за пъпчиците, които вече 2-ри месец не се махат(поизчистиха се но се стигна до едно ниво и то там никакво подобрение. Ще кача и снимка при възможност) Та на листовката на водата пише че се използва и при хрема по еди колко си капки. Но може ли да се слага и на бебчета? На мъжа ми отпуши носа веднага.
Jbrul, много точно си описала "задълженията" на мама  :lol: аз сега едвам смогвам хем сме мъници, и нито лазим, нито нищо, а какво остава и да тичам след него след някой месец.

Искам и да попитам -горе долу на колко месеца бебетата могат да си вдигат главичките като са по корем? В момента аз както го поставя така и си остава и започва рев  :balk_133:
« Последна редакция: Ноември 22, 2011, 09:56:06 am от ivanita »

« Отговор #739 -: Ноември 22, 2011, 09:48:04 am »
момичета, току що говорих с представителите на Хумана за България. Поради големи приключения относно сдобиването ми с Хумана -АР от Турция и Румъния накрая ми писна и взех че им звъннах за да ги питам защо аджеба внасят всички други продукти само не и точно този. Отговорът им беше, че преди време са внесли и не е имало никакъв интерес и се е наложило да бракуват голямо количество.
НО! От там се съгласиха да ми поръчат специално за мен 5 кашончета (в кашон са  3 кутии по 400 гр.)Ще имат доставка в средата на декември - тогава ще пристигнат и моите 5 кашончета  :D. Тааа идеята ми е ако някой от вас иска също да си поръча да ми пише на ЛС - защото имам уговорка да се чуя пак с тях на 5 декември да потвърдя и ако има още някой желаещ да добавя бройки. Цената, която ми дадоха ще ви хареса и нормално, след като не е минала през 2-3 дистрибутора на едро и дребно.
« Последна редакция: Ноември 22, 2011, 09:52:56 am от dessi-kk »