Съгласна съм, че в Бъглария много оbичаме да съдим... и дадаваме акъл. Аз също си промених тази част от мисленето и започнахме да си говорим на различни езици.
По повод децата - обикновено което става в тези семейства е, че след раждането на децата нещо се променя. Не ги оправдавам, но не съм сигурна, че винаги ги упреквам. Те при раждането им може и да са имали възможности, ап осле нещо да е станало.
Ама нека да си говорим истината, че на пръсти се броят тези от вас, които ако останете сами, могат да се грижат добре за децата си без да попаднат в графа безотговорни родители по вашите критерии. Особено тези с повече от едно дете и ако и нямате изплатено жилище, както аз нямам приемрно. Ето аз честно да си кажа, ако нещо стане с мъжа ми, никога няма да си дам децата, но финансово хич няма да ми е лесно, ако нямам застраховка. Ще трябва да си продам къщата, защото не мога да я подържам и ще си лиша децата от много неща. Опредлеено няма да умрем от глад и няма да спят по улиците, но има много хора, които нямат никакво образование и ако такова нещо се случи, ще стигнат до там да им вземат децата. Много хора нямат спестявания, от които да могат да живеят докато си намерят работа. Колко от вас са си направили сметката да си направят застаховка живот? А ако утре стане катастрофа и трябва да си плащате сами сметките и да си гледате децата? Какво ще стане с техният и вашият живот? А ако имате добро образование, но утре ви налегне някаква болест и не можете пълноценно да работите въпреки, че сте си направили сметката уж преди това? Въобще много е лесно да се сочи с пръст, особено по тези, които не осгурявали това или онова ( за даването на децата и аз не бих си ги дала), но помнете, че за секунди нещата се променят и човек може да изпадне в такава ситуация.
До скоро и аз не разсъждавах така,а определено не съм го мислила, преди раждането на децата ( а би трябвало), но сега от както ги имаме се стреснах и се стегнахме и си направихем застраховки, които да ни осигурят заплатите поне за 10 години, че ако един родител остане, да не трявва да се притеснява финансово поне и да си изплати къщата най-малкото. Обаче факта е, че дори и аз го правя след като са се родили децата, което не е много умно и от моя страна, защото ни сме съвсем сами тук. Та нека да не съдим другите, които са изпаднали в ситуация след като са се родили децата, понеже и ние можем да сме на тяхно място. Ако някой го мързи, не иска да работи и затова си е дал децата, това е друго. Но не винаги нещата са толкова черно-бели.
За родителите от линка на Джам - според мен това не е безотговорно, а е най-отоговорното, което могат да направят, ако не искат да ги загубят. Децата са там, където ги хранят и както се вижда те не са ги зарязали, ходят да ги виждат, но системата ако не им дава иначе храна за децата,а те нямат пари, може би това е по-добрият вариант, от колкото социалните да им ги вземат. Ако пред мен е поставена такава дилема - не знам какво бих направила. Вероятно бих ги оставила временно, поне да знам, че са нахранени и на топло. В техният случай те ги взимат събота и недяля. Това не мисля, че са безотговони родители, а родители, които са поставени на колене от кризата. Сигурно цяла седмица мизерстват, за да могат събота и неделя да ги нахранят свестно тези деца. Та пак да попитам, ще си влачите децата да спят под мостовете ли и ще ги държите на студено ли, ако се окажете в такава финансова ситуация? Човекът е имал ресторант, не е имало причина да няма 5 деца, които до кризата е издържал.