Имам намерение следващия път да хванем посока Белоградчишките скали
Влязох да прочета мнения за станцията на МС в Слънчев бряг, че да знам за догодина и започнах отзад напред. Затова ако някой вече е писал за Магурата, съжалявам че се повтарям.
Аз не бях ходила там и затова организирах един уикенд (така и така имахме път натам).
Сутринта тръгнахме от София, минахме през едното село, през другото (откъдето взехме и децата) и тръгнахме за Магурата. До там пътят е ремонтиран, няма дупки, но е тесен и не е магистрала.
Малкото септември ще стане на 4.
МагуратаПърво на пътни знаци по пътя не е много добре да се разчита (всичките са обрасли). Така че проучете малко по-подробно маршрута и предвидете половин час за лутане. Групите влизат в и 30 минути (15:30, 16:30, 17:30 май е последната). През седмицата няма екскурзовод, така че събота и неделя са по-добрия избор. Вътре е студено (12 градуса). Моят, малкият с дълъг панталон, тениска с дълъг ръкав и жилетка целия трепереше. Освен това е плъзгаво, ама много плъзгаво. Речно корито е, мокро и камъните са излъскани, така че не пробвайте да вкарате децата с джапакни. Иначе на Малчо му беше много интересно. Хич не усетихме кога мина един час. Вървеше с групата, плътно до мен и не се е обадил да мрънка за нищо. Даже не другия ден искаше пак да ходим.
Има такса - нормална - около 3 лева и после още по 2 лева трябват за влакче. Има и печат за 100-те национални туристически обекта. Вътре се стои 1 час.
Следващият ден отидохме до
Белоградчик - крепостта. Намира се на една скала, но не е стръмно. Малкото си вървеше заедно с нас. Аз мислех да не ходим с него чак до края, но той си поиска. Там няма сенки и нас ни напичаше ужасно. Била съм там през септември и беше много приятно. Има си стълби нагоре. Не са много обезопасени, много са стръмни, но за ръчичка е нормално. И пак е добре да не са по джапанки. Има големи площи, на които могат да тичат децата, но все пак са скали и крепост.
Пак има такса около 3 лева. И в крепостта едва ли сме стояли повече от два часа.
Скали има и в центъра на Белоградчик. Без да слизате надолу по стръмното, а само в едно лятно кино - там са идеални за снимки... и за падане, ако някое дете се накатери. Няма такса и половин час е достатъчен.
Освен това в центъра се опитаха да ни рекетират - един мангал ни искаше пари за колата (уж за паркинг). Ние не му дадохме, а казахме че колата е застрахована и да внимава. И всичко става пред полицейския участък... Там има знаци по улицата и лесно се открива крепостта.
Миналата година ходихме в
Леденика. Не вкарах мъничкия, само големия. В Леденика не е толкова хлъзгаво. По-студено е и е малко по-стръмно. Догодина ще заведем и Малчо, определено. За тази не зная дали ще му дойде реда. Пак има такса и пак такава. Влиза се и се излиза от едно и също място и не трябва влакче.
Освен това и при двете пещери има място за паркиране и не се плаща за паркинг.
В тази посока е и крепостта
баба Вида във Видин. Не съм водила децата, но на мен на времето ми беше интересно, широко с много място за тичане...
Ако нямате баба в района - всичко може да се види и за един уикенд. В района на Белоградчик има много къщи за гости.