мишле, опитах се да ти кажа, че всъщност даването на вода е сравнително "модерна" практика. до съвсем скоро (200 години плюс-минус) водата въобще не е била сигурна, дори възрастните не са пили много-много вода. от хилядолетия хората са хранели и поили децата си с кърма. това ми е тезата. затова смятам, че връщането към тези добре забравени практики е смислено, защото хората така са оцелявали доста време, защото пък модерните изследвания потвърждават, че това е и най-добрият начин за отглеждане на детето - вече знаем как се произвежда кърмата, какво съдържа (макар все още да не са установили целият й състав), че се променя според нуждите на детето, че приоритизира по-малкото бебе, ако майката кърми две и тн. реагирах, защото смятам, че е важно да се разпространява надеждна информация, което не винаги е "аз пък с моето дете така правя". казваш, майката да вземе решение, ок, но въз основа на какво? идеята, че като ядеш зеле даваш колики на детето? или знанието, че това няма значение, защото....
глупостта "да му почива коремчето" или разбирането, че от физиологична гледна точка празният корем не почива и знанието, че кърмата се разгражда за 1.5-2 часа
абсолютно съм съгласна, че сме големи хора и взимаме сами решения, само че смятам, че е важно да имаме достъп до коректна информация. понеже започна с подмятането за "промитите мозъци", на което аз не реагирах веднага, надявайки се да не влизаме в поредната безсмислица, но това продължи въпреки, че от няколко източника се донесе информация защо практиката за даване на вода преди 6тия месец и захранването (че и след това, ако бебето е кърмено) не е добра.
та не става въпрос за моето мнение да е последно или най-меродавно, но не мисля, че каквото и да кажа ще има някакво значение за теб.
криси, напълно съм съгласна, че препоръките често са въпрос на мода, та затова говорех и за традиционните методи на хранене, тези които все още се практикуват доста успешно в култури, в които не са чували за джина форт или педиатрия.
иванита, доколкото зная, ако детето се храни с ам на поискване не е необходимо да се дава вода, освен ако детето не изпива значително повече от препоръчваното количество за възрастта. мисля, че при големи жеги може да се дава вода ето ти един линк
http://www.babycentre.co.uk/baby/formula/extrawaterexpert/