"По принцип, и на практика, всеки опит да се даде вода или Рингер на деца, води до засилване на повръщането. Затова се прави подсладен чай ( лайка, липов, черен, мента, каквото детето харесва), слага се вътре електролитен разтвор за рехидратация и...
*първо се дава суха храна- късче сухарче, например. Чака се 20-30 минути. Дава се пак.
* СЛЕД това се дава 1 чл. от чай+ електролити.
* пак сухарче... почивка 30-40 минути.
*пак 1 ч.л. чай с електролити вътре.
Електролитите се приготвят отделно- ползват се готови, приготвени, и се добавят 1-2 ч.л. в готовия чай... .
Паниката да се дава вода, когато детето още повръща, само усилва повръщането и бързо обезводнява.
"
Тази нощ съветите ви пак ни спасиха, докторе! Благодаря, ви!
Вчера вечерта дъщеричката ми се оплака, че я боли коремче. Показваше между гърдите,над пъпа. И я болеше на спазми, защото изведнъж правеше гримаса и се хващаше за корема.
Понякога не може да определи и е по-запечена, казва така като й се ака. Изходи се 3-4 пъти за деня, но съвсем нормално. Мен това не ме притеснява, защото такъв й е ритъма. Ден два няма изхождания или по едно на ден, после ден с повече, но както казвам конистенцията си беше съвсем нормална.
Като легнахме каза, че пак я боли и така направи над десет повръщания през нощта. Две минути, след като легнеше и запчоваше да й се гади.
Следобяд беше хапнала малко баница, пържола с хляб, сърми и киви.
Беше доста жадна,но й давах водичка на глътки. Спря да повръща към два през нощта, заспа и днес е добре.
Хапна средата на една препечена филийка със сиренце и иска често вода.
Давам й на 3-4 глътки, често.
Има ли нужда да включвам прахчета за рехидратация?
Храната за днес съм предвидила да е кашева и щадяща.