0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #400 -: Юни 24, 2012, 18:17:46 pm »
Към мамите, приготвящи домашни пюрета, слагате ли към всяко пюре морков?

И хубаво ли е всеки ден да има морков в менюто?

Какви комбинации правите?
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
« Отговор #401 -: Юни 24, 2012, 21:33:29 pm »

За хемоглубина, тук в Англия не съм чела да се изследва стандартно (както в БГ е на 6 м, а в Щатите на 9 ), така че ще искам при следващото посещение да направят анализ. Та в тази връзка да питам как точно правят кръвната проба на бебето - венозно ли?
От пръста- аз това най-го мразя.:-( предпочитам да ми вземат от вена, ама не.Горкичкия ми така се разплака, когато му взимаха.
За захранването - аз започнах със зеленчук и много стрикно си водих дневник подобно на М-и, и после го зарязах някак си. И досега го карам на както дойде. Което не твърдя че е правилно, ама така се получи при мен. И все се каня да пиша и все нищо не правя. Захранването ставаше и с повече от 1 храна на ден някой път- за да е "кашата" пълна.
Силванче, мисля че няма проблем да даваш всеки ден морков, но постарай се да разнообразяваш менюто, а и нали знаеш, че запича.
За дъвченето при нас  не мога да кажа със сигурност(че не мога му видя в устата какво прави :-) )но май има някакви мааалки наченки. НИщо, че ядем оъ по-едрия кус кус на Плазмон и му дробя сухарче в манджата. Обаче един два пъти му дадох едно малко парченце краставица и си върна абсолютно цялата закуска :-(
Ние нищо не бутаме в устата-храна, играчки - не. Та затова нищо не гризкаме. Държа, слагам му в ръката и  "бутаме" в устата- в момента, в който си махна на ръката, той изважда и започва едно обследване, мачкане и т.н. :-))- изследовател!! Но ако му го намачкаш и сложиш в устата-яде, не е до харесване

*
« Отговор #402 -: Юни 24, 2012, 21:37:26 pm »
васи, ако ще пасираш и правиш пюрета, според мен можеш да забравиш за хранителни стойности на даваните зеленчуци и плодове. ще те питаш има ли някакви причини да искаш изследване за желязото, според мен попрочети малко и излъжи, че има някой дискретни симптоми на анемия. аз сега може би ще пускам изследване в бг на малката, но само заради вас, както се казва.

иванита, това им е поведението на децата когато започват да ядат, искат да видят и да разучат. що не го оставиш човека?

ади пък откри къпините, голям е ентусиазъм :D
*
« Отговор #403 -: Юни 24, 2012, 21:47:08 pm »
васи, ако ще пасираш и правиш пюрета, според мен можеш да забравиш за хранителни стойности на даваните зеленчуци и плодове.

Изобщо няма нужда да забравя. Нима твърдиш, че пасирането унищожава витамините?
*
« Отговор #404 -: Юни 24, 2012, 21:54:21 pm »
да, както и топлинната обработка, а обикновено при приготвянето на бебешка храна фигурират и двете. една майка ми хвалеше плодовете, които давала на детето си - ябълка и нектарина, варени на пара за 20 мин. колко от витамините са останали, според теб?
*
« Отговор #405 -: Юни 24, 2012, 22:16:30 pm »
Елена не може да даваме всичко сурово на децата си. Плодовете които давам в къщи са сурови, но зеленчуците си ги готвех, около годината започнах със сурови, моркова примерно е твърд и то почти нищо не влизаше в корема. Не всичко полезни вещества се унищожават от готвенето.
Иванита и при нас имаше период на мачкане и мазане на храната, а вс. друго директно в устата отиваше, сега се опитва да ми вземе лъжицата и да блъска в чинията с нея  :)
*
« Отговор #406 -: Юни 24, 2012, 22:24:06 pm »
да, както и топлинната обработка, а обикновено при приготвянето на бебешка храна фигурират и двете. една майка ми хвалеше плодовете, които давала на детето си - ябълка и нектарина, варени на пара за 20 мин. колко от витамините са останали, според теб?

Ти отново си крайна в мнението си, предполагам заради схващането, че пюретата са само лоши, а захранването, водено от бебето, е само добро.
Остават достатъчно и много повече, отколото предполагаш, дори след топлинна обработка:
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=raw-veggies-are-healthier

Три важни факта от статията и цитираните изследвания:
- някои ценни съставки се усвояват по-добре и пълноценно именно след топлинна обработка
- загубата на някои витамини, конкретно витамин С, лесно се компенсира с малки количества сурови плодове
- след топлинна обработка детето изяжда повече храна и усвоява повече от полезните й съставки, отколото при консумиране на сурови продукти

Умелото готвене на плодови, зеленчукови и месни пюрета е отличен начин малките деца и бебетата да се хранят пълноценно.
*
« Отговор #407 -: Юни 24, 2012, 23:22:59 pm »
не съм крайна, но наистина смятам, че захранването, водено от бебето е за мен по-добрият вариант. пак питам, колко от ябълката остава като я свариш, айде не за 20, за 10 мин? аз също съм давала и продължавам да давам готвени зеленчуци, тъй като тя хапва това, което ние ядем, естествено, че не й давам суров картоф, но моркова специално е голям кеф да си го гризе.

а защо детето трябва да поема "по-голямо количество храна", особено първата година, когато основната му храна е млякото?

колкото до по-доброто усвояване, да например при мастно разтворимите витамини, като Е и А, но колко от вас готвят пюретата с мазинина?
« Отговор #408 -: Юни 25, 2012, 10:56:21 am »
Не искам да вземам участие в заформилия се спор, а само да вметна, че вместо да се вари ябълката може да се настърже сурова на ренде и така да се дава на детето. Иначе, ясно е е че захранването със зеленчуци става обичайно с варени и пасирани такива! Или с готовите зеленчукови пюрета /на които аз обаче не съм фен/.Как иначе? Искам да споделя, че при храненето на детето си, от най-мъничко и до сега, когато е на 5 г., гледам да спазвам най-вече принципа да не се дава неподходяща храна за възрастта и да се избягва по възможност такава, която може да навреди /консерванти, оцветили, разни погуготови продукти и пр./ Давам му предимо домашно приготвена храна, като част от продуктите идват от двора на свекърва ми.В гардината храна също се приготвя на място и при спазване на възприетите в българия стандарти за здравословно и балансирано хранене на деца на тази възраст. Мисля, че това е по-важно и избягвам чак такова вторачване при коя обработка каква част от полезните съставки се запазва и усвоява, не мисля че е нужно.
« Последна редакция: Юни 25, 2012, 11:14:15 am от hope-love »
*
« Отговор #409 -: Юни 25, 2012, 11:05:04 am »
silvanchence, аз не слагам всеки ден в пюрето морков. За постигане на сладкия вкус може и да използваш други зеленчуци като например тиква, сладък картоф (не знам до колко може да се намери в България) или да опиташ с ябълка и круша.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #410 -: Юни 25, 2012, 11:11:48 am »
И на мен ми харесва идеята със суровите храни до колкото може, но практически докато не започне да дъвче повече неща, ми се струва много сложна.Пък и аз не искам до късно да ми е основно на мляко. Пюрета давам само готови, а сега вече пасирам понякога от нашата храна, а понякога и давам да си дъвче самичка, което може. Но прояде ли повече и аз ще давам сурово. Един приятел дава на дъшерите си дори и броколи сурови, аз бях забравила, че така се ядат. Тук и гъбите ги ядат сурови ( не че в тях има каквото и да е хранително). То май с изключение на картофи и грах, всичко друго може сурово.

А това от статията, че като изядяло повече и усвоявало повече хранителни вещества вероятно е вярно, ако става дума за въглехидрати и протеини, но не и за витамини. Поне на мен до колкото ми е известно, не знам до каква степен, но витамините се съсипват от топлинната обработка.

*
« Отговор #411 -: Юни 25, 2012, 16:45:25 pm »
Аз слагам мазнина в домашното пюре почти от захранването. В началото олио, сега и масло, в купените също има, но рапично олио.
Не мисля, че трябва да се обвиняваме кой как си храни детето и да се опитваме да налагаме нашите методи. Всеки споделя, а който го интересува си решава сам.
И аз давам сурови храни, но не мога да ги приема за основни.
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #412 -: Юни 25, 2012, 17:17:48 pm »
Лелеле Мишле, ако спазвам схемите на захранване от този сайт ще въвеждам храни до абитуриентският бал!
Е , не е така  :wink: Аз захраних късно дребния и по едно време се бях притеснила , че сме доникъде със захранването , но  постепенно си въведох  храните .Хемоглобина ни е  в норми , въпреки  късното захранване    и включване на месо  ,а жълтъка ту го има , ту няма в менюто  :wink:

За мазнина още  в началото -  студено пресован зехтин  osi_9 - доктор Бърди е писал.

Да ви питам -кисело мляко давате ли , по колко , откога ? Дребния изпада във възторг , щом му дам .
« Последна редакция: Юни 25, 2012, 17:19:38 pm от nimika »

« Отговор #413 -: Юни 25, 2012, 17:20:53 pm »
Лелеле Мишле, ако спазвам схемите на захранване от този сайт ще въвеждам храни до абитуриентският бал!
Е , не е така  :wink: Аз захраних късно дребния и по едно време се бях притеснила , че сме доникъде със захранването , но  постепенно си въведох  храните .Хемоглобина ни е  в норми , въпреки  късното захранване    и включване на месо  ,а жълтъка ту го има , ту няма в менюто  :wink:

За мазнина още  в началото -  студено пресован зехтин  osi_9 - доктор Бърди е писал.

Да ви питам -кисело мляко давате ли , по колко , откога ? Дребния изпада във възторг , щом му дам .

Е да, ама прочети схемите в сайта и ще видиш, че една храна се въвежда за седмица.
*
« Отговор #414 -: Юни 25, 2012, 17:49:44 pm »
Къди аз съм ги въвеждала за по 5 дни, като смесвам и с вече приетите зеленчуци. Зелен боб, грах, броколи и др. такива не е ял още, но може би защото и ние не ги ядем. Глутена го въведох в 7м, а млечните в началото на 10м.
Нимика моят е във възторг от сиренето, но и кисело мляко не отказва, даже без плод или бисквита го предпочита  :D
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #415 -: Юни 25, 2012, 17:57:14 pm »

Именно , че всяка нова храна се въвежда за няколко дни  . Хайде да не са 7 , но поне 4-5 , особено в началото на захранването -първия ден 1-2л, втория 4-6 л и т.н.

м-и , ние сме напред значи - опитахме грах / претрит през цедка , за да махнем люспите /  . Сега и  пресен зелен фасул-  -  в друго ядене няколко пасирани  шушулки.

« Отговор #416 -: Юни 25, 2012, 18:07:29 pm »
Аз дадох грах вече, има го в едно от пюретата на ХИП. Засега се храним много добре.
« Отговор #417 -: Юни 25, 2012, 22:48:48 pm »
Аз слагам мазнина в домашното пюре почти от захранването. В началото олио, сега и масло, в купените също има, но рапично олио.
Не мисля, че трябва да се обвиняваме кой как си храни детето и да се опитваме да налагаме нашите методи. Всеки споделя, а който го интересува си решава сам.
И аз давам сурови храни, но не мога да ги приема за основни.

Всеки с приоритетите си,м-и.Споделям изззззззззззцяло мнението ти.И за мен е важно да яде ежедневно зърнени,заради витамините от група В...ВСИЧКИТЕ(купувам зърнени,безмлечни каши)и е важно да яде 5-6 жълтъка седмично(заради желязото...между другото и в елдата има страшно много витамини,микроелементи и желязо),и да дам веднъж седмично риба и 2-3 пъти месо.
Важно ми е плодовете да са сурови(поне вече може да ги погълне и така(леко пасирани)И изобщо,ама съвсем не държа примерно на картофите,или бананите...Всеки си има стратегия,но всеки ден давам сиренце колкото среден орех(изкиснато),и по малко масло или зехтин...и още не съм въвела киселото мляко....Схеми-много!
Който иска да се води по бебето-аз държа да си вземе полезностите!
« Последна редакция: Юни 25, 2012, 22:50:46 pm от kisela_2000 »

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
« Отговор #418 -: Юни 25, 2012, 23:10:47 pm »
защо смяташ, че като се водиш по бебето, то не си взима "полезносите"? тъкмо това се опитвам да кажа, че напротив, може да се окаже, че и за теб е по-лесно и на бебето му е по-добре. но който както си реши. тук не говорим за суровоядство, само да кажа.

кисела, 5-6 жълтъка не седмица не са ли огромно количество за възрастен, пък какво остава за бебе?

ади също много обича кисело мляко, не мисля, че има нужда от ограничения, ако се отнасяме към него като към храна, (а не както понякога за нас възрастните е напитка или между другото)
« Отговор #419 -: Юни 25, 2012, 23:36:11 pm »

кисела, 5-6 жълтъка не седмица не са ли огромно количество за възрастен, пък какво остава за бебе?

Tочно по 1 жълтък на ден...с малки почивки!От там набавят желязо,а и холестерола за тях е полезен,за разлика от възрастен.После няма да се притесняваш за хемоглобина,повярай!

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia