Сикс, както сме си говорили неведнъж, случаката която сподели - ни говори само за това как, ако системата, вкл. избирателната у нас не се промени кардинално - ще продължим "да бъркаме движението с действие". Резултатът от това - ще е все като досегашният естествено.
Изумително е за мен неразбирането на доста хора, защо се протестира в момента. Изумително е, че мнозина наистина вярват, че хората са по улиците заради високи сметки, ниски доходи и с очакването това да се промени по магичен път някакъв...
Няма такова нещо. Хората най-после осъзнаха, че порочната система - не дава шанс на никого да живее по правилата, ако иска изобщо да живее т.е. тя те оставя без реален избор. Или си "в играта", или си умрял от глад. Няма средно положение. Няма тука - хората са калпави, то затова нищо не е наред. В момента по всички медии се внушава именно това, че хората са идиоти, които просто не разбират какви добрини са им сторени за последните 24 години, ПОРАДИ КОЕТО - същите тези идиоти нещо недоволствали. Сори, ама няма такива филми.
Почти ми е забавно как се леят "мъдри мисли" от вида, че политическата криза у нас сега - щяла да отблъсне чуждестранните инвеститори.
Ми извинете много, но при "най-стабилната макроикономическа рамка" в ЕС, ниски заплати, ниски данъци през последните години...та кой чуждестранен инвеститор се "спъна" да налее пари у нас? Отговор - НИКОЙ. В предишни периоди какви бяха чуждестранните инвеститори и какво "инвестираха" аджеба? "Инвестираха" в покупка на безценица на държавни предприятия, като реалната цена за същите беше плащана във вид на комсионни и консултантски услуги на определени лица по тези сделки. Като сделките са сключвани така, че "инвеститора" да може да дерибейства у нас до безкрай, комисионерите да си вземат парите - а ние вкупом "да духнем супата". Може ли някой да ми даде пример за коя да е приватизационна сделка у нас, извършена по разлиен начин и довела до различен ефект? Да кажем, че аз съм късопаметна и незапозната с материята... Предварително благодаря, ако такъв пример има.
Депозитетите в банките и отпуснатите кредити у нас - се изравниха като стойност. Сумите по обслужване на операциите - отиват в полза на банки , които не са български т.е. вливат се в икономики на други държави. Ама нищо...неА проблем нали. Аз се чудя вече кое за вас е проблем, освен лошото шофиране и хвърлянето на боклук на нерегламентирани места, чалгата и Биг Брадър...
Чудя се, дали наистина си вярвате, че ако не слушате Азис, хвърляте си боклука само в кофите, шофирате според ЗДП и не давате подкупи на дербни и средни чиновници - си вярвате, че "ще я закършим внезапно". Понеже аз залагам, че НЯМА.
Докато нямаме почти пряк контрол върху всички онези избрани и назначени еди къде си от нас самите хора и опция да им търсим сметка при издънка - няма да мръденм и сантиметър напред. Чудно ми е как така не го разбирате, ама...явно не го.
Отвсякъде сега ни се набива колко ужасна опция е една мажоритарна избирателна система. Лоша била ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, защото много по-лесно било да си купиш мажоритарен депутат. Разбира се, това при положение, че всеки занимаващ се с политика у нас отрича да си е помислял дори да прави такова нещо , не да го е правил...Те само са чували за такива практики естествено, но те самите - не са си позволявали. Има си хас.
Лесно се купува мажоритарно избран депутат, да /вече избран/, ама при наличие на механизъм за отзоваване на същия - никак не е изгодно да си го купиш. Не е изгодно също така да трябва да си купиш 100-ина мажоритарно избрани депутати, а не само шефа на една парламентарна група
Много, много по-скъпо ляга второто. И при опция с 50-100 000 легитимни подписа на избралите еди кой си в някой район, същият да бъде отзован, като вземе да прави магарии - това прави "инвестицията" в един такъв много рискова. Пък в 100 и кусур такива - направо безумна. И като разкараш един такъв, на негово място - да не влиза "партийно послушно другарче", ами който там се пада в списъка мажоритарен, дето си го тресе неговата си "лудост" - кофтиии. Много неуправляема, непредвидима, неподходяща за "инвестиции" става ситуацията.
Хората по улиците сега - искат подобни неща. Не да не плащат ток, не някой нещо да им подари, не да лежат и да им падат отгоре златни кюлчета. Искат условията им за живот да бъдат възможни за достойно, човешко съществуване, благодарение на труда който полагат, не благодарение на някакви подаяния, които в крайна сметка - могат да бъдат изцедени само от тях самите и после преразпределени, че да "кротнат".
Обаче ние с вас тук - все още си говорим за бъдещите избори, по досегашния регламент и как това нямало алтернатива просто и ся...требе да си изберем пак някой от тези, дето и досега, по същите схеми и системи...и да вземем да си мислим, ако обичаме, че нещо ново и по-добро ще последва за нас... Днес клоунът Яне Янев даже е обявил официална "кандидат-депутатска кампания", като обещава 60% от листите на партията му да бъдат запълнени с "редови граждани", естествено - след подбор на кандиадите от партийната централа. Имаше и описани условия, които дават предимства "да се класираш". С пълна пара се стягат за 12.05. хората, вкл. най-лудите от тях.
А мнозинството от нас, все още не сгряват, че по-добре правителствена криза още година, отколкото пак да им кажем "Ок, щом казвате, че няма друг вариант". "Далаверата" да си наистина на дъното, както сме ние е в това, че нямаш какво да губиш - имаш опция само да тръгнеш нагоре, или да си останеш на дъното. Дано не си изберем второто за пореден път.
Четох накъде как ще губим пари по еврофондове, понеже не сме имали легитимно избрано правителство дори. Ми не, няма такова нещо. Еврофондовете се отпускат по определени критерии, а как е конституирано правителството в съответната държава - няма значение, ако същите се усвояват по зададените регламенти. Както лично се убедихме - пари по фондове ни се спираха, заради кардене, при легитимно избрано правителство, та...изводите за вас
Ся пък /от днес/ ПАК не ни пуснали в Шенген, щото Бойко подал оставка...цъ цъ. А предните 5 пъти, докато Бойко беше на власт и превръщаше държавата в земен рай, що не ни пуснаха пак...мистерия!
Дреме ми на мен в качеството ми на частно лице, дали сме в Шенген, или не сме да ви кажа. Ако пътувам като турист - ще мина през Сърбия, щото пътищата са добри и пестя време. Няма да мина през Румъния, ако сме "прескочили бариерата", защото там няма пътища. Ни за туристи, ни за превозвачи /т.е. на този етап не е от значение и за бизнеса дори/. Демек - Шенген си е медиен балон, който ЗАСЕГА няма пряко отношение към благосъстоянието на българските граждани.
Ако сега "си седнем на гъза" и приемем, че няма друг вариант да се случват нещата - значи наистина си заслужаваме и управниците и скапания живот дето живеем. И наистина - сами ще сме си виновни и за късогледството и за шубето.