Аз все още не съм сигурна как да формулирам заместено хранене. Понякога Марко суче/пие кърма от бутилка преди обяда, понякога час-два след него. Така и със следобедната закуска. Тези хранения не ги броя заместени.
Криси, моят съвет е да не бързаш да заместваш, иначе рискуваш бебето да започне да суче драстично по-малко, а това е грешка, особено ако държиш да кърмиш по-дълго. Ако суче по-малко, ще ти намалее кърмата, но това не отменя нуждата от прием на определено количество мляко всеки ден.
С майка ми се движим в тази сива зоне вече пет месеца. Тя често настоява за по-големи порции зеленчуци, плодове, месо, зърнени, аз продължавам да държа на млякото преди всичко. Кърмата съдържа много мазнини и протеини, затова е и високо калорична, тоест другите храни трудно ще помогнат на бебето да наддава така добре, както с кърмата/млякото.
До дете е - някои, като моето, обичат новите храни и реват за пюрето. Други си се придържат към млекцето. Опитвай, предлагай нови храни, наблюдавай детето и нагаждай подхода според резултатите. Най-важното е теглото на детето да стои на една крива/в един и същ перцентил.