Момичета, да разкажа набързо за ортопеда, в случай, че може да е от полза за някоя мама с по-малко бебе, да не се шашка като мен
. Напразно благославях педиатърката, че не ми е казала за водя бебка на ортопед след първия ни преглед (който беше на втори-трети ден от раждането). От разговора с ортопеда заключих, че явно има и такава школа: един преглед до 6-та седмица (няма значение колко рано или късно, но в този срок) и ако не се открие проблем, чак на 2-3 годишна възраст, когато се гледало за плоско стъпало и пр. Така ми отговори ортопедът на въпроса кога да е следващият профилактичен преглед (дали като започне да сяда, да ходи и т.н.). Е, не знам аз как бих могла да диагностицирам проблем, но явно се разбира някак. Освен това 2-3-годишна възраст ми се видя леко неопределено, но не съм настоявала да ми каже кога точно.
На прегледа ни откриха обаче, т. нар. къдрави пръстчета. Не било голям проблем, но не е като нищо да не трябва да се прави
. Така че огледайте стъпалата на бебоците и ако някое пръстче е извън редицата, трябва да се подръпва лекичко по няколко пъти на ден.
Пожелавам здрави и послушни бебета на всички!
ПП Пропуснах да кажа "за протокола", че този лекар разрешава всякакви кенгура, бънджита и проходилки, че даже и да слагам беба седнала
(за това нямам още кураж да си кажа честно:)). Аз в кенгуру я нося отдавна да си призная, че иначе не се издържа
, но ми се виждаше много малка за бънджи, в смисъл, че няма да се сети как да го ползва
. При това положение, веднага отивам в "борсата" да видя другите мами как и с какви бънджита се снабдяват