Докторе, съжалявам да ви видя да пишете такива неща. Дефиницията на нормална флора е именно такава, на кяото си носител без да ти причинява нищо. Не знам кой и кога е писал в някой учебник, че нормалната флора не разболява и е безопасна, че сте останал с подобно схващане.Почти всички смъртоносни инфекци по болниците са от организми от нормалната иначе флора. Условията, понеже ме питате мен докторе, за нормална флора да стане опасна флора са по някаква причина отслабване на имунитета, което позволява на тази иначе нормална флора да се развие така, че или да наруши баланса, или да отиде в друга ниша, която не е нормалното и местоживеене.Всяка една бактериийка може да ви разболее, като и се дадеш шанс. Но вие тези неща вече ги знаете. Много добре знаете защо вирусните инфекции могат да преминат в бактериaлни. Знаете, че тези бактериaлни инфекции НЕ ги хващат отвън, а са си в тях и сега са получили възможност да се развият. Съжалявам, но ако не искате да приемете горното, никой не може да ви убеди, а аз не искам да споря, защото сте ми симпатичен и не желая повече разправии.
Простете, но Вие не осъзнавате фундаментални неща... .
Моля, дайте Вашите критерии по които, една "нормална контаминация с Пневмокок" става опасна такава.
Дайте стойност, или критерии, кога състоянието е за лекуване, и кога -не.
Говорим за определно Пневмокок, не въобще... .
Ще Ви улесня- няма такава. Няма такива критерии.
Моля, отговорете също на въпроса, защо като смятате Пневмокока за "невинен", ваксината е толкова важна?
Според Вас, Пневмокок-а е невинен, "нормална флора", но пък незнайно защо, ваксината е точно срещу него.
Нещата са прости.
Интерпретацията на "нормалната флора" е в тясна зависимост от патогенността на МО, за когото говорим.
Едно е зъбна флора, тук там даваща патология ( пък макар и тежка), друго- редица особено опасни и важни патогени като Хемофилус, Мораксела, Пневмокок, Стр.Вириданс.
Що се отнася до последните, те може тук и там да се откриват като нормална флора, но:
* това изобщо не изяснява, дали хоста е постоянен носител, или случаен такъв, хванат случайно с посявка. Моля, посочете дори и едно изследване на кохорта, при която в последователни, повтарящи се посявки, е установено постоянно носителство на Пневмокок. Без вариации тип " месец има, два няма, после пак месец има".
* хоста може да е носител, но после да престане да бъде такъв. Хванат в етапа на носителство, едва ли можем да обобщим че, видите ли - това е нормална флора.
* децата, поради особеностите на своят имунитет до определена възраст ( например много лошо отговарят на определен тип патогени срещу чиито капсулни антигени не могат да реагират) са "имунодефицитни" "имунонеадекватни". Което обаче е СТРАШНО индивидуално.
Момчетата понякога са ИгГ дефицитни свързано с X хромозмата. Тук спадат вариантите:
X-linked chronic granulomatous disease и Wiskott-Aldrich syndrome
X-linked тежък комбиниран имунодефицит,
X-linked агамаглобулинемия,
X-linked immunodeficiency with hyper-IgM
X-linked лимфопролиферативен синдром
Именно затова, например, много от момчетата са извънредно чувстителни на инвазивни инфекции ДО ОПРЕДЕЛЕНА възраст ( обикновено-4-5-6) . Моля- говорим за 10-ина патогена - Хемофилус, Стрептококи, Стафилококи, Мораксела, нетипизируеми щамове Хемофилус. А НЕ ИЗОБЩО!
НЕ говорим за това, че децата нямат нормална флора, в която може, И попадат, пневмококи.
Говорим за това, при НАЛИЧЕН клиничен проблем, как да интерпретираме посявките, как те се "вързват" с цялата картина и как това НИ помага да си решим клиничните проблеми.
Едно е дете със случайно изолирани 2-3 колонии пневмокок, СЪВСЕМ ДРУГО е дете с 6-7 отита за 1-2 месеца, и изолиран МАСИВНО от нос Стр. Вириданс.
Посявките са помощно средство за решаване на клинични проблеми.
Те не са самоцел.
От практиката
* дете със 6 отита за месец и половина. Сложено на профилактика с Бисептол, и на Сингюлер ( в Гърция тези неща ги обичат). Първото, което аз направих, в рамките на уточняване, бе посявки- от нос се изолира МАСОВО Стр.Вириданс. Според Вас, поради факта че това е "нормална флора", това "не се взема пред вид". Да, аме не... . Ако смятате че ще овладеете един рецидивиращ отит у дете с масова колонизация с Вириданс, мисля сте много извън темата. Двойна АБ комбинация бе предписана в случая, по Аб, и след около месец детето спря да прави отити. Според Вас, посявките са без значение. На практика обаче- са.
* дете с т-ра, и типичен обрив за скарлатина. Стреп-тест и посявка- Стр.Пиогенес.Дг- скарлатина. В Гърция скарлатината я имат за хрема- изобщо не и обръщат внимание. Затова си я имаме от Септември до Юни.
Според Вас посявки и стреп -тест на контактните НЕ са нужни. Добре. След две седмици, детето повтаря скарлатината със същия обрив. "Не може", ще кажете. Да, само дето в Медицината нещата не винаги са "по учебник". От посявките на всички контактни ( вече направени) - братче със Стрептокок, баба и дядо-също. След като всички се лекуват- никой не "повтори" за следващите 4-5 месеца. Ще питате, защо братчето 2-3 седмици няма симптоми? защото ограничава колонизацията само поради особености на имунитета си, но не ирадикира щама. Затова пък "сее" инфекцията наблизо и надалеч.