0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Re: Въпроси и отговори по храненето - 7
« Отговор #880 -: Октомври 02, 2012, 22:52:51 pm »
От известно време се опитвам да вкарам кус кус за закуска, но след първата лъжица плюе, попара приготвям с малко мляко 130-140, и половината остава.
Давах преди каша, но от скоро и това не иска.Какво да давам за закуска?

Освен това, от скоро вземаме детска кухня, и хапва половината количество на обяд и вечеря, налита само на десертите, и преди с пюретата беше така.И съм го оставяла по четири часа гладен, и пак хапне половината порция, и затваря устата, дори като е спал и са се събрали пет часа неядене, пак същото.

Кажете как да го накарам да яде манджи повече.
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
« Отговор #881 -: Октомври 02, 2012, 23:36:28 pm »

Готви вкусно, експериментирай с разнообразни зеленчуци, меса и зърнени, в разни комбинации и пропорции.
*
« Отговор #882 -: Октомври 02, 2012, 23:51:47 pm »
Момичета колко е максимума на даване на пюре за една порция? Някой ми беше писал че са стигали до 70-80грама, но че било индивидуално. Да давам колкото иска ли? Днес например реших да видя колко ще изяде по желание...ами то няма край  :lol: на 140 я спрях вече, че ми се стори много, ама тя крещи - иска още (това е само с плодовото, зеленчуковото на 80 се спира :) )После и се кърмим...

*
« Отговор #883 -: Октомври 03, 2012, 09:02:28 am »
От както съм захранила София доста неща спрях да купувам в къщи. Тя е на вълна Ам Ам Ам за всичко, което види в ръцете ми.
Имам приятел, който не дава на детето си нищо сладко, тя е на 3 години. Отива той при майка си и хапва гофрети намазани с течен шоколад. На детето дава само гофретата, а тя повтаря - Мажи, мажи и на мен :D
Не е достатъчно да му кажеш - Няма да ядеш това и онова. Трябва си обосновка - Защо не трябва да се яде. А след като ти го ядеш е турдно да обясниш защо не трябва.
Майка ми от както гледа София имаше един кофти лаф. В градинката все се намира някой да черпи нещо и майка казва - Мама не дава или Майка й не дава да яде това. Тя още е малка и не разбира, ама като порасне ще излезе, че мама е лоша и не дава.
Та сега обяснава -Защо не трябва да се яде :D

*
« Отговор #884 -: Октомври 03, 2012, 10:06:56 am »
Елена заради семенцата се чудя на кивито.
Ники и аз така не давам е ако му набутат нещо в ръката си мълча, но той не ги яде боклуците, защото не знае още, че са за ядене. Иначе ако се тръшне за 1 гризка или солета ще дам да пробва. То е ясно, че мама ще излезе лоша, сега давам АБ сама, защото като помоля за помощ баба му или баща му те ми пречат повече и драмата става огромна.
Силванче разваряй го повече кус-куса не като за нас.
*
« Отговор #885 -: Октомври 03, 2012, 10:18:29 am »
М-и, не само семенцата са проблем в кивито. То като цяло е алерген, заради цианидите (мисля, че така се казваха), които се отделят при зреенето на тропическите плодове. При кивито и пасифлората се отделят в по-големи количества. Моите направиха алергия и към двете.
На децата трябва да се обясни, че има храни, които не са за деца. Причини за пред детето винаги могат да се измислят. То по таз логика дай баща им примерно да не пие една ракия, защото детето ще поиска.
*
« Отговор #886 -: Октомври 03, 2012, 10:34:51 am »
Мими, ракията е друга работа :wink:
Все още ми е трудно да обяснавам на София кои храни не са за деца, все пак е на година и три месеца. Затова съм си решила проблема, като не ям пред нея непозволени храни :D
По-нататък като започне да разбира ще го мисля :D
« Последна редакция: Октомври 03, 2012, 10:38:02 am от Ники »

« Отговор #887 -: Октомври 03, 2012, 10:35:53 am »
Аз кивито го дадох, когато Севи беше на около 8м и нямахме проблем. Изрязвах тази част със семенцата и останалото го давах на бебка - много се хареса.

Силванче, не насилвай бебо - колкото иска, толкова да яде. Пък и е малък - за него все още млякото си е основната храна.
[/url]
*
« Отговор #888 -: Октомври 03, 2012, 10:42:21 am »
е хайде сега, за ракията, водката, бирата, виното и прочие, никой не говори. Но да плюскам аз шоколад ежедневно пред тях и да им обяснявам, че е супер вреден защото ще им изпадат зъбите например, ами не ми се струва редно някак. говоря за разбиращи деца, не говоря за едногодишни бебета, като много моля да не изпадаме в полемика, мисля повечето ме разбраха какво имам предвид :wink:
*
« Отговор #889 -: Октомври 03, 2012, 10:57:44 am »
Стефи, ракията е споменах просто ей така, но мисълта ми беше, че не може да даваме нещо на децата само защото те са го поискали или са видяли някой.
« Отговор #890 -: Октомври 03, 2012, 13:26:32 pm »
Може и да ме анатемосате, ама ще си призная- използвам такива случаи да "обучавам" детето, че когато кажа, че нещо не е хубаво да ми вярва :)
Пример: Вижда, че на масата има чаша с ракия и иска. Казвам- не, това е гадно. Той ме гледа подозрително :) Казвам- опитай да видиш. Още щом доближи чашата до устата, го лъхва острата миризма и се отказва. Така съм правила и с кола :) Само дето нея си я доближи до устата докато разбере, че наистина е гадно :) Само с кафето не ми се получи от първия път, че аз го пия много сладко и с мляко, но веднъж докато го усетя беше надигнал чашата с кафе на майстора дето прави ремонт в апартамента и така се ужаси, че повече не повтори  :lol:

« Отговор #891 -: Октомври 03, 2012, 15:37:41 pm »

Готви вкусно, експериментирай с разнообразни зеленчуци, меса и зърнени, в разни комбинации и пропорции.

Аз  мисля,че може би е период.И Бузана не ядеше...Сега не мога да я удържа,и пищи като е гладна.След като започна 10-тия месец мина на готвени яденета,не разни пюрета)))Ами бяха малки количествата,но пък с времето се нормализираха нещата.Оставях я да яде колкото иска.
Вече я спирам :D,че ме е страх да не преяде и да и е тежко.
И друго се сещам-не всеки яде всичко.Йоана НЕ яде попара-по никакъв начин не отваря уста,нооооооо....всичко друго си хапва с удоволствие.

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

silvanchence

• 1971
« Отговор #892 -: Октомври 03, 2012, 15:42:40 pm »
А нашия маймунчо открай време не яде с желание обеда, и с пюретата беше така, и от една кухня на позната съм давала супи, и аз съм готвила, и сега с тази кухня пак така.Но десерти си обича и плодови пюрета.

Какво да давам за закуска?

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
« Отговор #893 -: Октомври 03, 2012, 15:56:34 pm »

Какво да давам за закуска?
Давам плод с грис
           с булгур
           с ориз
           с кус кус
или сирене и масло с тези неща
Давам и елда с масло и сирене
Давам понякога с мляко грис,булгур,ориз,кус кус,овесени ядки
А отскоро яде овесени ядки с кисело мляко,или само кисело мляко...
Не правя често ,но давам едни овесени блокчета.
Тези---     http://vkuhniata.wordpress.com/2009/12/06/kids-oat-squares/
« Последна редакция: Октомври 03, 2012, 16:09:43 pm от kisela_2000 »

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #894 -: Октомври 03, 2012, 18:50:30 pm »
М-и, не само семенцата са проблем в кивито. То като цяло е алерген, заради цианидите (мисля, че така се казваха), които се отделят при зреенето на тропическите плодове. 
Виж сега, няма такова нещо като алерген като цяло. Алерген е нещо, което ти прави алергия на теб т.е. за теб е алерген. За мен същото примерно няма да е алерген.  Ако имаш предвид храни, които са често срещани алергени то  има списък от 10 храни, които най-често причиняват алергии и кивито не е между тях. Така че да казваш за щяло и нещало, че било алерген по принцип е невярно първо заради употребата на думата алерген ( ама това знам, че много хора и лекари дори го правят) и най-вече защото не е вярно . Абсолютно всеки протеин може да бъде алерген, по тази логика не трябва да ядем въобще.

П.П. Искрено се надявам кивито да няма цианиди понеже са токсични, ама знае ли човек. Въглероден цианид са пускали нацистите в газовите камери.

*

silvanchence

• 1971
« Отговор #895 -: Октомври 06, 2012, 18:31:44 pm »
Мога ли да дам сварено зеле яхния?

09.04.2009 г.
*
« Отговор #896 -: Октомври 06, 2012, 22:01:00 pm »
Аз още не съм давала. Мисля, че зелето е тежка храна и не подходяща за бебе.
*

silvanchence

• 1971
« Отговор #897 -: Октомври 06, 2012, 22:18:00 pm »
Мерси!

09.04.2009 г.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #898 -: Октомври 06, 2012, 23:26:02 pm »
Мога ли да дам сварено зеле яхния?
да, можеш. детето е почти на годинка, няма нещо, което да не може да се дава освен мед.

*
« Отговор #899 -: Октомври 07, 2012, 16:11:10 pm »
Аз досега само един път съм давала от кухнята, но то беше тук там, и онзи дне сготвих постни зелеви сърмички( безсолни, за което за малко да се сбием с мъжо :-D ) Дадох му ориза + малко от зеленцето.