България
(Георги Джагаров)
Земя като една човешка длан...
Но по-голяма ти не си ми нужна,
Щастлив съм аз, че твойта кръв е южна,
че е от кремък твоят стар Балкан.
Какво, че виха вълци и чакали
из твоите полета и гори?
С онез, които бяха с теб добри,
ти бе добра, но злите не пожали.
Земя, като една човешка длан...
Но счупи се във тази длан сурова
стакана с византийската отрова
и кървавия турски ятaгян.
Търговци на тютюн и кръв човешка
продаваха на дребно твойта пръст,
но паднаха под теб с пречупен кръст,
че беше малка ти, но беше тежка.
И стана чудо: смертю смерт поправ,
усмихнаха се чардаклии къщи
и заплющяха знамена могъщи,
и път се ширна – радостен и прав.
Сега цъфтиш! Набъбва чернозема
под ласкавите български ръце,
дъхти на здравец твоето лице
и нова песен вятърът подема
Земя, като една човешка длан...
Но ти за мен си цяло мироздание,
че аз те меря не на разстояние,
а с обич, от която съм пиян!
Аз съм от наивните, които се гордеят с произхода си. Съвсем наскоро навъртях около 1100км, но няма да подчертавам за емнайсти път красотите на България. Стопанисването и, вече е друга тема, която ми е болна и не искам да подхващам. Всеки човек има правото да не/се причислява към дадена нация, но дърво без корен не е дърво...Не завиждам на тези, намерили щастието из "чужди" земи, те са в правото си, сигурна съм, че и техния път не е бил цветя и рози...Но не завиждам на този, който би си позволил лукса да ме унижи, принизи или обиди на национална принадлежност, ако и да не сме най-долюбения народ...Патриотизмът ми мигом се възражда като феникс от пепелта и съм склонна с часове да изтъквам исторически факти, спортни постижения, природни красоти и, разбира се, нееднократно да подчертавам, че Джон Атанасов е с българска жилка. Разбирам от футбол, политика и автомобили, разбира се. Щото съм втора по интелигентност в света, след евреите...Не виждам с какво технологиите определят качествата на хората, но имам позната, която говори с баба си по скайПито всяка вечер. Бабата е от село във Велико Търновско....Тя е от тия изостаналите, които копат, садАт и ядат, та много пенсия и не трЕбе. И между другото е на 84г. а е пъргава като Фтичка...
Аз съм българче. И ги обичам, ония зелените планини....