Да споделя и аз моя опит с Хашимото и не само. На 41 години съм, освен Хашимото имам пластика на лява тръба след хидросалпингс, един мисед, две химични бременности, генетични тромбофилия и MTHFR; четири инсеминации и два ин-витро. В момента съм бременна 7 месец след втория опит. Въпреки всичките ми проблеми, се водех случай на безплодие с неясни причини.
След първия ин-витро опит бях вече толкова потресена и разтресена от професионализма на някои местни ин-витраджии, че и аз реших, че нещо ако се прави трябва да е в чужбина. Точно тогава обаче получих одобрение от фонда (доста по-рано от очакваното). Реших, че ми е на късмет, ще се пробвам пак и след като ще е за последно, ще направя всичко възможно поне доколкото зависи от мен да бъда в добра кондиция. Промених доста неща и не мога да кажа, кое е било наистина важно, но между първия и втрия опит ин-витро имаше много голяма разлика. При първия - 15 яйцеклетки, 8 оплодени, на 5 ден - 1 бластоцист, опит неуспешен, при втория - 17 яицеклетки, 15 оплодени, 3 ден - трансфер на 3, на 6 ден - още 6 годни за замразяване.
Между опитите имах 8 месеца, промених си храненето (високопротеинова диета, без глутен), физическата активност (йога и малко бягане всеки ден вместо фитнес), взимах хомеопатични препарати (за Хашимото и общо стимулиране на производството на яйцеклетки), хранителни добавки -рибено масло, coq10, коензимен комплекс Б витамини, селен и куркумин. Някои от тези мерки са свързани и с това, че съм носител на MTHFR. Нищо от тези неща не ми е препоръчано от лекар!
И аз като Vilia смятам, че медицината нещо не го разбира много проблема с Хашимотото и че хормоните не винаги го решават, ако въобще го решават. В моите проучвания стигнах и до хипотезата, че е свързан с някои генетични мутации (част от които имам) и изисква доста по-комплексен подход от хормонозаместителна терапия. Далеч съм от мисълта да проповядвам хомеопатия и безглутенова диета, но не почувствах традиционната медицина дори да се опитва с нещо да ми помогне.
При всички положения високопротеиновата диета и спорта имат безспорен благотворен ефект и в общия случай, така че - възрастта си е възраст и гените са си гени, но обърнете внимание на начина си на живот преди следващия си опит!