Блу, ей тези същите неща, които споделяш, като ги разправям на приятели люто плюещи "скапаното БГ здравеопазване" и добавящи с тежки въздишки: "ехххх в чужбина как било...". Еми не ми вярват, че и там не е цветя и рози. Като им кажа, че тук поне ако имаш пари - можеш да се докопаш до топ-специалисти по нещо от единия ден за другия, а там и с пари не става - не можело да бъде и не ми вярват хората. Че при нас има не трески за дялане, ами дънери направо в някои отношения - така е, но пък за други неща сме доооста по-добре от "чужбините". Лично мнение.
Още помня как през 2006-а в Берн ме сгъна дископатията, амаааа на умирачка. Дотътрям се до една аптека и на бодър английски им казвам, че искам "Мидокалм". Три мацки се пулят и ми искат рецепта. Викам си, да си таковам английския и аз, явно не се изразявам ясно и разбираемо. Повторям си упорито какъв илач ми е нужен, влизам и в калпаво обяснение с думи и съответното ръкомахане и гъзене за какво ми трябва това лекарство. Наум си мисля, каквото съм се загъзила и загримасничила, ще решат, че нещо за запек искам
Светва ми, че търговското наименование на това лекарство при тях може да е друго, вадя кутийката от чантата си /само една табл. останала имах/ и вече си викам - ей ся се разбрахме, няма начин. Ще прочетат какво съдържа препарата и ако при тях не е същото - ще ми дадат аналога. Прочетоха жениците, за 10-и път ме изгледаха като идиот /с основание/ и ми казва едната: "Да госпожо, имаме го, но не мога да ви го продам без рецепта". БраУс нали, аз пък рецепта за това не съм имала никога, купувам си го като бонбони в БГ... И вместо да си изляза с достойнство, взех че се доказах като "тъмен балкански субект", решавайки, че
поне Аулин ще ми дадат. Не е баш за този тип болежки, ама като няма друго - ще ме закрепи докато се приберем. И за Аулин-а искали рецепта.Каква изненада нали...
И Аулин извадих един на прахче, да съм сигурна, че са ме разбрали. Ако бях извадила доза кокаин - пак така щяха да ме гледат май. Най-възрастната аптекарка, явно вече не сдържа изумлението си от това какво искам да си купя и какво вадя от чантата си и ме пита: "Ама и Аулин ли сте си купували без рецепта?! Ама вие откъде сте?!", жената беше съвсем искрено потресена каква е тази държава моята, където може такива неща да си купиш без рецепта...
Мен пък ме изби на национализъм в случая и викам: "Ами от Румъния. При нас в Румъния ги продават свободно тези неща по аптеките"
Да ме простят братята румънци нали...
Та си излязох куцаща и страдаща, не ме питайте на колко ката бях като се дотътрихме до БГ. Оттогава, като затръгваме някъде по чужбините - нося си и Тамифлу даже, плюс широкоспектърни АБ, завидна колекция дроги от моите, сиропи, капки, к'вото се сетите, даже специална чанта съм си купила за тях. Много са цивилизовани хората, супер, ама...не е за мен тая раУта честно казано.
Ще ми се да ви "повеселя" и днес, ама не мога, понеже не съм спала цяяяла нощ и цяяял ден, крив ми е целия свят и чакам оня изрод "Феята на зъбките" да я пречукам и да й отскубна крилцата.
Ако на Дани горния зъб не пробие скоро - аз ще пия Панадол, директно от шишето.