0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #700 -: Юни 30, 2012, 13:11:31 pm »
... на която е изписано на самите шишета, че е пригодена за разреждане на АМ и за бебета...
Разбирам.

*
« Отговор #701 -: Юни 30, 2012, 13:16:15 pm »
мишле, добре, че бебето ти вярва на световните препоръки и си избира какво да пие  :). а ако става въпрос нас как са ни гледали, ще ти кажа за себе си - с кисело мляко от втория месец. като че нищо ми няма, но не бих направила същото с детето си.
« Отговор #702 -: Юни 30, 2012, 14:11:50 pm »
Добре, че бебето ми няма майка, която да чете световни препоръки, Ели....
Какво си избира и какво не, дадох като пример, че прави разлика. Като е жадно избира да пие вода!! Като не е- не желае вода.
И аз спирам тази дискусия, защото вече започва да  прилича на махленски спор.
Всеки има глава на раменете си и САМ преценява какво да прави с детето си. Не случайно и на Теди и написах с големи букви, че ТЯ ще реши какво да дава на детето си.

*
« Отговор #703 -: Юни 30, 2012, 14:18:53 pm »
да, всеки сам си решава, не разбирам какво против имаш даването на информация, която е подкрепена с медицински изследвания, която освен това е подкрепена с хилядолетия история, а не просто с логиката еми нали и то е човек, дай му водичка, за да махнеш нощните хранения? но затова сме тук, за да обменяме възможно най-много информация.
*
« Отговор #704 -: Юни 30, 2012, 15:08:10 pm »
Аз не знаех, че даването на много вода може да е вредно. :? И какво количество се смята за такова. Предполагам, че се отнася само за малки бебета, защото ние пием доста вода през деня.
А в ситуация, когато бебето е изцяло на АМ, как му се утолява жаждата, пак ли с АМ? Няма ли да му стане множко?? Интересно ми е защото то си е по-засищащо, и за разлика от кърмене на поискване, с което казвате,че не може се прехрани детето, с АМ-то не знам как ще стане работата.

« Отговор #705 -: Юни 30, 2012, 16:01:43 pm »
да, всеки сам си решава, не разбирам какво против имаш даването на информация, която е подкрепена с медицински изследвания, която освен това е подкрепена с хилядолетия история, а не просто с логиката еми нали и то е човек, дай му водичка, за да махнеш нощните хранения? но затова сме тук, за да обменяме възможно най-много информация.
Ох, чак хилядолетия история....поспри се малко.
Хилядолетната история сочи гледане на детето с водичка и каквото майката сметне за добре. Нали не мислиш, че метода за гледане на деца води началото си от създаването на СЗО? Хората съществуват и са се хранили още преди да е имало АМ, педиатри, консултанти и организации.
Елена, не съм оставала до сега с впечатлението да си от форумните писачи, дето им е спорт да спорят и които държат на всяка цена да наложат мнението си. Учудвам се, че толкова държиш твоята дума да е последна и сякаш искаш всички да сме съгласни с твоя начин и метод на кърмене. Ако съм се заблудила, извинявай, но така ми звучиш.

Какви изследвания, каква история....?!
Пък каква ми е логиката, ако обичаш не се опитвай да квалифицираш. Аз не анализирам твоето мислене като майка.
 Освен това четеш през ред- къде видя да казвам, че съм ЗА махането на нощното хранене за сметка на водичката?!

*
« Отговор #706 -: Юни 30, 2012, 17:46:24 pm »
да, всеки сам си решава, не разбирам какво против имаш даването на информация, която е подкрепена с медицински изследвания, която освен това е подкрепена с хилядолетия история
Елена наистина това е абсурдно. Аз съм статистик по професия и някои от статистическите ми проучвания именно се публикуват от организациите за които говориш. Всяка година различните организации публикуват пакет с необработена дата ( статистика) която включва страшно много индикатори, включително медицински. И като ми кажат че трябва да се направи някакво проучване, което включва развиващи се държави (като България) ми става зле, защото рядко има данни от преди 1980та година. За развитите страни пълен пакет не можеш да видиш също от преди 1960та година  :wink:

А аз не казвам, че трябва да правиш така както са правили майките ни, просто исках да отбележа иринично, че много неща които на времето са се смятали за правилни сега се смятат за неправилни и че тази тенденция ще продължава и в бъдеще със сигурност  :D
« Последна редакция: Юни 30, 2012, 19:14:15 pm от Krisi88 »

*
« Отговор #707 -: Юни 30, 2012, 23:13:15 pm »
Теди слинга с халки се вързва много лесно дори с една ръка успявам и съжалявам, че го купих късно, но още е в употреба.
За водата и моето дете знае кога е вода и кога "манджа" в шишето и през нощта като ми се буди през половин час съм предлагала и вода, но започват едни сигнални писъци, та си го кърмя и има мир  :) В началото като предлагах вода я отказваше така категорично все едно е отрова  :D а сега и супата и попарата все с вода ги разрежда, но не изпива препоръчителните количества.
Четох че бебетата около 1г трябма да изпиват по 300мл вода дневно  8O при нас рекорда е 150, но кърменето вероятно допълва другите.
Всеки педиатър си работи по свой тертип. На нашия като му казах, че на бебе му е хлътнала фонтанелата ми каза, че просто така си му е главата и да не се шашкам и наистина онзи ден като го подстригах пак забелязах вдлъбнатина, а нито са използвани инструменти при раждането, нито някой от семейството е така.
*
« Отговор #708 -: Юни 30, 2012, 23:24:30 pm »
мишле, опитах се да ти кажа, че всъщност даването на вода е сравнително "модерна" практика. до съвсем скоро (200 години плюс-минус) водата въобще не е била сигурна, дори възрастните не са пили много-много вода. от хилядолетия хората са хранели и поили децата си с кърма. това ми е тезата. затова смятам, че връщането към тези добре забравени практики е смислено, защото хората така са оцелявали доста време, защото пък модерните изследвания потвърждават, че това е и най-добрият начин за отглеждане на детето - вече знаем как се произвежда кърмата, какво съдържа (макар все още да не са установили целият й състав), че се променя според нуждите на детето, че приоритизира по-малкото бебе, ако майката кърми две и тн. реагирах, защото смятам, че е важно да се разпространява надеждна информация, което не винаги е "аз пък с моето дете така правя". казваш, майката да вземе решение, ок, но въз основа на какво? идеята, че като ядеш зеле даваш колики на детето? или знанието, че това няма значение, защото....
глупостта "да му почива коремчето" или разбирането, че от физиологична гледна точка празният корем не почива и знанието, че кърмата се разгражда за 1.5-2 часа

абсолютно съм съгласна, че сме големи хора и взимаме сами решения, само че смятам, че е важно да имаме достъп до коректна информация. понеже започна с подмятането за "промитите мозъци", на което аз не реагирах веднага, надявайки се да не влизаме в поредната безсмислица, но това продължи въпреки, че от няколко източника се донесе информация защо практиката за даване на вода преди 6тия месец и захранването (че и след това, ако бебето е кърмено) не е добра.
та не става въпрос за моето мнение да е последно или най-меродавно, но не мисля, че каквото и да кажа ще има някакво значение за теб.

криси, напълно съм съгласна, че препоръките често са въпрос на мода, та затова говорех и за традиционните методи на хранене, тези които все още се практикуват доста успешно в култури, в които не са чували за джина форт или педиатрия.

иванита, доколкото зная, ако детето се храни с ам на поискване не е необходимо да се дава вода, освен ако детето не изпива значително повече от препоръчваното количество за възрастта. мисля, че при големи жеги може да се дава вода ето ти един линк
http://www.babycentre.co.uk/baby/formula/extrawaterexpert/
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #709 -: Юли 01, 2012, 06:41:35 am »
Елена наистина това е абсурдно. Аз съм статистик по професия и някои от статистическите ми проучвания именно се публикуват от организациите за които говориш. Всяка година различните организации публикуват пакет с необработена дата ( статистика) която включва страшно много индикатори, включително медицински. И като ми кажат че трябва да се направи някакво проучване, което включва развиващи се държави (като България) ми става зле, защото рядко има данни от преди 1980та година. За развитите страни пълен пакет не можеш да видиш също от преди 1960та година  :wink
Криси според тяб не може ли да се публикуват данни за токсичността на дадено нещо, без да сме го пробвали в цял свят и от 30 години?Говорехме за вода и какво прави препиването с вода при малките бебета.  За какво са ти такъв тип данни, за които говориш, за да се направи подобна препоръка от СЗО? Не става дума за какво се е считало за  правилно и неправилно от миналото и сега.  Става дума за солидна база с медицинска информация, че това става с децата. Това не е като киселото мляко, което препоръчват да не се дава, на базата на някакви евентуални предполагаеми последствия( и това, че АМ е по-пълноценно) които никой до сега не е видял или за алергените и захранването - същата история, не базирано на нищо солидно. Това е съвсем различно ,базирано на конкретни случаи от медицнската практика, за които се знае точно какво го е причинило, не преполагаеми такива.

Мишле, ти може принципно са си срещу СЗО или който там си искаш, но всяка година през лятото спешните отделения имат случаи на бебета с припадъци от прекаляване с вода. И на лекарите ли не вярваш?

Иванита, Андреа е на АМ и не пие вода. Не е на поискване, а на режим - яде през 4 часа. На всяко хранене има АМ и така си поема течностите.  Не виждам причина да не си утолява жаждата с АМ. Тя вече е голяма и може да пие вода, но просто не обича и не я натискам все още. След годинка ще почна да давам по повече, защото ще разредя  млякото да е 2 пъти на ден и през останалото време трябва да пие нещо.

Елена, въпреки че съм против това въобще да не се учи детео да спи през нощта, съм напълно съгласна , че почиването на стомаха е пълна глупост.

м-и, може на някой да му е хлътнала главата без да знаеш :-). На Ивана и е плоска отгоре и един ден като го коментирах и се чудех дали е нормално и мъжът ми каза, че неговата била така. Пък аз за близо 14 години брак не съм и разбрала, понеже му е под косата и не се вижда. Те обаче при дехидрация не говорят за хлътнали кости, а само фонтанелата т.е. само мекото да е навътре. По интернета има снимки как изглежда.

*
« Отговор #710 -: Юли 01, 2012, 09:05:04 am »
Елена наистина това е абсурдно. Аз съм статистик по професия и някои от статистическите ми проучвания именно се публикуват от организациите за които говориш. Всяка година различните организации публикуват пакет с необработена дата ( статистика) която включва страшно много индикатори, включително медицински. И като ми кажат че трябва да се направи някакво проучване, което включва развиващи се държави (като България) ми става зле, защото рядко има данни от преди 1980та година. За развитите страни пълен пакет не можеш да видиш също от преди 1960та година  :wink
Криси според тяб не може ли да се публикуват данни за токсичността на дадено нещо, без да сме го пробвали в цял свят и от 30 години?Говорехме за вода и какво прави препиването с вода при малките бебета.  За какво са ти такъв тип данни, за които говориш, за да се направи подобна препоръка от СЗО? Не става дума за какво се е считало за  правилно и неправилно от миналото и сега.  Става дума за солидна база с медицинска информация, че това става с децата. Това не е като киселото мляко, което препоръчват да не се дава, на базата на някакви евентуални предполагаеми последствия( и това, че АМ е по-пълноценно) които никой до сега не е видял или за алергените и захранването - същата история, не базирано на нищо солидно. Това е съвсем различно ,базирано на конкретни случаи от медицнската практика, за които се знае точно какво го е причинило, не преполагаеми .
Боби ти май четеш през редовете. Аз просто исках да обясня че теории базирани на хилядолетни обзервации няма. Няма как да има. Лекции по статистика не ми се пишат, наистина. Както и на никой няма да му се занимава да ги чете. Дали може за 30 години зависи от интервала на обзервациите и как са сумирани. Ако датата е групирана като годишна (т.е 25 случая през 1989, 37 случая през 1990) не, няма да е достатъчно, защото с 30 обзервации статистически няма да можеш да подкрепиш теорията си.Наистина не ми се иска да пишем неща които не са по темата. А данни са ти нужни, защото в съвременната наука всеки базира теориите си на емпирични доказателства. Аз не споря, че те не са го доказали или че няма достатъчно дата по въпроса, пак повтарям, аз исках да кажа че няма как тези проучвания да са обосновани на хилядолетни обзервации, особенно пък за даването на вода до 6 месечна възраст. Нищо повече. Хората че са го доказали, са го доказали, иначе нямаше да е общоприето в съвремената медицина. Вече дали аз давам или не давам си е моя работа.

Нямаш си представа колко много теории има които навремето емпирично са били доказани, а после като е събрана повече имформация са били отречени. Ще ти дам пример от моята сфера. Когато икономиките са станали отворени към чуждестранни инвестиции са се изписали сумати доклади които доказват как преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) стимулират икономическото развитието на развивашите се държави. Е, 15 години по-късно, когато са се събрали много повече обзервации, доказват как in the long run ПЧИ всъщност повече вредят на развиващите се икономики отколкото да помагат поради ред причини. Не можеш ли да приемеш, че след 50 години когато се събере още повече информация може да докажат, че недаването на вода всъщност повече е вредяло? И пак повтарям, аз не твърдя че ще стане така или че трябва да се дава вода, а просто че не трябва да се подхожда толкова крайно към подобни теории.
« Последна редакция: Юли 01, 2012, 09:15:12 am от Krisi88 »

« Отговор #711 -: Юли 01, 2012, 10:04:34 am »
Боби, всяко лято по 3-4 случая за болница Хопкинс да ти кажа ли не ми звучи като да има световен проблем. Не разбрах според теб, а и според статията, която даде какво означава "too much water". Както и да е.... ти самата ми каза, че моите 30 мл не са нищо, и аз така мисля. Дани вчера е изпил 10 мл.

Елена, разбрах какво имаш предвид. Въпреки, че не сме на едно мнение, не означава, че не мога да разбера гледната ти точка. Дали мнението ти е важно за мен... до сега винаги съм чела с интерес това, което пишеш. Подразних се като каза "добре че твоето дете..." едва ли не добре че то знае какво да прави, че иначе майка му да го е затрила до сега.
Пък дали съм против източниците- разбира се, че не. Ако не друго тук поне сме се събрали майки, които основно четат по цял ден, вместо да спят, и правят изводи. Но това е форум - всеки може да си каже мнението, личния си опит. Ако беше библиотека, в която само източниците да са меродавни, щяхме да си мълчим и нямаше да споделяме. А и това каква информация разпространявам.... все пак не се опитвам да кажа, че е добре да храним дете на 2 месеца с кисело мляко. Тогава можеш да ме укориш какво "разпространявам". Тук става дума за нещо, което половината майки сигурно във форума правят, но четейки тази дискусия сигурно 20% ще посмеят да се обадят и да кажат "Да, аз също давам вода", но го правят, сигурна съм.. ;)

Та така.. мир да има. Не съм искала да обидя някого, нито да убеждавам някого в правотата на действията си.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #712 -: Юли 01, 2012, 13:44:58 pm »
Криси,мисълта ми е, че горното е медицински факт -подуване на клетките на централната нервна система след препиване с вода при дехидрация. Не ми е необходина статистичека информация колко случая на отровени от арсеник има годишно, за да знам, че арсеника  е отровен, нали? Същото е и тук. Лекарства например се спират на базата на 2-3 случая. Та говорим за различни неща. А за теориите и хилядолетията - разбира се, че няма такова нещо. Напълно съм съгласна. Тук обаче въобще не става дума за теория ( като за алергиите, която ти дадох пример).

Мишле, няма световен проблем, кой е казал, че има. Ако не смяташ, че е необходимо да се предупреждава за него, не мисля, че си права. Аз самата казах, че смятам, че малко вода няма да навреди, но смятам, че трябва да се преупреждават майките, да не си мислят, че щом е вода значи е безвредно и може да пие колкото му се иска. Наистина твоите 30мл са нищо.  Иначе аз съм „за“ да се дава по съвсем мъничко след първия-втория месец, че да и свикне с вкуса, не защото им трябва или нещо подобно.  А после като пораснат като не си давал и е малко по-трудно да ги свикнеш. При всяко положение нищо не губят като не пият и нищо не печелят като ги изпият тези 30 мл.

*
« Отговор #713 -: Юли 01, 2012, 15:29:27 pm »
Момичета от сутринта съм парцал  :( Повръщане и разстройство. Имам Деган и Лопедиум, но не съм пила, че пише, че преминават в кърмата. Сутринта опитах да изпия един Линекс, но го върнах, преди час пих един и се надявам да свърши работа. Пих и около 100мл сок от дренки, а сега се опитвам да изям един картоф. Надявам се да се оправя, защото никой от хората идвали в къщи няма проблеми, а ние не сме излизали, но има ли нещо, което мога да пия? Дори и друго не от изброените.
*
« Отговор #714 -: Юли 01, 2012, 15:50:05 pm »
само не мислете, че сятам, че статистиката е дисциплина с хилядолетна история  :). не но освен нея има и едни други източници на информация, които ни казват как са се гледали децата и продължават да се гледат в общности, дето няма форуми и тн., има клинични наблюдения - точно по този начин знаем, че "кенгуро грижата" дава по-добри резултати от гледането в кувиоз, че на недохранени деца се дава кърма, не ам, вода или твърда храна.

смятам, че е важно да се говори, защото от даването на вода, до даването на подсладени чайчета и сокчета крачката не е голяма, а не са много хората, които ще се "опънат" на педиатъра си, защото в края на крайщат се предполага той да е учил и да знае.
вярно е, че децата оцеляват от всякакви техники на отглеждане, но е вярно също така, че си говорим за това как детето плаче без видима причина, намалява кърма, не иска да суче и др., кому е нужно това, та затова се паля, не че ми е важно да ми е последна думата.

м-и дори да преминават в кърмата, едва ли е голям проблем да изпиеш един-два. погледна ли в страницата на НАПК със списъка с лекарства? дано се оправиш бързо, че е ужасно
*
« Отговор #715 -: Юли 01, 2012, 17:05:28 pm »
Боби примерът ти с арсеник и сравнението му с даване на вода на бебе не е удачно. Имам какво още да кажа, но се спирам. Не е нужно да си натрапваме мнението една на друга и само да спамиме хубавата темичка  :wink: 
Приятен ден от мен на всички  8)

*
« Отговор #716 -: Юли 01, 2012, 17:42:48 pm »
Момичета от сутринта съм парцал  :( Повръщане и разстройство. Имам Деган и Лопедиум, но не съм пила, че пише, че преминават в кърмата. Сутринта опитах да изпия един Линекс, но го върнах, преди час пих един и се надявам да свърши работа. Пих и около 100мл сок от дренки, а сега се опитвам да изям един картоф. Надявам се да се оправя, защото никой от хората идвали в къщи няма проблеми, а ние не сме излизали, но има ли нещо, което мога да пия? Дори и друго не от изброените.
М-и, защо не отидеш на лекар, вместо да се самолекуваш? Дори да е някакъв вирус, все пак лекарят ще ти предпише нещо, което е безопасно да вземаш.
Хубаво е да опиташ да пиеш по малко течности, за да не се обезводниш (но това сигурно го знаеш).

*
« Отговор #717 -: Юли 01, 2012, 18:26:21 pm »
М-и, защо не отидеш на лекар, вместо да се самолекуваш? Дори да е някакъв вирус, все пак лекарят ще ти предпише нещо, което е безопасно да вземаш.
Хубаво е да опиташ да пиеш по малко течности, за да не се обезводниш (но това сигурно го знаеш).
Мисля си дали не е от слънцето, че само аз съм така, а с дребния играхме на площадката.
Моят лекар ще е тук утре, а в спешното няма да се съобразят с кърменето или още по-лошо страх ме е да не ми кажат, че не пречи, а да не е така. Та ще ходя утре за днес има ефект домашното лечение, отпаднало ми е, но само ми къркори.
 Елена няма да им повярвам, че не отразява, пише доста неприятни неща, в сайта на НАПК четох, но списък не намерих.
*
« Отговор #718 -: Юли 01, 2012, 18:42:57 pm »
Тук има списък от позволените от АПА лекарства (виж тези за диария).
http://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/meds/aap-approved-meds/

Лоперамид е генеричното име на основните лекарства против диария (доколкото се вижда от листовката http://www.mydr.com.au/cmis/ReducedPDFs/CMR08669.pdf, такъв е и Лопедиум-а). От позволените лекарства (според приложения списък) бисмут салицилатът е активната съставка, която не се препоръчва да се взема по-дълго, но тя отсъства от състава на Лопедиума.

Но ако се чувстваш по-добре, изчакай и се консултирай с лекаря си :)
« Последна редакция: Юли 01, 2012, 18:49:08 pm от vaci »

« Отговор #719 -: Юли 01, 2012, 18:45:00 pm »
м-и, в сайта на НАПК има възможност за консултация с фармацевт. Много е мила жената, пиши й, ще те посъветва кои лекарства са съвместими с кърменето и кои не.
Аз като имам разстройство примерно в една чаша вода капвам 2-3 капки йод, изпивам я и приключвам със случая. От лекар го знам това много отдавна. Никаква представа нямам обаче с кърменето до колко е съвместим йода. Ако й пишеш, можеш и затова да я питаш.