0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Последна редакция: Юли 19, 2012, 01:48:56 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
Re: Оценка на моториката №3
« Отговор #81 -: Юли 20, 2012, 23:13:00 pm »
" -Има хора, в които живее Бог. Има други, в които живее дявола. Има пък и трети, в които само глисти живеят. Във Вас живее Бог Соломон Михайлович ( Михоелс)!
  - Ако в мен живее Бог, то него сигурно са го заточили в мен... . (отговаря Соломон Михоелс) "

Из разговор между Фаина Раневская и Соломон Михоелс. ( И двамата известни руски театрални артисти)
Фаина Раневская има много хубава книга- спомени - "Съдба несретница". И много хубави спомени за Ахматова- те са били близки приятелки с години... .
Sir Alec Guinness
« Отговор #83 -: Юли 23, 2012, 07:19:51 am »
Здравейте,не съм много сигурна, че точно тук трябва да си задам въпроса към д-р Бърди, но ще пробвам все пак:
Моята бебка като я сложа легнала по корем, изправя главата за малко да види какво става и след това започва да се дразни, дърпа ръцете назад, забива носа и започва да рита с краката и да вдига дупето. Иначе се обръща, хваща предмети и с двете ръце, слага ги в устата, набира се да стане като й подам ръце, седи като има опора възглавници или столчето което ги държи седнали, проблема е че като й махна опората пак не се сеща да се подпре на ръце за да седи самостоятелно. Забелязала съм че е мързеливичка, но все пак е на 6 месеца и половина, а това го могат 2-3 месечни бебета. :( Смятате ли,че това е притеснително? Решила съм да се обърна към невролог, това ли е точния специалист за този проблем? 
*

Birdie

• 11040
« Отговор #84 -: Юли 24, 2012, 00:51:03 am »
Кое да е "притеснително"? То си прави точно това, което трябва за възрастта... .
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #85 -: Юли 24, 2012, 00:59:23 am »
Имало едно време едно малко мече.
Намерило го едно бедно иранско дете, и известно време го гледало, докато един ден не го срещнали полски войници от Армейския корпус на ген. Андерс (1942, дислоцирани в Иран) и го разменили срещу дребни предмети.
Мечето било толкова малко, че войниците от полската Армия на Ген.Андерс го хранили месеци с мляко от бутилка от водка. После го научили и дресирали. Мечето се хранело почти като човек, за награда му давали понякога даже бира. Освен това, обучили мечето да се бори с хора, но да спира всеки път щом нещата заплашвали с травма някого. И колкото и да му строяли "будка", мечето винаги предпочитало да спи в палатките на един от войниците. По ред.

После Армейския корпус на Ген Андерс бил предислоциран в областта Монте-Касино, на Италианския фронт. Полските войници пренесли мечката със себе си, специално записвайки я като войник, с номер и звание- мечето Войтек, от 22 Снабдителна Рота.

Започнала се една от най-кървавите битки на Италианския фронт- битката при Монте Касино. След 3 неуспешни Американско-Английски атаки, бил докаран специално Полския корпус на Ген. Андерс. И тогава Американци/Англичани с очите си видяли, що е то войнишки подвиг, мъжество и боен опит.
Скоро се развила сюрреалистична картина- мечето било научено да пренася по 1-2 тежки сандъци със снаряди на десетки метри, под силен огън, и по силно наклонена местност. Очевидци разказват, че мечо сам заставал до камиона, изправял се на задни лапи, протягал предни, на които му слагали два огромни тежки сандъци със снаряди, които мечето пренасяло под бурен огън, десетки метри нагоре към манастира.

През 1945 Армията на Ген.Андерс не пожелала да се завърне в комунистическа Полша, и останала в УК.
А мечето било дадено в Зоологическата градина в Единбург. Очевдици разказват, че години след това, болното от ревматизъм и депресия мече, буквално оживявало щом виждало стари войници от Армията на Андерс, които го посещавали редовно. Бившите Войници без страх сами прескачали във волиерата, сядали до мечето, черпейки го със сладки и цигари. И мечето нито един път не сбъркало да познае някой "бивш".

Мечето Войтек починало през 1963, в почтенната възраст 22 години.
« Последна редакция: Юли 24, 2012, 01:13:28 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #86 -: Юли 24, 2012, 11:26:47 am »
Мила и трогателна история  :) животните се привързват за цял живот.
« Отговор #87 -: Юли 24, 2012, 11:51:29 am »
Кое да е "притеснително"? То си прави точно това, което трябва за възрастта... .
Това ми прозвуча успокоително :), благодаря.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #88 -: Юли 24, 2012, 12:01:24 pm »
Седежът има три стадия.
Чак към 8-9 детето може да седи без да подпира ръце, да завърта тяло в седящо положение, и да достига предмети встарни зад гърба му.
Тези 8-9 месеца обаче са много индивидуални.
Изобщо, около седежа, в диапазона 6-10 месеца, нещата са много индивидуални що се отнася до зрелостта на достигане на определените етапи.
Sir Alec Guinness
« Отговор #89 -: Юли 24, 2012, 12:02:51 pm »
Криси, абсолютно нямаш никакви поводи за притеснения.
Първо,всяко дете е индивидуално-някои са по-мързеливички и спокойни, някои са жизнени и бурни. Това, че някое си бебе правело еди какво си, а твоето не, съвсем не е повод да се вкарваш във филми. Важното е , да има прогрес в развитието, и ти да го виждаш.
Правилно ти е казал д-р Бърди, бебката си прави неща, отговарящи на нейната възраст. Колкото за сядането, ако някоя баба ти е казала, че на 6 месеца вече трябва да седи, а тя не го прави, просто не и обръщай внимание. Ще започне да сяда тогава, когато е готова.

Пример с нас:
Ние ходим вече два пъти на невролог-първия път контролно, защото е роден в 33г.с., а втория път, защото нашата педиатърка реши, че щом като го дундуркаш не се оттласква с крачета, няма достатъчно опора на краката.
Проблем, слава Богу се оказа че няма, доктора ни обясни, че опора си има-застава с изпънати крачета и се опира на тях, но просто не пружинира-някои деца не го правят. Ние също още не сядаме, но аз и не го тормозя прекалено-той си е мързеливичък пък и е роден по-рано. В момента прави същите неща, които описваш ти, въпреки че е по-голям. Но той се развива малко по-бавно, почти според коригираната си възраст.
Ако все пак нещо те притеснява, отиди на невролог, но според мен е напълно излишно. А щом казваш, че е и малко мързеливичка :D, не се тормози.

Без значение какво ти се случва и колко лошо ти изглежда днес, живота продължава и утрешния ден е по-добър !
« Отговор #90 -: Юли 24, 2012, 12:04:03 pm »
Седежът има три стадия.
Чак към 8-9 детето може да седи без да подпира ръце, да завърта тяло в седящо положение, и да достига предмети встарни зад гърба му.
Тези 8-9 месеца обаче са много индивидуални.
Изобщо, около седежа, в диапазона 6-10 месеца, нещата са много индивидуални що се отнася до зрелостта на достигане на определените етапи.
Абсолютно д-р Бърди казва същото, което ни каза и невролога-седеж без подпора на ръце-8-9 месеца, при това строго индивидуално за всяко дете.

Без значение какво ти се случва и колко лошо ти изглежда днес, живота продължава и утрешния ден е по-добър !
*
« Отговор #91 -: Юли 24, 2012, 15:10:44 pm »
Криси, едва ли твоето дете е по-голям мързел от моето.  :lol: Ние на 6 месеца и това, което ти пишеш не можехме да правим. Взе да се обръща към края на 8 месец, даже още не се сеща да си "изважда" ръчичката като се обърне по корем. А той въобще не обича да стои така и също като вас цика и вдига гъза. И до там. А сме почти на 11 месеца.
Така че няма нищо притеснително. :-)

« Отговор #92 -: Юли 24, 2012, 23:10:12 pm »
Благодаря на всички ви. Само да уточна, че мен ме притесни не факта че не седи, знам че й е още рано, а по-скоро че не желае да прави опора на ръце, когато е по корем и най-страшно ми се виждаше че дърпа ръцете назад, в нета на места пише че това може да е признак за ДЦП и филма в моята глава е готов :)
Детето обаче все едно разбра притесненията ми и от вчера се активизира, днес даже повдигна горната част на тялото си с опора на ръце.
Утре имаме час при ортопед за контролен преглед, надявам се той съвсем да избие бръмбарите от главата ми.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #93 -: Юли 24, 2012, 23:16:41 pm »
В кой нет? защото тези неща само в Бг нет може да ги срещнете. Това са патенти на "Чавдаров и сие"... . Те във ВСИЧКО виждат ДЦП- "начални", "заплашващи", "актуални" и др подобни БЕЗКРАЙНИ БГ глупости. Освен че са майстори на "гимнастиките" на нищото. Такъв цирк е всичко това... . Бг Педиатрична школа, що се отнася до нервно-психичната оценка на децата до 12м възраст, е в ужасяваща, рудиментарна фаза.

Какво значи "опора на ръце"? то детето на тази възраст само не може да се окаже в тази поза. Вие ГО поставяте. Само положението на главата се оценява в тази възраст. Разпервания на ръце и други подобни- са нереални неща и чисто Бг патенти. За тази възраст! За какви "разпервания на ръце" в тази поза може да говорите, щом тя е пасивна- детето може ли само да се окаже в тази поза на тази възраст? Вие го поставяте... .
« Последна редакция: Юли 24, 2012, 23:19:55 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #94 -: Юли 24, 2012, 23:55:19 pm »
Освен че са майстори на "гимнастиките" на нищото. Такъв цирк е всичко това... . Бг Педиатрична школа, що се отнася до нервно-психичната оценка на децата до 12м възраст, е в ужасяваща, рудиментарна фаза.

.......
Понякога си мисля, че изобщо не ги вълнува кое как е, само да им носи повече пари  :(

Криси наистина е малко бебчето за да се изисква каквото и да е от него. Има дребосъци, които са жилави и правят нещата по-рано, но това не означава, че другите изостават. Ако сравняваш с някой не се притеснявай!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #95 -: Юли 25, 2012, 00:13:14 am »
Ето Ви добра страница за всичко.
http://library.med.utah.edu/pedineurologicexam/html/06month.html

За 6 м възраст...

Това, което пишете по-горе, например, за опората в изправено положение, има съвсем различно тълкуване в действителност. Това Е АРХАИЧЕН рефлекс на опора! и се появява от около 3м месец. Oценява се не дали детето се опира на краката, а дали може да издържа тежестта на телцето върху краката.

"...че опора си има-застава с изпънати крачета и се опира на тях, но просто не пружинира-някои деца не го правят."

НЕ може да пружинира на 6м възраст- това става на около 7 месеца и не е универсално. По никакъв начин обаче "пружинирането" не е свързано с опората на краката. Нито едното е предпоставка за второто в тесен смисъл.
« Последна редакция: Юли 25, 2012, 00:14:54 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #96 -: Юли 25, 2012, 08:26:13 am »
Д-р Бърди след като вече е проходило детето и е стабилно, тича, а не ходи с разтворени крака и ръце трябва ли да се слагат обувки? Аз го държа да ходи бос, но вчера ми направи впечатление, че стъпва на вътрешната част на стъпалото. Да направим консултация с ортопед?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #97 -: Юли 25, 2012, 22:37:30 pm »
Добре е децата да ходят боси у дома. Има едни такива чорапки с вендузки отдолу- много са хубави и практични.

За другото ( стъпва на вътрешната част...) не знам без да видя.
Sir Alec Guinness
« Отговор #98 -: Юли 25, 2012, 22:42:23 pm »
Д-р Бърди, моля и аз за съвет
моята дъщерия е на 9 месеца, до преди няколко дни не можеше изобщто да седи и педиатърката ни каза да и правим масажи. Имаме познат който е обучен на Войт терапия и след третото посещение детето вече седи само за около 30 мен без да е подпряна и после явно се изморява и ляга. Притеснява ме това че няма опора на ръцете, падайке не се подпира на тях, лежейки по корем едвам се избутва, иначе пие от шише с дръжи сама но като цяло няма много рефлекси на ръцете.
Да потърся ли невролог?
*
« Отговор #99 -: Юли 25, 2012, 22:46:02 pm »
Добре е децата да ходят боси у дома. Има едни такива чорапки с вендузки отдолу- много са хубави и практични.

За другото ( стъпва на вътрешната част...) не знам без да видя.
Само бос, чорапи на зима ако има нужда ще слагаме  :) и аз ги харесвам тия с гумичките отдолу, че не пързалят. Ще му направя снимки утре и ще кача. Само петите му ми се струват навътре, нагоре не.
Благодаря!