По цял свят хората искат едно. А това е да могат да работят и с труда си да могат да живеят нормално. Не да крадат, не да им се изсипва всичко даром - просто да работят. Работата на политиците, които междувременно са избрани от хората, като техни представители е да им осигурят тази възможност да работят. Работата им е не да търсят пари за социални, а да търсят начини да им осигурят възможността сами да си вади хляба, а как това не е работа на всеки един от нас да знае. Политиците са хората, които трябва да знаят какъв е закона, как се ползва, тъй щото нещата да се случват. Те са водачите. Хората не претендират да са умни, находчиви, лидери и прочие , хората искат да рабооотят и да водят сносен живот. По-умните, находчиви и прочие нека богатеят с акъла си.
В страната ни има около: 700 хиляди безработни, 700 хиляди държавни служители , 2.2 милиона пенсионери, като сложим деца – непълнолетни, майките в майчинство, инвалиди и студенти не работещи остават по последните статистики някъде около 1.5 милиона реално трудещите се хора. БВП (брутния вътрепен продукт) не се създава от усвояване на еврофондове за магистрали, спорни зали и площадки. БВП се създава от родния бизнес, от родното производство. Точно БВП прави „богатството” на народа. Факт е вече няма дребен и среден бизнес , каквото имаше се унищожи през последните години, никой не го оспорва това, а само се прескача и премълчава от управляващите които ни вкараха в това бедствие, и с бездеиствие, и със съзнателно действие. Да олигархия има по цял свят, олигархията обаче в нормалните за живеене държави съществува във високите етажи, но под нея има дребен, има и среден бизнес. Поради бедността на народа и държавата у нас под етажите на олигархията и трева не никне бизнеса е задушен, олигархията у нас се е врастнала навсякъде. Нека някой варненец каже какво е Варна напоследък и защо , не случайно там протеста е най-масов.
Тези дни гледах предаване - от едната страна протестиращи, а от другата експерти (уж) а по средата омбудсмана. Говорене, говорене и естествено нищо съществено от страна на "експертите", те си филосовстваха както винаги , вмъквам бяха добре познати нам лица. И, към края на предаването едно младо момиче от публиката каза така: "уважаеми господа, ние сме ви поканили тук не да ни обяснявате как конкретно нещо не може да стане, а сме ви поканили като по умни, по образовани и пр. хора да ни кажете какво може да се направи за да се случат нещата, при това не искаме някакви абсурдни и невъзможни неща, искаме да направите така, че да можем да ходим да работим респ. да живеем нормално". И какво стана - тишина, към която водещата се ангажира.
Та цялата ми мисъл в контекста е, че не е работа на 7 милиона души да знаят какво и как трябва да се направи. Тия 240, които самия народ е избрал им е работата да правят, да работят за това за което са избрани. Така мисля, а дали съм наивна или романтична не знам. Ако всеки започне да дава акъли ей така - без да познава закони , нормативи, конюнктура и прочие какво ще стане?
Така, че Bobbie не ме питай аз какво предлагам. Със сигурност имам някакви идеи но не съм политик и не ми е работа да се правя на компетентна. Ти каза какво трябва да се променя според теб в точки, ама то Боби няма какво да се променя, то си го има (както ти го каза ра40), то просто се заобикаля , то се прескача, то не се спазва от тия дето ги гледаме до сега. Как за напред да очакваме да „влязат в релси”? Добре, питаш .... ами с моя наивитет (до каквото заключение ти стигна и охарактеризира) на първо място е да се свали депутатския имунитет, второ задължителна лустрация, трето премахване на зависимостта на правораздавателните органи от политическата власт(тук май се доближаваме по мнение), четвърто – до два мандата на политик, знаеш ли колко много още мога да пиша, тези неща до колкото ми е известно ги няма , това трябва да се промени, пак казвам според мен.Нямам претенциите да познавам правилата , а и от там възможностите. Всеки да се изявява там където му е образованието и уменията. Да изборите са прекалено скоро, няма време за нищо , но все пак си мисля че няма начин да няма начин (Жбрул хубаво е написала). Това е, всички видяхме едни и същи физиономии до къде ни докараха. Факт – толкова на дъното (при това с дългосрочна перспектива) не сме били. Да ме убеждава някой колко много видиш ли са свършили последните .... еми не ми се получава да се съглася. Кой ни водеше към дъното? Еми аз не го ща тоя(тези)и туй то.