вижте, изследванията за които говоря са публикувани в книгата baby led weaning ето сайта, книгата е долу в дясно
http://www.babyledweaning.com/.
не искам да влизам твърде много в обяснения, защото вече заключиха една тема и то по нещо, в което съм доста по-компетентна, та не ми се ще да ме "редактират" по този начин отново. там са цитирани изследванията, не съм им чела оригиналите, казано честно не виждам откъде ще взема един ден да прочета цялото изследване, пък още една седмица да го намеря, ако някой се нагърби да ги прави тези неща, ще съм му благодарна. моята логика е доста по-проста - алергиите са сериозен проблем в последно време - последните 20-30 години нали така? това е тъкмо времето когато огромното количество деца са хранени с ам и с пюрета. преди това алергиите (доколкото зная) не са били такъв сериозен проблем.
между другото "класическият" начин на хранене е тъкмо воденото от бебето захранване, този с пюретата исторически е въведен 30тте години и особено след войната, когато масово започват да се произвежда и маркетират ам. те дават доста тежки реакции и бебетата започват да се захранват на 2-4 месеца. тъй като стомашно-чревният им тракт е незрял се налага да им се дават пюрета. ако детето се захрани на 6 месеца и по-късно, ако се остави то да си избира какво и колко да яде няма причина да се минава през цялата тази истерия.
нека не забравяме, че тук става дума за здрави деца, без тежка история на алергии в семейството. ако има алергии естествено, че храните към които родителите са алергични ще бъдат ограничени или направо отложени, но това не променя основният концепт - с детето се отнасяме като с равен член на семейството, храним се заедно, с каквото има на масата и не правим голямо шоу от това, храненето е естествена дейност, която е добре да е приятна, а не очаквана с ужас от майката и да последвана от рев от страна на бебето. ако имате на гости човек, който е алергичен към броколи естествено е, че няма да му сервирате такова, нали?
а колкото до това как децата "разбират" кои храни могат да им навредят - тъкмо чрез изследването им преди да ги изядат. това е естествен рефлекс на всички живи същества. аз маймуна не съм наблюдава как яде, но като подадеш на куче нещо ново то го поема много внимателно, гледа го мирише го, опитва го и решава дали да го яде.
тоест това е инстинктивен процес, свързано е и с устройството на езика, например и идеята е, че ние просто ги оставяме да се хранят по начин, който им е естествен, вроден.
има храни, които аз вероятно няма да "въведа" просто защото те не са част от моята кухня. това не е беля, нали?
и другото е, особено за кърмените деца, те вече са били изложени на храните, които вие ядете по време на бременността и през първите шест месеца, така че те за тях не са напълно нови. за децата на ам се открива цял нов свят на различни вкусове и текстури на яденето.
ако толкова ви е страх може пак да предлагате храните по списък и по график, но просто във форма, удобна за детето да се храни само - вместо пюре от морков и картоф - варени или са чипс и печени на грила или фурната или на пара. цялата идея е да не превръщаме храната и храненето в някакъв невротичен акт, а да й се наслаждаваме заедно, както на вас ви е по-спокойно и сигурно, така.
извинете за дългия пост, надявам се тези неща са полезни