0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Тема на бременните №81
« Отговор #980 -: Юли 20, 2012, 12:44:54 pm »
за годините не знам,но 100 лв. е адски много.На мен също ми взеха 25лв.- взеха ми кръв във Фемина след ФМ и са я занесли в МД.
На мен пък ми бяха казали,че ако си с 2 аборта ,изследванията за токсоплазмоза били безплатна,но се наложи да си ги платя.
<br />
*

Бубулина

• *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
« Отговор #981 -: Юли 20, 2012, 13:01:53 pm »
90лв ми излезе БХС с УЗИ-прегледа...Не съм чувала НЗОК да поема БХС.
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*

*слонче*

• 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
« Отговор #982 -: Юли 20, 2012, 13:05:16 pm »
Мешко бхс не е безплатен за съжаление при възраст над 35. аз бях на 35 без 6 дни  :D, но си го платих в МД. с таксата е 28 лв., като при получаване на резултатите имаш право и на безплатна консултация с генетик, от която аз лично се възползвах. ако си от софия по-добре си иди на място, като вземат параметрите от прегледа, които занесох, не са ме гледали на ново при тях. ако не, 100 лв. са адски много - провери си сама. вторият бсх го направих заедно с фм във център фемина и ми взеха 30 лв. успех.
никога не отстъпвай на принципите си!
« Отговор #983 -: Юли 20, 2012, 13:49:58 pm »
И аз платих 90лв.при това в частна клиника само изследването в майчин дом е 30лв.горе-долу,но не и 100лв.
Аз да ви се оплача дами се сдобих с камъчета в бъбреците и адски болки в корема и кръста и ми изписаха Уринал.
« Отговор #984 -: Юли 20, 2012, 14:42:16 pm »
meshko106, взимането на кръв в Майчин дом ми струваше 30 лв. Преди това ходих на редовния си преглед при моята лекарка и тя замери каквото трябваше. Общо ми струваше 60 лв.
Иначе знам, че за жени над 35 години се поема от касата.
« Отговор #985 -: Юли 20, 2012, 14:45:03 pm »
ето един линк за изследвания по каса
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=521
« Отговор #986 -: Юли 20, 2012, 14:55:33 pm »
Благодаря за отговорите. Бях сигурна, че не може да струва 100 лв. А, че се поема от касата, спор няма. Има го официално в сайта здравната каса, приложение 15: http://www.nhif.bg/web/guest/204; пише го и на страницата на Токуда, където всъщност ще ходя на женска консултация след 2 седмици:"При нужда пациентките се изпращат за биохимичен скрининг в лабораторията на болницата или в Генетичната лаборатория на Майчин дом. Изследването се покрива от НЗОК само при пациентки над 35 години". Ще споделя информация след това. Ако са 25, 30 лв. естествено няма особен проблем дали се поема от касата или не, но като ми искат 100 за скрининг и платя още 50 за ултразвука преди това, сумата вече е сериозна. Така, че е хубаво човек да си знае правата.
<br />[link=http:
*
« Отговор #987 -: Юли 20, 2012, 15:08:32 pm »
А аз платих 135 лв /УЗИ + кръв/  osi_7

*
« Отговор #988 -: Юли 20, 2012, 15:25:31 pm »
Аз също платих около 100 лв. Но аз съм от малък град и първо - тук не правят такива замервания. Аз си ходих всеки месец в Пловдив на преглед на частно. Ако трябваше да ходя до София за даването на кръв щеше да ми излезе горе долу същото с пътните. :(

*

Бубулина

• *
  • 1352
« Отговор #989 -: Юли 20, 2012, 15:39:45 pm »
В тези 100лв. или 90лв, влиза скрининга / ФМ/ преди това, не е само кръвното изследване! Цените, които някои са цитирали /25-30лв/ включват само изследване на кръв в МД, остатъка е за ултразвуковото изследване. Ако не се лъжа, в МД ще искат данните от него, за да направят консултация. Цената на УЗИ-то зависи от ценоразписа на клиниката, която посещавате, така, че надали някой ви нарушава правата....

« Отговор #990 -: Юли 20, 2012, 16:07:31 pm »
Valentina Todorova и аз пия Уринал вече 8-ми ден...но не усещам някакво подобрение :( Кръста си ме боли...а иначе аз имах бактерии в урината.
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.

« Отговор #991 -: Юли 20, 2012, 16:19:17 pm »
Пухче и Теди да са ви живи и здрави бебоците и да растат щастливи, обградени с много любов!!!
*

Бубулина

• *
  • 1352
« Отговор #992 -: Юли 20, 2012, 16:30:28 pm »
Valentina Todorova и аз пия Уринал вече 8-ми ден...но не усещам някакво подобрение :( Кръста си ме боли...а иначе аз имах бактерии в урината.
Уринал-а е хубав, но е на билкова основа и му трябва повече време за да подейства  :) На мен ми казаха, че не е проблем и с месеци да го пия...Пусна ли стерилна урина, за да се разбере, какви точно са тези бактерии? Ако много те боли, може да  ти изпишат Аугментин, той е относително чист антибиотик /пих го около твоята седмица/ и действа много бързо... :)

« Отговор #993 -: Юли 20, 2012, 17:15:07 pm »
Ще видим на следващия преглед, пуснах и нови изследвания...да видим какво ще е...
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.

« Отговор #994 -: Юли 20, 2012, 22:50:22 pm »
В Икеа продават концентриран сок от червена боровинка. Количеството е 500мл, а цената 6лв. С помощта на него си вдигнах хемоглобина (червената боровинка е източник на желязо), както и нямах проблеми с бактерии.
Като се влезе в Икиа на 1-вия етаж, където продават био храни, до тях продават хот дог и сладолед.
« Отговор #995 -: Юли 21, 2012, 00:12:37 am »
Имам един въпрос относно биохимичния скрининг в 11-14 седмица. Четох, че според новия рамков договор за медицинските дейности, здравната каса поема изследването биохимичен скрининг при бременни над 35 години. Когато споменах вчера това на гинеколога ми, той искрено се учуди и каза, че не е чувал за такова нещо. Таксата на скрининга била 100 лв., което също ми се видя твърде много. Моля споделете мнение дали знаете нещо по въпроса. не бих се учудила ако наистина касата го поема, но реално никой да не прилага тази опция. В България естествено всички гледат да минат на платен принцип.
Относно цената на БХС - аз го правих в Плевен и платих 120лв. общо за УЗИ, изследване на кръв и консултация с генетик. Моя гинеколог каза, че единствено в МД в София работят със здравната каса и там изследването е напълно безплатно. Но аз предпочетох да не пътувам до София - пресметнах, че ще ми струва почти същите пари отиване и връщане до София(разликата не е много голяма), но щях да се убия от път. Освен това моя гинеколог ми издаде и направление за хоспитализация, а изобщо не ми се оставаше в болница. Другия петък съм на фетална морфология пак в Плевен. Казаха ми цена - 80 лв. Не знам дали е нормална цената, но отношението на доктора ми хареса, а и апаратурата им е добра.
Valentina Todorova и аз имам понякога болки повече от дясната страна, но са инцидентни и за около 10-15 минути спират. А иначе болката е режеща както при бъбречна криза. Изследванията ми са добре. Аз честно казано предполагам, че са причинени от разтягането на матката(въпреки че не виждам логиката да са през известно време), но определено не приличат на контракции. При мен може и да се дължи на някакви сраствания вследствие на операция преди 5 години. Иначе добре са ти изписали Уринал, но ако не отшумява болката май е добре да ти предпишат и нещо по-силно. Все пак докторите ще кажат в зависимост от изследванията.
« Последна редакция: Юли 21, 2012, 00:14:25 am от tanita68 »

« Отговор #996 -: Юли 21, 2012, 07:30:36 am »
meshko106 , когато трябваше да си правя ранни БХС по същия начин се порових в Рамковия договор на Касата. Но след разговор с няколко лаборатории, се оказа, че не се поема от НЗОК. Платих 40 лева за кръв и 50 за УЗИ, общо 90 лева. Но аз имам допълнително здравно осигуряване, което ми пое кръвните изследвания, така че ми излезе 50 лева.
« Отговор #997 -: Юли 21, 2012, 07:39:53 am »
meshko106 , когато трябваше да си правя ранни БХС по същия начин се порових в Рамковия договор на Касата. Но след разговор с няколко лаборатории, се оказа, че не се поема от НЗОК. Платих 40 лева за кръв и 50 за УЗИ, общо 90 лева. Но аз имам допълнително здравно осигуряване, което ми пое кръвните изследвания, така че ми излезе 50 лева.
« Отговор #998 -: Юли 21, 2012, 08:26:10 am »
И аз се осигурявам здравно допълнително, за да поемат тези неща. Де факто, аз си заплащам услугата, а след това срещу фактура с касов бон и амбулаторен лист + допълнително изискани документи, ако има такива, те възстановяват похарчените средства на посочена от мен банкова сметка. Живот и здраве, смятам и раждането да мине така.
На леля съкровището - 3 години и 8 месеца
*

Бубулина

• *
  • 1352
« Отговор #999 -: Юли 21, 2012, 10:39:23 am »
Цената за кръвното изследване е една и съща навсякъде /+-5/10лв./, тъй като се прави на 2 места за България- б-ца Токуда и МД и само те евентуално се поемат от Здравна каса или от допълнителното здравно осигуряване. Остатъка за УЗ изследването се поема от пациента.