0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #580 -: Юни 10, 2012, 13:18:44 pm »
боби, не знам какви са ти представите за кърмене на поискване, какво значи "никакъв режим". има режим, но той е изработен от бебето и отразява неговите нужди, а не желанията на майка му. разбира се, че има разлика, между двата начина на хранене, най-малкото бебето/детето показва кога е гладно, а не яде "под час". другата разлика е, че те решават колко да ядат. естествено е, че освен, че има знаци (описаните от мишле, по-късно дъщеря ми, например, започна да издава определени звуци, когато е гладна, сега си казва маммам) има и известна предвидимост - освен ако няма някакъв проблем - болест, зъби или нещо - си знаеш че на еди колко си време детето е гладно - това време варира според това, коя част от денят е и естествено възрастта на детето. и да, напълно си права, че е въпрос на стил на родителстване. тъй като това е тема за кърменето и понеже, храненето на поискване е особено важно при кърменето (така най-добре се стимулира и поддържа лактацията, до голяма степен се намалява риска от мастити и запушени канали) го пишем тук. да не говорим, че храненето на бебетата и децата има много повече смисли от поемането на храна и физическото оцеляване. както и за възрастните храненето е въпрос на комуникация, затова и толкоз дебати по темата се водят.

elle, особено за кърмените деца няма как "изкуствено" да им дадеш да ядат ако не са гладни/жадни. дори когато плаче и суче за успокоение ади буквално суква два-три пъти, това не е ядене, тоест не можеш да създадеш навик за междинно ядене, ако детето няма потребност от това. нека не забравяме, че особено първите шест месеца, децата "ядат" и когато са жадни, хайде вие изкарайте три часа без нищо да слагате в устата си, да видим как ще ви е :wink: не знам какъв е моделът на д-р бърди, но и за детето и за майката (особено ако кърми) е по-добре да се храни на поискване.

ето една интересна статия, различна от родителските уеб сайтове
http://www.guardian.co.uk/society/2012/mar/17/babies-fed-demand-better-school

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #581 -: Юни 10, 2012, 15:29:17 pm »

С времето се създава някакъв режим, плюс минус половин час...

Това се припокрива на 100% с моите разбирания. Въпросът ми за разпознаването на глада беше по- скоро риторичен. А писах "хранене", а не "кърмене", защото познавам бебета на 10-11 м, които отдавна не са на кърма, и които се хранят през час. Значи не е до "кърмено" бебе...
*
« Отговор #582 -: Юни 10, 2012, 22:35:15 pm »
не само кърмените деца могат да бъдат хранени когато те са гладни, има деца на ам, които се хранят така. на 10-11 месеца все още основната храна на бебето е млякото, независимо под каква форма. аз пък познавам деца на много стриктен режим, които "похапват" през час. това също не е на поискване, защото детето не показва, че е гладно или жадно, а майка му решава, че след разходката или спането през деня е време за, да кажем, стафидки.
« Отговор #583 -: Юни 10, 2012, 23:13:24 pm »
И Бузана е на поискване,обаче ела,Боби, да видиш какъв режим ми е спретнала!Понякога ми се случва да се събудя няколко минути преди нея.Просто не трябва часовник :D.
Какво да се прави като съм на разположение на шефката? :D :D :D
« Последна редакция: Юни 10, 2012, 23:20:25 pm от kisela_2000 »

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #584 -: Юни 11, 2012, 05:32:29 am »
Елена, както искаш я храни.  Което ме дразни е, че твърдиш, че някакси е вредно това, че моето дете е научено да яде само през деня и да огладнява в определени часове. Ми не е вредно това, съжалявам. Няма нито една едничка вреда, която а произхожда от това. Но пък вреди от некрекъснато хранене при по-големи деца има.

*
« Отговор #585 -: Юни 11, 2012, 12:45:41 pm »
всъщност разговорът тръгна от обратното ти твърдение - че е вредно да се храни на поискване и създавало лоши навици. с чисто сърце мога да твърдя, че кърменето на режим, създаден изкуствено от майката и педиатъра е вредно (най-малкото за лактацията), а цитирах и едно изследване, на което скоро попаднах, което казва, че е по-добре да се храни на поискване дори и с ам. и понеже това е тема за кърмене няма да спра да казвам, че е по-добре хората да си кърмят на поискване. иначе, да който както иска да си храни детето. ако искаш можеш да напишеш какви "вреди" има храненето когато огладнееш като станеш голям, ще ми е интересно.

кисела е абсолютно права - често са по-точни и от часовник, даже веднъж й се бях ядосала на моята, че тя ме е сложила на режим,  :) :)
« Отговор #586 -: Юни 11, 2012, 13:27:41 pm »
Айде пак спорове, ама на някой да не му е хоби това? Тази тема е за кърменето, тук 90% от потребителите които влизат, са или бъдещи майки или току що родили с проблем при кърменето, не мисля, че е полезно на някои от тях да четат постоянни заяждания и афиширания от рода "аз съм най права". Преди и аз се връзвах, но вече ми писна, има простички правила за кърменето които трябва да се спазват и в 90% от случаите помагат. Едно от тях е кърменето на поискване, ако някой иска да разсъждава върху храненето на поискване в по късна възраст има тема за храненето.

И за пореден път пиша, че кърменето е по желание, никой никого не кара да кърми, има богат избор от АМ, оставете поне тази тема на хората с желание за кърмене, а не им го убивайте и тук, стигат мнозинството от акушерки и педиатри!

0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
« Отговор #587 -: Юни 11, 2012, 20:22:35 pm »
с чисто сърце мога да твърдя, че кърменето на режим, създаден изкуствено от майката и педиатъра е вредно (най-малкото за лактацията)
Как по точно е вредно?

и понеже това е тема за кърмене няма да спра да казвам, че е по-добре хората да си кърмят на поискване.
именно защото е тема за кърмене е редно да се приемат, а не заклеймяват, различни режими - дали на поискване или на час - всяка майка която кърми е свободна да прави своя избор.

за мен лично е трудно да се нагодя към кърмене на поискване поради простата причина, че за мен си остават неясни "знаците" които моето дете дава. И преди съм споменавала - ако чакам Емма да "поиска", може и часове да минат - говоря 5-6 часа. Е как тогава ще ми стимулира лактацията, ако яде толкова нарядко?

Това не са спорове - а дискусия - все пак затова е темата - да споделяме мнения.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #588 -: Юни 11, 2012, 20:25:16 pm »
всъщност разговорът тръгна от обратното ти твърдение - че е вредно да се храни на поискване и създавало лоши навици.
Хм, това не съм разбрала, че съм го казала :-).   Дори изрично казах, че не мисля че едното или другото е по-полезно или вредно. Ти си тази, кояот говори за някакви (неизвестни за мен)вреди за бебето. Казах за навиците при по-големи деца и за родители, които после се оплакват по форумите, не че за децата е вредно, как пък го разбра така.
Тръгна от там, че се възхити, че някой решил да запази нощните кърмения, а аз казах(и  изрично вметнах да не ме разпънете на кръст, ама на ето че пак стана) че щом не те притеснява ок, ама чак пък да е хубаво не виждам какво му е хубавото на тази възраст. 

Сперанца, нещо не си разбрала. Въобще не говорим за лактацията в началото, а за кърмене на деца над годинка и за вреди, които според някио от вас било имало за бебето, ако се храни по режим. На лактацията, ако си я продължила до тогава, няма нищо да и стане, ако кърмиш всеки 4 часа, вместо всеки половин час. Не го извъртай все едно уча хората как да не могат да продължат да кърмят. И не аз, а вие сте тези, кооито смятате, че имате абсолютно право  и всичко различно от вашите разбирания не било хубаво. Аз никъде не съм казала подобно нещо, а няколко пъти казах обратното, но няма кой да чете.
« Последна редакция: Юни 11, 2012, 20:30:42 pm от Bobbie »

*
« Отговор #589 -: Юни 11, 2012, 20:34:12 pm »
Пиша не толкова за съвет, колкото заради нужда от окуражаване. :(

Синът ми отказва да пие кърма от бутилка. Отказа рязко, в рамките на един ден - сутринта изпи 180 милилитра, а следобеда не пожела, и така вече почти седмица. Иначе суче ефективно и лакомо от гърда, търси ме дори по-често, когато съм у дома, и нощните кърмения вече са две вместо едно. (Отказва всякакво друго утешение през нощта и престава да плаче само ако го накърмя.)

Не се тревожа, че ще заслабне, защото вече яде плодове и зеленчуци, и суче достатъчно през останалото време, но ме притеснява отказът от бутилка. Така си приема млякото вече пет месеца в дните, когато не работя от къщи. Не разбирам какво се промени? Да се надявам ли, че вечната мантра за зъбите е причината и при него, и ще отшуми? В момента пробиват горните резци едновременно. Дали се успокоява при кърмене и бутилката го дразни?
« Последна редакция: Юни 11, 2012, 20:35:49 pm от цигу »
*
« Отговор #590 -: Юни 11, 2012, 22:22:28 pm »
цигу, със сигурност се успокоява при кърмене, има ли нещо друго, което да се променило напоследък освен зъбите, ти кога тръгна да работиш извън къщи? доколкото зная е често срещано децата да отказват храна и мляко през деня и да си наваксват през нощта, в този смисъл, споко. а дали си опитвала да му даваш кърма в чаша? може така да приеме?

васи, напълно съм съгласна, че всяка майка прави избор, просто смятам, че е добре той да е информиран. много често сме говорили защо е по-добре да се кърми на поискване, писах и по-горе -
съставът на млякото варира според времето на денонощието и нуждите на детето (не само първите седмици, но и следващите години).
доказано е, че децата кърмени на поискване наддават по-добре, тези, които биват оставани да сучат докато те си преценят, а не под часовник получават повече мляко богато на мазниин,
вечер, когато децата обикновено сучат повече млякото е много по-богато на мазнини, макар и да е по-малко като количество. ето защо е добре да не се спират нощните хранения от майката, а ако и докато детето реши да ги спре.
детето се научава, че може да комуникира нуждите си и има майка, която го слуша и опитва да го разбира, научава се също да разпознава кога е гладно и колко иска да яде, а не да яде когато и колкото му дадат.
от друга страна това е естественият начин да се поддържа и регулира лактацията на майката, по-малък е рискът от запушени канали и мастити
постнах линк към изследване на 10 000 деца, сравняващо храненето с ам и кърма на поискване и на режим и показващо, че храненето на поискване има редица преимущества.

можеш да погледнеш в kellymom,com за повече информация, за да не кажете, че повтарям едно и също.

що се отнася до това, че децата правят големи паузи, да така, ади като се роди правеше паузи от 4 часа, които хвърляха мед персонал в ужас, но ако прочетеш внимателно ще видиш, че препоръката дори за новородени е 8 хранения на 24 часа, а не хранене на 3 часа. пак да повторим кърмата се разгражда за 1.5 - 2 часа.

ако някой след като знае тази информация реши, че за нея и за нейното бебе е по-добре да са на режим, това си е техен избор, но нека има налична информация, защото мнозинството педиатри и родители знаят, че бебе се храни на 3 часа и толкова. ясно е, че има майки, които не могат да не са на режим, има такива като мен, за които това е немислимо и аз съм много облекчена от информацията, която подкрепя усещането ми, че бебето само може да прецени кога е гладно и кога му се спи. 
« Отговор #591 -: Юни 11, 2012, 22:48:53 pm »
Здравейте мами, бих искала да за сепиша тук и да споделя моя проблем с надеждата, че някоя от вас го е имала или може да даде съвет по някакъв начин.
Родих със секцио по спешност (пъпната връв се беше увила 2пъи около вратлето) на 05.06. и кърмата ми дойде на 4ти ден- до тогава бяхме на АМ и шише, но съм слагала бебето да гърда преди всяко хранене. От самото начало обаче, бебето суче само по 10-15мин и заспива и не мога да го размердам да яде пак, или успявам, но въпреки, че гърдата е в устата му той не я затваря да суче, а реве. Ако успея да го излажа - пак се повтаря същото. Изцеждам се след всяко хранене и след като той заспи и се събуди след 10-20мин с рев и силно гладен - дохранвам с изцеденото, след което той заспива без проблем. Искам да кажа, че гърдите ми са доста големи - чашка Е съм, а зърната ми са доста малки. Преди да дам да суче се "дърпам" малко с помпата, за да изкочат, но когато той започне да суче и не дърпа много силно зърното хлътва пак. Мисля, че в това е проблема. Освен това когато дам шишето. той дърпа с доста сила, а когато дам гърдата смея да твърдя, че не ме "дърпа" много силно - боли ме повече от помпата честно казано. Та ако някой знае чалъм :) или може да даде акъл, ще съм много благодарна. Не ми пречи, че давам шише или , че заспива на гърдата, а после се буди за още, по-скоро ме е страх, че като се цедя, а той не сучи много ще ми спре кърмата, а аз държа детето да яде кърма поне до към 6-8 месеца живот и здраве :)
*
« Отговор #592 -: Юни 12, 2012, 00:03:41 am »
И при нас имаше проблем с кърменето. Зърната ми бяха малки и синът ми отказваше да суче. Добре е, че се изцеждаш по малко преди да му дадеш да суче.
Пробвай да смениш позите за кърмене. При нас проработи тази поза:

Ако искаш може да пробваш да кърмиш със силиконови зърна.

Ако нещата не потръгнат потърси консултант по кърмене.
*
« Отговор #593 -: Юни 12, 2012, 01:14:21 am »
аз на твое място бих потърсила консултант по кърмене още сега. според мен това, че заспива на гърда след 10-15 мин не е хич проблем, аз така съм си отгледала детето и тя е на година, все още заспива на гърда  :D. ако го храниш когато е гладен нямаш проблем нито с неговите хранителни нужди, нито с лактацията си. проверяван ли е за къса юздичка на езика (малко вероятно е, след като не те боли), но това може също да се провери от консултант по кърмене. според мен, пробвай различни пози, виж се с консултант и си го слагай на гърдата когато покаже знаци, че е гладен.

успех и пак да пишеш
« Отговор #594 -: Юни 12, 2012, 13:40:45 pm »
Здравейте, пробвах така наречената "обратна люлка", снимката която е показала Мецани, както и тази "футболна топка", резултата е - малко по добре суче, но все още се сърди след 20мин на една гърда и неиска след това да продължи, сърди се, реве, бута гърдата,но дояжда изцеденото от шишето, което обикновенно е м/у 30-50мл.
Мисля днес да продължа с опитите и ако нещата останат такива да потърся утре консултант.
Благодаря ви за бързите отговори :)
*
« Отговор #595 -: Юни 12, 2012, 14:13:18 pm »
15 мин са напълно достатъчни детето да се нахрани при интензивно сукане. Пробвай със силиконови зърна.
« Отговор #596 -: Юни 18, 2012, 07:59:21 am »
Няколко глупави въпроса от мен, че вече нищо не ми е ясно какво става с нашето кърмене...
Какво е поведението на бебе, което не е гладно, а се опитваш да го накърмиш?
И как разбирате, че вече се е нахранило?

Кърменето ни се превърна в цяло изпитание, за съжаление накрая все по-често съм изнервена  :(
Рая рядко има и 5 минути активно сукане. От самото начало се почва - цокне 5 пъти пусне зърното, почва се едно въртене, мятане на ръце, крака, усукване, понякога и рев, дам пак гърдата пак същото - засуче за кратко и пак и така, по цели 20 минути. Почва да бута зърното с език, реша че се е наяла, тя почва да реве, дам и пак....почва пак да се върти, да се напъва и колкото пъти и подам гърдата толкова пъти ще засуче макар и за няма и минута. Мляко има, даже виждам че като пусне зърното е в устата й, не го е преглътнала. Може и поведението й да се дължи и на рефлукса, но пък ударих на камък с АР мляко от шише, но не мога да запазя спокойствие от цялата тази история и понякога просто спирам да я храня гладна-сита и я оставям да плаче :(

Да не би позата да не и е удобна, как кърмите по-големите бебета. Тя взе да ми натежава (кърмя в люлка) и като почне да се върти се изхлузва, пак я намествам, ама то не се издържа пред минута да я повдигам... И това не мисля, че е период, защото вече повече от месец сме така.

Направо ми се е отщяло да кърмя вече (не ме нападайте сега :wink:), ама и от шише не иска да се храни детето, а на мен лошо ми става като дойде време за кърмене. Това поведение е постоянно и при будно и сънено състояние, редки са случаите когато засуква добре и 10-тина минути суче спокойно, а аз съм направо щастлива.
Поради тази причина се отказах и от кърменето навън, та и на по-дълга разходка не можем да отидем, то просто е невъзможно да я нахраня на някоя пейка като не стои мирна. Направо в чудо съм се видяла, ако продължава все така, не знам как ще издържа още някой друг месец.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #597 -: Юни 18, 2012, 09:58:57 am »
Радостинка моят син мина година и още така се кърмим, понякога даже слиза от коленете ми разхожда се после пак иска. Вечер го слагам да лежи до мен и така кърмя, но пак става едно дупене и разхождане, понякога докато суче си надига дупето и започва да се разхожда, снощи се опитваше да стъпи на едната ми гърда докато суче от другата  :D И аз  мислех, че е от рефлукса, но сега вече не връща и не знам. В повечето случаи от месец успявам да дам шише или чаша било то с кърма или АМ, когато давам шише или чаша и не е гладен не яде или изяжда 20мл, но на гърдата е склонен да виси постоянно. Преди няколко вечери бяхме в заведение той нахранен и приготвен за сън, но мрънка, че е гладен дадох шише и изпи само 20мл. в такива ситуации в къщи се мести от едната  гърда на другата и общо взето и аз се изнервям, накрая го приспивам с рев или с направено АМ, колкото пъти поиска да суче давам шишето и се отказва в един момент. През нощта знам, че яде като е гладен и поне ги няма тия изпълнения.
Аз не ти помогнах много, но ако има "лек" ще се радвам да го чуя.
*

Misty

• 273
  • "Най-хубавото предстои!"
« Отговор #598 -: Юни 18, 2012, 14:02:42 pm »
Радостинка, при нас подобно поведение на Борис преди около месец имаше, оказаха се "афти", поглеждала ли си и в устичката...да не би да е това?!...млечница имате ли?!
Някъде бях чела, че след определена възраст бебтата така сучат- накъсано, и се разсейват,тава значело:"Моята майка моето млЯко -никъде не може да ми избяга!"-или нещо от рода беше....
За шишето с кърма е вариант, поне за навън при нас (храни се също като Рая навън ), в къщи не давам да не свиква да не се отбие.И той се научи трудно, пие от шише от около седмица...Виж каква е залъгалката ви, (ако и даваш)и вземи такова шише.Боцко така се научи бибата ни беше на NUK и като му взех шише с такъв накрайник, след малко опити се научи, пробвай и с водичка ако даваш...
Това е от моя личен опит...не че съм много веща ....ама....
И се успокой, аз така се шашках, колкото й се  яде толкава...Ели В така му подучи :lol:
И... хей няма да се предаваш!!! :D

А сетих се още нещо:Боц като цока много ми лигави "цицето" и се изнервя, като го подсуша пак си цока нормално...
« Последна редакция: Юни 18, 2012, 14:08:19 pm от Misty »

*
« Отговор #599 -: Юни 18, 2012, 20:55:24 pm »
радостинка, какво значи време за кърмене?

мисля си няколко неща, които не са взаимоизключващи се

бебето расте и е много възможно да си променя "режима" и нуждите, а ти да го караш по старата схема и тя не винаги да е гладна. на фона на това е и доста по-наблюдателна и активна и има по-интересни неща наоколо, та се оглежда, а не яде. зная, че съветват (особено за навън) да се пробва кърмене с шал, за да изолираш детето, но моята отказа, а пък имай предвид, че е голяма жега, но може да опиташ. другото препоръчват да си сложиш нещо на врата, с което да си играе бебето, за да не се разсейва. но според мен това са "козметични" решения. мисля, че един вариант е да видиш кога суче спокойно и по товада се опитаме да мислим, какво става в другото време. според мен детето си разрежда храненията, опитай да го храниш когато даде сигнал, че е гладен и колкото иска, толкова да яде, няма лошо, че яде често.

колкото по-големи стават, толкова по-акробатично се хранят, даже в келимом има цяла секция за това какво да се прави с такова хранене и особено при по-големи бебета

по повод позата - аз много отдавна храня в модела "biological nurturing" или с други думи - бебето ми е на корема намира си зърното и се оправя, така не ми тежи на ръцете, мога да си пиша във форума, и няма за какво толкова да се борим. тази поза специално се препоръчва за деца с рефлукс, между другото. та опъни си се удобно в леглото или на дивана, сложи си бебето на корема и го остави да се забавлява, пък ти си гледай филм, например, ние често откарваме така едно известно време

успех, пиши как сте