0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #840 -: Септември 21, 2012, 15:40:22 pm »
Аз все още не съм сигурна как да формулирам заместено хранене. Понякога Марко суче/пие кърма от бутилка преди обяда, понякога час-два след него. Така и със следобедната закуска. Тези хранения не ги броя заместени.

Криси, моят съвет е да не бързаш да заместваш, иначе рискуваш бебето да започне да суче драстично по-малко, а това е грешка, особено ако държиш да кърмиш по-дълго. Ако суче по-малко, ще ти намалее кърмата, но това не отменя нуждата от прием на определено количество мляко всеки ден.

С майка ми се движим в тази сива зоне вече пет месеца. Тя често настоява за по-големи порции зеленчуци, плодове, месо, зърнени, аз продължавам да държа на млякото преди всичко. Кърмата съдържа много мазнини и протеини, затова е и високо калорична, тоест другите храни трудно ще помогнат на бебето да наддава така добре, както с кърмата/млякото.

До дете е - някои, като моето, обичат новите храни и реват за пюрето. Други си се придържат към млекцето. Опитвай, предлагай нови храни, наблюдавай детето и нагаждай подхода според резултатите. Най-важното е теглото на детето да стои на една крива/в един и същ перцентил.
*

Misty

• 273
  • "Най-хубавото предстои!"
« Отговор #841 -: Септември 21, 2012, 16:08:45 pm »
Така е както е писала и blue_sky. Ние първо започнахме със зеленчуково и постепенно с месно-зеленчуково пюре като въведох и малко плодове и след около месец - месец и половина въведох кашите за вечеря като към тях смесвам плодове.
Вечеря към колоко часа?!Нещо ориентировъчно като часове?!
Нашето е горе долу така:
6.00кърма/не пиша нощтните, че ме е срам, още се буди на 3 часа-12.00,3.00,6.00-сякаш новородено имам... 8O/
9.30-10.00 кърма
12.30-плодово пюре
16.30- кърма*
20.00-20.30кърма
*от другата седмица ще въвеждам зеленчук и ще сменя обедното със зеленчук в 16.30 плода.
Каша кога е добре да се даде.?Въведох мисля всички налични пресни, сезонни плодове.Остана тиквата, с нея смятам да въведа картофа на обяд.
Кашата си мисля да е с плод задължително, поне за сега.

« Отговор #842 -: Септември 21, 2012, 16:53:36 pm »
Ние в момента сме със следният график
6-6:30 - АМ
10ч. - попара, кус кус
13:30-14 - пюре /зеленчуково или месно/
17:30-18 - кисело мляко с бисквити, кисел, мюсли с плод, каша с плод
21:30- АМ
*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #843 -: Септември 21, 2012, 18:00:02 pm »
Къди, какви количества даваш? Ние все още сме на 6-кратно хранене. 4 пъти АМ, 1 зеленчуково/месно и 1 каша с плод. Аз давам по 170мл АМ, а другите са в най-добрия случай 170-180гр. Мислех, че след пюретата ще издържа повече часове, а то обратното - даже и 3 часа не изтрайва.
Не се похвалих - нямаше повече реакции след заешкото, явно е било нещо друго :).
*
« Отговор #844 -: Септември 21, 2012, 20:23:28 pm »
Така е както е писала и blue_sky. Ние първо започнахме със зеленчуково и постепенно с месно-зеленчуково пюре като въведох и малко плодове и след около месец - месец и половина въведох кашите за вечеря като към тях смесвам плодове.
Вечеря към колоко часа?!Нещо ориентировъчно като часове?!
Нашето е горе долу така:
6.00кърма/не пиша нощтните, че ме е срам, още се буди на 3 часа-12.00,3.00,6.00-сякаш новородено имам... 8O/
9.30-10.00 кърма
12.30-плодово пюре
16.30- кърма*
20.00-20.30кърма
*от другата седмица ще въвеждам зеленчук и ще сменя обедното със зеленчук в 16.30 плода.
Каша кога е добре да се даде.?Въведох мисля всички налични пресни, сезонни плодове.Остана тиквата, с нея смятам да въведа картофа на обяд.
Кашата си мисля да е с плод задължително, поне за сега.

Това е долу горе нашият режим, като след пюрето или кашата може да си пийнем и АМ:

6:00-6:30 AM
9:00-9:30 AM
12:30-13:30 зеленчуково или месно-зеленчуково пюре
15:00-15:30 АМ
18:00-19:00 каша с плод
21:00-21:30 АМ

Някъде бях чела, че е добре да се дава каша вечер, защото витамините от В група действат добре на нервната сиситема (нали зърнените са богати на В витамини) и по този начин децата се успокоявали. Аз закуска мисля да въведа към 10 месец.

« Отговор #845 -: Септември 21, 2012, 22:49:43 pm »
Мога ли да забия един тъп въпрос? :lol:

Тъй като, плодовете съм ги давала пресни и не съм наясно.
А от известно време Малкия взе да прави чести стомашни разстройства, та как се пече ябълка? Колко време се пече, на колко градуса? До къде се налива вода в тавата, обелвате ли ги предварително?

Сори, ама наистина не съм пекла ябълки до сега. :oops:

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
« Отговор #846 -: Септември 21, 2012, 23:07:21 pm »
за детето и аз не съм пекла, но съседката ги издълбава както са цели пълни със захар и вода един пръст на дъното в тавата. Получава се нещо като карамелизиране, предполагам половин един час. Ти защо ще даваш печена ябълка?
« Отговор #847 -: Септември 21, 2012, 23:09:37 pm »
Защото запича.
Препоръчва се от педиатрите при стомашно-чревно разстройство.
А суровата има обратното действие. :wink:

Благодаря ти за отговора.
без захар ще ги правя, че съм враг на това нещо.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
« Отговор #848 -: Септември 21, 2012, 23:18:16 pm »
Е тя пече киселите дето никой не ще да ги яде сурови  :D пък и те най-много една чаена лъжичка да съберат.
*
« Отговор #849 -: Септември 21, 2012, 23:46:30 pm »
Благодаря ви за отговорите, Мисти много ме разсмя с репликата на дъщеря ти :) :) :) А за уредчето, блу скай ти е написала, не е ефтин но е много хубав наистина. Просто с него не виждам защо бих купувала бурканчета, всичко е много лесно и бързо.

Ох това захранване е наистина цяла наука. Няма да бързам със заместването на цяло ядене. Аз и давам зеленчуковото  пюре в 12 и после я кърмя, така и с ябълката след обед. Майка ми твърди че не трябвало да я кърмя веднага след пюрето, а да съм чакала 1-2 часа. Сега като гледам вие какво сте писали май и вие не давате директно след пюрето кърма/ам?  :?

*
« Отговор #850 -: Септември 22, 2012, 00:19:37 am »
Напротив, Криси. Майка ти не е права. След няколкото лъжички пюре на девойката й се полага кърма. Иначе като не се е наяла, гладна ли да стои час-два?!

За уредчето много ме нави. Като се сетя колко пари съм дала за пюрета, дори излизат и по-скъпо, а все пак си е и прясна храна.

*
« Отговор #851 -: Септември 22, 2012, 10:46:32 am »
блуБлагодаря ти много :) А за робота няма да съжаляваш, ето едно видео да видиш как работи,обърни внимание колко е малък спрямо ръцете на момичето :)
http://www.youtube.com/watch?v=zJO0diJAvz8&feature=youtube_gdata_player

*
« Отговор #852 -: Септември 22, 2012, 12:34:00 pm »
цигу, не е задължително детето да държи една и съща крива, има деца, които се раждат големи (на горната граница на нормата) и след това могат да "слязат надолу". поне аз така зная, и моята щерка така направи. важното е да няма рязък спад на теглото. дай ми линк към това, което си чела, че ме разтревожи :)))

колкото до ябълките, можеш да сложиш мед в издълбаното, аз май и вода в тавата не слагам. има по-лесен начин - нарязваш обелените ябълки в тенджерка с мъничко вода, ако те не са водни и за 10-тина мин се варят. изчакай с водата да видиш те колко ще си пуснат, малко канела и индийско орехче и сте готови. аз така ги правя за нас, на бебето още не съм давала, защото на нея давам сурови плодове.
*
« Отговор #853 -: Септември 22, 2012, 17:18:49 pm »
Елена, ако слизането е рязко или много надолу е проблем. И не става дума за спад в теглото, а спад в темпото на наддаване според кривите за тегло спрямо възраст. Смята се за неосъществен генетичен потенциал.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2865941/
https://breastfeedingusa.org/content/article/should-all-breastfed-babies-have-above-average-weight-gains
« Последна редакция: Септември 22, 2012, 17:21:42 pm от цигу »
*
« Отговор #854 -: Септември 22, 2012, 21:44:32 pm »
Елена, ако слизането е рязко или много надолу е проблем. И не става дума за спад в теглото, а спад в темпото на наддаване според кривите за тегло спрямо възраст. Смята се за неосъществен генетичен потенциал.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2865941/
https://breastfeedingusa.org/content/article/should-all-breastfed-babies-have-above-average-weight-gains

Това с персентилите много ме притеснява от самото начало. С великото пъвръщане моят син все на долна граница качваше. Роден 3.900, а сега на 15м е 10кг. Струва ми се ниско, но той е жизнен, подвижен, не изостава по нищо в растежа и постиженията„поне аз не съм забелязала“ Това какво е проблем или не? Не съм му отказала хранене, правила съм опити за дохранване с АМ, като няма проблеми имам чувството, че яде за двама.
*
« Отговор #855 -: Септември 23, 2012, 00:30:30 am »
цигу, всъщност това, което прочетох е, че е нормално детето да слезе до 50тия персентил, след първоначалното бързо наддаване.
м-и, ади беше абсолютно същото тегло 3900, а в момента е 10 кг. съвсем си е щастлива, и за никой друг, освен за лудата част от мен не стои въпросът дали тя се развива добре.
а мисля, че част от тревогата ми идва от четенето на форума, защото аз използвам захранване, водено от бебето, та като чета как им се мери количеството изядена храна, понякога, късно вечер ме хващат дяволите.  :D
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #856 -: Септември 23, 2012, 08:05:01 am »
Освен ако не не нещо драстично, вие с сами можете да прецените дали му има нещо на детето или не. И при нас беше като при Елена. Не се е родила голяма, но в 2рия месец някъде беше в 69тия,а сега е в 25тия персентил. Лекарката никога не е казала, че това е проблем. детето е много жизнено, няма никакъв проблем, има си апетит,та не вижам какво да направя, че да си осъществи генетичния потенциал ( кой ги измисля тези термини да се чуди човек :-) ) , ама според мен няма никакъв проблем от това, че е спаднал наклона на кривата. От както спадна - около 9м.-1г., не се е променила кривата повече.  Спадна като започна да се движи повече и след това проходи. Очкавам същото падане и при Андреа, понеже така като я гледам и от както е проходила и тя изглежда по-слабичка, спрямо височината си, от колкото беше преди.

« Отговор #857 -: Септември 24, 2012, 12:01:13 pm »
Елена, аз също съм по метода захранване водено от бебето. И аз съм ги имала същите чуденки, дали малката приема "достатъчно" количество твърда храна, ама те бебетата не са чак толкова глупави ;) Има дни изяжда завидни количества, има дни я кара само на царевични пръчици и цицка. Но си е повече от жизнена и дива :)
При Севи също има спад в растежа, ама как няма - тя не се спира на едно място и за секунда.
[/url]
*
« Отговор #858 -: Септември 24, 2012, 12:38:38 pm »
криси, боби, в моментите ми на здрав разум и аз така мисля, още повече, че тя е в 50тия персентил и по височина и по тегло, хич не изглежда да е недохранена и тн. обаче, като чета тук за грамажи и тн, а и както знаем все се намира някой да ти каже "ау какво голямо бебе с какво го храните" (като беше малка) и сега - "ама тя е много мъничка". .. та това стига да започна да се съмнявам в себе си.  :)
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #859 -: Септември 24, 2012, 13:11:07 pm »
все се намира някой да ти каже "ау какво голямо бебе с какво го храните" (като беше малка) и сега - "ама тя е много мъничка". ..
игнорирай ги