те просто разбират кой има авторитет, чия заплаха тежи и може да се валидира, а кой просто плаши гаргите.
Разбират, и то много добре, от ранна възраст.
Ще дам пример с двете баби на моята дъщеря - майка ми и свекървата.
При първата се яде, каквото се сложи на масата - три пъти на ден. Ей така - сяда и яде, без да мрънка /отварям скоба, че майка ми страшно много ми е помагала за детето, и дори да не го признава, заради другите внуци
, това е внучката, която обожава и за нея има най-голямо място в сърцето й/.
При свекървата положението е следното - сяда Диана на масата, баба й пристига като сервитьорка и се започва едно предлагане и избиране на ядене, придружено с мръщене, цупене, капризи и т.н. докато се стигне до избор на менюто. Вълна ми е пуснала устата да се разправяме, обаче съм вдигнала ръце. Познайте кой е виновен и на кого се звъни:
- Диана пак ме подлуди, не яде това, онова, вече не знам какво да правя...
- Извади каквото имаш от хладилника, направи нещо за ядене, вместо да й предлагаш 10 варианта и да търчиш до магазина за всяко хрумване на внучката ти.
- Ааа, ама то ще остане гладно детето!
- Като я гледам, хич не е седяла гладна.
- ..................../тука има безсмислена тирада какво й се предлага, как пък тя се мръщи, как на баба й вече й омръзнало и пр. глупости/
- Остави я гладна една вечер, да видиш утре как ще яде, каквото сложиш.
- Ааааа, сакън!!!!
Вече отдавна не й слушам оплакванията. Не съм виновна аз, че детето няма респект.
И на мен би ми било приятно някой да ми се върти на пета по цял ден и да ми обслужва капризите, хич няма да протестирам, но няма кой