Момичета, не знам докога ще се точи тази дивотия с изрязани, нелакирани /ако може и изтръгнати нокти/ за родилките, ама като гледам...скоро няма да спре. Искрено не разбирам къде има още анестезиолози с подобни изисквания и защо ги има. Аз си раждах с изряден маникюр, със спинална, епидурална, след секциото бях с епидурал 36 часа и хубаво, че не зависеше от френския ми маникюр дали ще дам фира
И за да бъда съвсем конкретна, подпитвайки на предварителната консултация с анестезиолог какво е това, което се коментира за маникюрите и лака, отговорът беше: "Аз ако чакам да видя дали ти посиняват ноктите - ще опрем до дефибрилатора, а и тази апаратура за това я имаме, не да ви се цъклим в цвета на ноктите". Цитирам по памет.
В райна сметка, в зависимост от болница, специалист конкретен и такива неща - всякакви изисквания могат да ви поставят, ако искате да се съобразите вместо да се разправяте - ваша воля и право. Ама щом половината раждаме с маникюр, пък другата половина без и все сме добре /пу пу/...не ШЪ да е в маникюра, или липсата му "ключа за палатката"
При естествени раждания конкретно, от акушерки с бая години стаж знам, защо карат родилките да са с добре изрязани нокти. Защото ако са с дълъг маникюр, като започнат яките контракции и особено напъните накрая, жената инстинктивно стиска ръце в юмрук и хич не мисли колко силно - вследствие на което ако е с дълги нокти си наранява дланите, понякога сериозно. Та в този случай - има резон според мен, но говорим и за необезболени раждания. С епидурал - едва ли се стига до такива самонаранявания. Ама по тази тема - само каквото са ми казвали знам, не съм раждала така
Леки месеци до финала на всички и с маникюр и без - лесно да родите и здрави да са ви децата ви желая!