колкото до задължителната предучилищна, хайде пак да поясним малко:
1. "предучилищна" де факто означава последната група на ДГ (предвижда се и предпоследната, 3-та група да стане задължителна, но дори това още не е законов факт поради липсата на места). "предучилищна" не означава непременно някаква формация към училищата - това е за тези, за които няма места в ДГ.
2. а "задължителността" - така или иначе, повечето родители и без това дават мило и драго децата им да ходят на ДГ.
така че, какъв точно е зорът, не разбирам. някои родители си имат фиксации на разни теми - ок, но огромното болшинство от хората така или иначе ползват тия услуги.
blue_sky е дала точната причина, поради която се въвежда елементът на задължителност - заради турчетата и циганетата, за да научат български и, в случая с циганетата, да получат елементарни хигиенни и културни навици. ама то изпусната работа, ако питат мен. те на училище не могат да ги накарат да идат, ако ще да е 200% задължително, та на детска градина ли...
jam, ами ОК, хайде пак да поясним за предучилищната.
Дали предучилищната ще е "последна група" в ДГ, или "подранило училище" - няма никакво значение поне за мен. Приемам /няма да пояснявам защо, за да не отегчавам излишно/, че училище, 1-и клас - и да не иска детето и да му е трудна адаптацията и каквото и да е...там се ходи и толкова.
Дотогава - изключително право на родителите е да решават как ще си гледат детето. Т.е., ако аз преценя по безброй критерии, че не желая детето ми да посещава подобни "детски учреждения", а искам да си го гледам лично аз у дома, или да ползвам "алтернативна помощ" в отглеждането му - различна от ДГ - това си е мое право, което бих отстоявала
при нужда . И под "нужда" - имам предвид негативна реакция на моето си дете към ходенето някъде и то трайна реакция, не тридневен каприз, или "културен шок". Все пак - наясно съм, че децата не са възрастни хора и реакциите им са ориентир за родителите, не закон.
И бидейки наясно със собствените си "фобии" от ДГ - шансът да го натисна все пак да ходи, ако наистина не му понася, вместо "да му повярвам навреме", че просто не му е ОК там е много по-голям. Адски внимавам да не реплицирам свои емоции върху Дани.
И в цялата тази тема - има един много важен за мен фактор - възрастта на детето. На 3, на 5, на 6, на 7 - разликите са драстични. От 5г. нагоре /в добрия случай/ - мога да обяснявам рационално, преди това - основно принуждавам и дребното - няма ясно понятие защо го правя. Не желая да изпадам в такива ситуации, ако е възможно.
Всички сме наясно защо аджеба става все по-рано и по-задължително някакво си там предучилищно обучение. С цялото ми уважение към грамотната и градивна част на някои малцинства в БГ... Моето дете може и да има нужда от много неща в бъдеще, но не и от "задължително, институционално ограмотяване, учене на родния си език и хигиенни навици" в държавно звено. Та по тази причина - Ич не ми пука, дали и защо това е задължително, ако на мен не ми допада лично, ако не му допада и на Дани - просто отпада.
Това, че повечето родители - дават мило и драго да се възползват от тези услуги го разбирам. Наясно съм и защо дават мило и драго. Но ако попадам в малкият процент "други" родители - това не значи, че имам по-малко право на лична преценка и решения за собственото си дете все пак. Думата "задължително" ме изнервя, признавам. Ако я нямаше - ОК съм напълно и изцяло.
Амин!
Лиско, таман да публикувам горното и...прочитам поста ти. За Никол - мисля, че просто трябва да продължиш да търсиш решения, специалисти, каквото се налага и нещата ще бъдат ако не решени - поне овладяни. Няма да ти е лесно и сега не ти е, но точно ти - няма да се спреш, така че е абсолютно излишно да ти давам подобни "съвети". Не виждам с какво и как бих могла да ти помогна аз лично, но ако ти намериш такова нещо - разчитай на мен, ще го направя с удоволствие. И за развода ти не знаех, нямам време за компа много и съм пропуснала явно... Няма да ти казвам, че съжалявам за това решение, защото щом си го взела - със сигурност имаш достатъчно и сериозни мотиви т.е. решението е добро. И да, стига с това за "силната жена"! Нареви се, разбесней се, всичко което би те разтоварило - ти знаеш какво действа при теб лично, но не трупай "тих стрес" - до нищо добро не води. Изживей си емоциите както ти идва, пък 2-3 месеца след като всичко се уточни - става слънчево и то повече отпреди. Обещавам!
Прегръщам ви всички и ви желая само най-доброто занапред!